4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Márciusban az erre szolgáló európai gyorsriasztási rendszeren keresztül értesült az ÁNTSZ arról, hogy genetikailag hibás emberi spermiumok kerültek Magyarországra beültetés céljából. A jelenleg hatályos magyar jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy ivarsejteket külföldről hozzanak be az országba.
Lombikok, illusztráció (Fotó: 123rf.com)

A KRIO Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. már 2013 óta törvénysértő módon importál hímivarsejteket egy dániai sejtbankból – állítja az ÁNTSZ közleménye. A szervezet eljárást indított és határozatban azonnali hatállyal, fellebbezésre való tekintet nélkül megtiltotta a jogellenes gyakorlatot. A büntető törvénykönyv alapján az, aki emberi ivarsejtet megszerez, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik bűntettet követ el – írják.

Az emberi szövetek és sejtek adományozására, gyűjtésére, vizsgálatára, feldolgozására, megőrzésére, tárolására és elosztására vonatkozó minőségi és biztonsági előírások megállapításáról egy európai uniós irányelv rendelkezik. Azonban a tagállamok hatáskörébe tartozik az ezzel összhangban lévő konkrét szabályok megalkotása, ezek akár szigorúbbak is lehetnek – részletezi a szervezet.

Hány gyerek származhat egy lombikapától?

Így például eltér annak szabályozása, hogy egy ivarsejtdonortól hány utód származhat: a magyar szabályozás szerint ugyanazon ivarsejt-adományozótól származó utódok száma nem haladhatja meg a négyet, például a dán szabályozás szerint ez a szám jelenleg 12.

A hatályos törvények szerint hazánkban az arra engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató (ivarsejtbank) csak olyan személytől (donortól) vehet át hímivarsejtet, aki adományozási nyilatkozatot tesz, az ivarsejtbankban személyesen megjelenik, aláveti magát az előírt orvosi vizsgálatoknak, továbbá személyes jelenlétekor történik a spermium adományozása.

Meg kell ismerni a donort

Mindez azt a célt szolgálja, hogy az adományozásból egészséges gyermek szülessen. A személyes megjelenés azért is fontos, hogy az adományozó megfelelő tájékoztatást kapjon az adományozás céljáról, feltételeiről.

Mindez nem teljesülhet akkor, ha az adományozó külföldön, külföldi sejtbank számára adományoz. A jelenleg hatályos magyar jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy ivarsejteket külföldről hozzanak be az országba.

Megtiltották az importot

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az uniós gyorsriasztás nyomán szerzett tudomást arról, hogy fentiek ellenére van olyan egészségügyi szolgáltató, amelyik ilyen tevékenységet végez. Emiatt eljárást indított a KRIO Intézet ellen, melynek lezárásaként megtiltotta a szolgáltató számára az ivarsejtek külföldről történő behozatalát.

A vizsgálat során kiderült az is, hogy a KRIO Intézet önhatalmúlag módosította annak a rendszeres adatszolgáltatásnak a tartalmát, amelyet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ír elő minden egészségügyi szolgáltató számára. Ezzel próbálta meg kijátszani a Hatóságot.

Továbbadták beültetni

A KRIO Intézet az általa jogellenesen behozott ivarsejteket továbbadta olyan egészségügyi szolgáltatóknak, amelyek mesterséges megtermékenyítést (IVF) végeznek. A fentiek értelmében ez sem felelt meg a jogszabályi követelményeknek.

Egy jogszabályváltozást követően az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2015-ben ellenőrzési akciót indított, melynek során az emberi reprodukcióra irányuló eljárást (IVF) végző egészségügyi szolgáltatók tevékenységét vizsgálja. Azon szolgáltatók ellen, melyek tudva a külföldi eredetről – jogszerűtlenül – külföldről származó ivarsejteket vettek át, az OTH eljárásokat indított illetve indít és meghozza a fentiek alapján indokolt intézkedéseket.

Magyar lombikhoz magyar apát

Egy most lezárult uniós adatgyűjtésből kiderült az is, hogy 2013-ban összesen 251 egység hímivarsejtet importáltak Magyarországra. Az OTH ennek hátterét is meg fogja vizsgálni.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a figyelmet arra, hogy az arra engedéllyel rendelkező szolgálatók számára adott minden lehetőség, hogy hazánkban végezzék el a megtermékenyítéshez szükséges toborzó tevékenységet jogszerű keretek között. Ezzel biztosítható, hogy teljesen egészséges gyermekek születhessenek, és ne fordulhasson elő, hogy genetikai hibás hímivarsejtet használjanak fel.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG