<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Bár külföldiek is fognak dolgozni a debreceni BMW-gyárban, nem rájuk épül majd a gyártás.
A BMW Group leendő új gyárának helyszíne Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A BMW debreceni gyáralapítása a jövőt érdemben befolyásoló beruházás, amely a térség fejlődésének motorja lehet, jelentette ki Papp László debreceni polgármester a haon.hu-nak adott interjúban.

Az oktatásra építenek

A politikus visszautasította azt a feltevést, miszerint a város külföldi munkaerőre építené a BMW-gyárat. Mint mondta, Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájának egyik lényegi eleme az oktatás, a cívisváros lakosságának több mint 30 százaléka pedig fiatal. Több mint 72 ezer fiatal tanul itt, az óvodától az egyetemig, ez a szám néhány éven belül a 80–100 ezerre emelkedhet.

Hozzátette: a Debreceni Szakképzési Centrumban három év alatt több mint 20 százalékkal nőtt a tanulói létszám. Bár – mint ahogy most is – dolgoznak majd külföldiek Debrecenben, a városvezetés az oktatás segítségével  akarja kielégíteni a munkaerőpiac igényeit.

Helyi híradások szerint a térségben jelenleg  munkaerőhiány van, és hatalmas a verseny a képzett dolgozókért: idén júniusban több mint ötezer álláshely volt betöltetlen. 

44 milliárdos hitel

A polgármester beszélt arról is, hogy nem fogja veszélybe sodorni Debrecen működését az a  44 milliárd forintos hitel, amit a BMW-gyár megvalósítása érdekében vesznek fel kormánygaranciával.

Szerinte ez egy rövid lejáratú hitel, melyet a város 2023-ig vissza is fizet. Német sajtóhírek szerint a gyár ebben az évben kezdi majd meg működését. A bankok versenyeztetése már zajlik.

Mint mondta: a helyiadó-bevételek, valamint a dolgozók és a lakosság számának növekedése bizonyítja majd, hogy érdemes volt befektetni egy ilyen ügybe.

Kivásárolják a földtulajdonosokat

A leendő mintegy 400 hektárnyi gyárterületről Papp László elmondta: a BMW-nek egybefüggő terület kellett, kiemelkedően jó gyorsforgalmi útkapcsolattal. Ezt a területet meg kell szerezni, és erre különféle alternatívák kínálkoznak.

A jelenlegi tulajdonosok közül azoknak, akik a továbbiakban is gazdálkodni szeretnének, azonos minőségű termőföldön cserelehetőséget ajánl az önkormányzat. Akik inkább eladnák a földjüket, azokét megvásárolja a város.

A polgármester végezetül emlékeztetett: a világ egyik legnagyobb technológiai színvonalat képviselő, leghaladóbb autógyára költözik Debrecenbe a következő években.

A BMW-beruházásról szóló háttéranyagunkat itt olvashatja.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG