3p

A briteket is a zsebük motiválja a szupermarketekben. Amióta ugyanis pénzt kérnek az egyszer használatos műanyag zacskókért a nagy brit szupermarketekben, köztük a Tescóban, a Sainsbury's-ban, az Asdában és a Morrisonsban, szinte eltűntek a nejlon hordozóeszközök.

Úgy fest a brit vásárlók sem kevésbé anyagiasak, mint a magyarok, a szupermarketek öt pennyt kérnek a nejlonzacskókért, amik korábban ingyenesek voltak, és egyből elengedték a kék-fehér csíkos hordozóeszközöket - amiket a díjasítás előtt milliárdszám vittrek. A Defra, a brit élelmiszer és környezeti minisztérium új adataiból kiderült, hogy az átlagos vásárló évente mindössze két egyszer használatos műanyag hordtáskát vásárol, míg a díj bevezetése előtt évente 140-et vett – írja a Sustainability/Beat.

A vezető brit szupermarketek a 2022/23-as szezonban 133 millió egyszer használatos műanyag zacskót adtak el, szemben a 2021/22-es 197 millióval. Ez jelentős csökkenés 2014 óta, amikor 7,6 milliárd műanyag zacskót adtak el.

Az 5 pennys díjat először 2015-ben vezették be a brit szupermarketekben, majd 2021-ben 10 pennyre emelték, és minden üzletre kiterjesztették.

Eltűnőben a logós nejlonszatyrok. Fotó: Depositphotos
Eltűnőben a logós nejlonszatyrok. Fotó: Depositphotos

"A díj segítségével sikerült megakadályozni, hogy az egyszer használatos hordtáskák milliárdjai szemeteljék a környéket vagy a hulladéklerakókba kerüljenek, miközben több millió fontot biztosítunk jótékony célokra" - mondta Rebecca Pow környezetvédelmi miniszter.

"Eltökéltek vagyunk, hogy többet teszünk a műanyagszennyezés elleni küzdelemben a forrásnál: októberben további tilalmak lépnek életbe az egyszer használatos termékekre vonatkozóan, a betétdíjas visszavételi rendszerünk pedig csökkenteni fogja a szemét mennyiségét és növelni fogja az újrahasznosítási arányt" - folytatta a miniszter asszony.

Továbbra is arra ösztönözzük az összes érintett kiskereskedőt, hogy vegyék ki a részüket az egyszer használatos hordtáskák használatának további csökkentésében.

Andrew Opie, a British Retail Consortium kereskedelmi szakmai szövetség élelmiszer- és fenntarthatósági igazgatója szerint "a kiskereskedők szorosan együttműködtek a kormánnyal az egyszer használatos zacskókra kivetett díjak ügyében, hogy az egész ágazatban sikerrel járjon - a legnagyobb élelmiszer-kiskereskedők 98 százalékkal kevesebb zacskót használtak.

A kormány a környezetvédelmi törvényen keresztül további intézkedéseket vezet be a műanyagszennyezés és a szemét elleni küzdelem érdekében, beleértve az italos edényekre vonatkozó betétdíjas visszaváltási rendszert, valamint az egyszerűbb újrahasznosítási gyűjtés terveit.

Az egyszer használatos műanyagok, köztük az evőeszközök, a léggömbpálcikák és az ételtartályok használatát pedig 2023 októberében betiltják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Vásárló Komfortos otthon, kisebb környezethasználat
PR | 2023. november 21. 09:05
A napi közlekedés mellett az otthon, a háztartás működése a legnagyobb környezethasználat egy átlagember életében. Fűtünk, világítunk, háztartási gépeket üzemeltetünk – mindez jelentős energiafogyasztással és ökológiai lábnyommal jár. A fejlett országokban, így Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek az ún. intelligens otthonok, amelyek úgy képesek növelni a mindennapok komfortját, hogy közben egyszerre csökkentik a lakhatáshoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat és fokozzák a mindennapok biztonságát. Íme ezen otthonok legfőbb előnyei!
Vásárló A karikagyűrű divat évről évre változik
Márkázott tartalom | 2023. november 20. 10:16
A házasságkötés egy igen nagy döntés a pár életében, hiszen ezután már hivatalosan is összetartozónak minősülnek. Az összetartozás egyik szimbóluma a karikagyűrű, amit a pár az esküvő alkalmával húz rá egymás ujjára.
Vásárló A víz, mint természetes üzemanyag: így segíti a hidratáltság a hatékony munkavégzést
Márkázott tartalom | 2023. november 19. 09:49
A víz az emberi test legfontosabb üzemanyaga. Alapvető szerepet játszik az életfunkciók működésében, ugyanakkor a megfelelő hidratáltság javítja az agy teljesítményét és segíthet csökkenteni a fáradtságot. Éppen ezért a vízfogyasztás a munka folyamán is nélkülözhetetlen.
Vásárló Pocsék eredmény jött: utolsók között a magyar üzletek
Buksza blog | 2023. november 18. 16:03
Az uniós kiskereskedelmi listán Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között van. Csak Belgium és Szlovénia rendelkezik rosszabb eredménnyel. A spanyolok jelentik a jó példát. 
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG