<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Bőrrákot szeretne? Nálunk könnyen megkaphatja. A magyar strandokat elnézve úgy tűnik, rengetegen nem tartják be az előírásokat, vagy rosszul tudják, a strandüzemeltetők sem tesznek szinte semmit. A bőrrákos esetek száma pedig igencsak nő.
(Fotó: Wikimedia Commons, Flickr)

Menjünk el strandra, hiszen meleg van. Mit látunk ott, akár Pesten, akár valamelyik nagyobb tavunknál? Délben, a legerősebb napsütésben és UV-sugárzásban tömegek, kicsik, nagyok, gyerekek, idősek kint tolonganak, sülnek a napon. Sokan vastagon bekenik magukat naptejjel, de aztán rohannak is a vízbe vagy a napra. Mások még azt sem.

Hiába mondják be néha egyes strandokon a hangosbemondóba is, hogy az UV-sugárzás erős. Az uszodák, strandok is hibásak, a legtöbb helyen nincs elég árnyék, még a gyerekmedencék is a tűző napon vannak elhelyezve. Minimum a medencék felét el kéne takarni.

Németországban például évente mintegy 140 ezer bőrrákos megbetegedést jeleznek, 30 évvel ezelőtt még csak fele ennyi volt ez a szám. Magyarországon is megkétszereződött az esetek száma – de mindössze 20 év alatt.

Ráadásul alattomos betegség, a fokozott napozások, leégések, sugármennyiség után sokszor csak 10-30 év múlva jelentkezik probléma. A számok várhatóan a jövőben is tovább növekednek majd – derül ki orvosok írásaiból.

A bőrrákos esetek egy része könnyebben, más része nehezebben gyógyítható, de mindenképpen az életünkkel játszunk, ha elhanyagoljuk a nap elleni védelmet. Minden leégés maradandó károkat okoz a bőrnek – mondják a szakértők. Ezért összeszedtük a legfontosabb hibákat.

1. Nem tartják be a 12 és 15 óra közötti – mások szerint inkább lehetőleg kicsit hosszabb – napozási szünetet, amikor az UV-sugárzás a legerősebb és naptejjel is erősen káros.

Ha utazunk, Európán belül is más és más időpontokban nyugszik és kél a nap, Nyugatabbra minden kicsit később történik, Spanyolországban vagy Franciaországban például akár több mint egy órával is, nem árt pontosan tájékozódni.

2. Azt képzelik, a napozókrém, különösen a „blokkoló” hatású erős krém megvéd a ráktól. Valójában e védelem mellett sem szabadna a déli napra menni. A krém a leégéstől véd, nem a ráktól.

3. Nem olvassák a krém használati utasítását, nem várják meg azt a 20-30 percet, amíg az beivódik a bőrbe. Így ha kimennek a napra, a krém még nem hat és könnyebben leázik a vízben. Érdemes már otthon kenőcködni. Időnként újra kell kenni, még a vízhatlannak mondott készítményeket is.

4. Azt hiszik, felhők alatt vagy a fa alatt biztonságban vannak, pedig a leveleken és a felhőkön keresztül is beszűrődik a sugárzás komoly hányada. Még rosszabb, ha elalszanak, és aztán verőfényre ébrednek, ha a nap újra kisüt.

5. A napernyő védelmében bíznak, pedig némelyik védőhatása csak körülbelül egy ötös naptejének felel meg.

6. Azt gondolják, a víz alatt nem éri őket baj, pedig a káros napsugarak jelentős része oda is lejut.

7. Nem veszik figyelembe, hogy mindenkinek más a bőre. Van, aki szinte mindig csak leég – ami igen-igen veszélyes –, és soha nem barnul le. Más lehet, hogy egy órát is kibír a tűző napon az első nyaralási napon. Érdemes a bőrünknek megfelelő naptejet választani, akinek pedig annyira érzékeny a bőre, esetleg teljesen elhagyni a napozást.

8. Nem jut eszükbe, hogy már tavasszal is erős a napsütés, az UV-sugárzás, csak esetleg a hűvösebb levegő mellett nem érezni annyira. Nem csak kánikulában kell a nap elleni védelem.

9. Olyan napszemüveget vesznek, amely nem szűri ki az UV-sugarakat, ez károsíthatja a szemet.

10. Úgy tudják, a szolárium nem veszélyes, pedig azt írják az orvosok, egy veszélyes bőrrákfajta (melanoma malignum) kialakulásában annak is szerepe van, erősen növeli a rizikót.

11. Nem gondolnak arra, hogy az autóban is erős napsugárzásnak lehetnek kitéve. Ez abból is látszik, hogy egy amerikai kutatás szerint többen kapnak az arcuk bal oldalán, mint jobb oldalán bőrrákot – az ugyanis közelebb van az ablakhoz és több sugárzást kap.

12. Nem nézetik meg magukat bőrgyógyásszal. Akkor is ajánlatos, ha tünetmentesek. Az orvosok olyat is felfedezhetnek, amit mi nem, például rendellenes anyajegyeket, amiből később bőrrák lehet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
Vásárló A nap képe: újabb boltban korlátozzák a tojásvásárlást
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 09:40
Kollégánk a Reál boltjában járva látta ezt a figyelmeztető táblát.
Vásárló Készülnek a nagy lakásfelújítási tervek?
Márkázott tartalom | 2022. november 11. 09:48
Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire ráférne az otthonunkra egy alapos tatarozás, hiszen a forró nyári hónapokban sokkal többet tartózkodunk kint a szabadban, és leginkább csak akkor szembesülünk az otthonunk hiányosságaival, amikor az ősz és a tél bezár minket a négy fal közé.   Ilyenkor akad ugyanis időnk arra, hogy alaposan szétnézzünk, és mivel a hideg esték amúgy is kuckózással telnek, jobban felerősödik bennünk a vágy, hogy tovább csinosítsuk az otthonunkat.
Vásárló Árstop: néhány nap haladékot kaptak a boltok
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 17:07
November 14-ig nem büntetnek a krumpli és tojás árstopok megsértése miatt.
Vásárló Katasztrofálisan gyenge a forint, hirdess inkább euróban!
Márkázott tartalom | 2022. november 9. 14:13
Úgy látszik nincs remény a 400 forint alatti euróra, hiszen az elmúlt napokban is épphogy csak benézett 400 alá a forint. Az utóbbi időszak átmeneti erősödése az euróval szemben már megtorpant. Így akár megtakarításról, akár befektetésről van szó, érdemes euróban gondolkozni. És ha eladó ingatlanunk van, az árfolyam kockázat elkerülése érdekében érdemes azt is euróban értékesíteni. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG