4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bőrrákot szeretne? Nálunk könnyen megkaphatja. A magyar strandokat elnézve úgy tűnik, rengetegen nem tartják be az előírásokat, vagy rosszul tudják, a strandüzemeltetők sem tesznek szinte semmit. A bőrrákos esetek száma pedig igencsak nő.
(Fotó: Wikimedia Commons, Flickr)

Menjünk el strandra, hiszen meleg van. Mit látunk ott, akár Pesten, akár valamelyik nagyobb tavunknál? Délben, a legerősebb napsütésben és UV-sugárzásban tömegek, kicsik, nagyok, gyerekek, idősek kint tolonganak, sülnek a napon. Sokan vastagon bekenik magukat naptejjel, de aztán rohannak is a vízbe vagy a napra. Mások még azt sem.

Hiába mondják be néha egyes strandokon a hangosbemondóba is, hogy az UV-sugárzás erős. Az uszodák, strandok is hibásak, a legtöbb helyen nincs elég árnyék, még a gyerekmedencék is a tűző napon vannak elhelyezve. Minimum a medencék felét el kéne takarni.

Németországban például évente mintegy 140 ezer bőrrákos megbetegedést jeleznek, 30 évvel ezelőtt még csak fele ennyi volt ez a szám. Magyarországon is megkétszereződött az esetek száma – de mindössze 20 év alatt.

Ráadásul alattomos betegség, a fokozott napozások, leégések, sugármennyiség után sokszor csak 10-30 év múlva jelentkezik probléma. A számok várhatóan a jövőben is tovább növekednek majd – derül ki orvosok írásaiból.

A bőrrákos esetek egy része könnyebben, más része nehezebben gyógyítható, de mindenképpen az életünkkel játszunk, ha elhanyagoljuk a nap elleni védelmet. Minden leégés maradandó károkat okoz a bőrnek – mondják a szakértők. Ezért összeszedtük a legfontosabb hibákat.

1. Nem tartják be a 12 és 15 óra közötti – mások szerint inkább lehetőleg kicsit hosszabb – napozási szünetet, amikor az UV-sugárzás a legerősebb és naptejjel is erősen káros.

Ha utazunk, Európán belül is más és más időpontokban nyugszik és kél a nap, Nyugatabbra minden kicsit később történik, Spanyolországban vagy Franciaországban például akár több mint egy órával is, nem árt pontosan tájékozódni.

2. Azt képzelik, a napozókrém, különösen a „blokkoló” hatású erős krém megvéd a ráktól. Valójában e védelem mellett sem szabadna a déli napra menni. A krém a leégéstől véd, nem a ráktól.

3. Nem olvassák a krém használati utasítását, nem várják meg azt a 20-30 percet, amíg az beivódik a bőrbe. Így ha kimennek a napra, a krém még nem hat és könnyebben leázik a vízben. Érdemes már otthon kenőcködni. Időnként újra kell kenni, még a vízhatlannak mondott készítményeket is.

4. Azt hiszik, felhők alatt vagy a fa alatt biztonságban vannak, pedig a leveleken és a felhőkön keresztül is beszűrődik a sugárzás komoly hányada. Még rosszabb, ha elalszanak, és aztán verőfényre ébrednek, ha a nap újra kisüt.

5. A napernyő védelmében bíznak, pedig némelyik védőhatása csak körülbelül egy ötös naptejének felel meg.

6. Azt gondolják, a víz alatt nem éri őket baj, pedig a káros napsugarak jelentős része oda is lejut.

7. Nem veszik figyelembe, hogy mindenkinek más a bőre. Van, aki szinte mindig csak leég – ami igen-igen veszélyes –, és soha nem barnul le. Más lehet, hogy egy órát is kibír a tűző napon az első nyaralási napon. Érdemes a bőrünknek megfelelő naptejet választani, akinek pedig annyira érzékeny a bőre, esetleg teljesen elhagyni a napozást.

8. Nem jut eszükbe, hogy már tavasszal is erős a napsütés, az UV-sugárzás, csak esetleg a hűvösebb levegő mellett nem érezni annyira. Nem csak kánikulában kell a nap elleni védelem.

9. Olyan napszemüveget vesznek, amely nem szűri ki az UV-sugarakat, ez károsíthatja a szemet.

10. Úgy tudják, a szolárium nem veszélyes, pedig azt írják az orvosok, egy veszélyes bőrrákfajta (melanoma malignum) kialakulásában annak is szerepe van, erősen növeli a rizikót.

11. Nem gondolnak arra, hogy az autóban is erős napsugárzásnak lehetnek kitéve. Ez abból is látszik, hogy egy amerikai kutatás szerint többen kapnak az arcuk bal oldalán, mint jobb oldalán bőrrákot – az ugyanis közelebb van az ablakhoz és több sugárzást kap.

12. Nem nézetik meg magukat bőrgyógyásszal. Akkor is ajánlatos, ha tünetmentesek. Az orvosok olyat is felfedezhetnek, amit mi nem, például rendellenes anyajegyeket, amiből később bőrrák lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló EPR okosan: így spórolhatnak a cégek a csomagolási költségeken
Márkázott tartalom | 2024. május 19. 09:01
Tavaly nyáron lépett életbe az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, aminek következtében megemelkedtek a csomagolások után fizetendő díjak. 
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Miért döntsünk az öko mellett?
Márkázott tartalom | 2024. május 16. 11:32
Bár ma már egyre többen felismerik az öko termékek jelentőségét, mégis sokan elutasítják azokat a magasabb áruk miatt. Első ránézésre valóban többe kerülhetnek ezek az árucikkek, mint a nem organikusan termelt és gyártott társaik. 
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG