<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gyakorlatilag az összes, a boltokban kapható tejfajtát 5 százalékos áfatartalommal vehetjük meg az év eleje óta, a laktózmentes tejek viszont kimaradtak a körből egyszerű áruosztályozási szempontok miatt. A tejcukor-érzékenyeknek eddig is sokkal többet kellett fizetniük, most még tovább nyílit az olló.
MTI Fotó, Bodnár Boglárka

Eddig nem nyelték le az áfacsökkentést

2017 januárja óta a friss és a nyers tej áfája is 5 százalékra csökkent, 2019 elején viszont szinte minden tejfélére kiterjesztették az intézkedést: így az UHT és ESL technológiával tartósított tejek is olcsóbbak lettek. Januári árkörképünkből kiderült: bár az áfacsökkentés sokszor nem jár azzal, hogy az érintett termékek valóbban olcsóbbak lesznek, az UHT-tejek esetében nem nyelték le a kereskedők a különbözetet, az árak az előző év januárjához képest több mint negyedével csökkentek a hazai hipermarketekben.

Ennek azonban csak azok örülhettek, akiknek a szervezete szépen, rendesen bontja a tejcukrot. Ahogy azt az üzletekben is több helyen kiemelik, a laktózmentes tejek nem tartoznak az 5 százalékos áfatartalmú termékek körébe. Az okokról a Privátbankár.hu a Pénzügyminisztériumot kérdezte, akik egy hónapig gondolkodtak a válaszon.

Minek van egyáltalán laktózmentes tej?

A laktózmentes tej alapból is jóval drágább, mint a "sima", másfélszer-kétszer annyiba is kerülhet - nem beszélve a laktózmentes sajtokról vagy épp csokoládékról, ahol még nagyobb lehet az eltérés. Ez egy átlagos jövedelmű fogyasztó pénztárcáját is megterheli, egy szegényebb családban pedig megoldhatatlan feladatot jelenthet az ilyen termékek beszerzése, ami akár hiánybetegségekhez is vezethet.

Laktózmentesen étkezni nem valami luxushóbort: a tejcukor-érzékenyek szervezete nem termel elegendő laktáz enzimet, így nem tudják a tejcukrot (avagy laktózt) feldolgozni. A laktóz-intolerancia tünetei kellemetlenek: jellemzően hasfájással, puffadással, hasmenéssel, akár hányingerrel is jár. A tejcukor-fogyasztást ezért az érintetteknek kerülniük kell: vagy úgy, hogy egyáltalán nem fogyasztanak tejet és tejtermékeket, vagy pedig úgy, hogy mindenből laktózmenteset vásárolnak.

A laktózmentes tej nem úgy készül, hogy "kiveszik belőle a laktózt" - inkább elvégzik azt, amit a tejcukor-érzékenyek szervezete nem tud. Laktáz enzimet adnak a tejhez, ami "helyben" elbontja a tejcukrot, így nem az emésztőrendszernek kell megküzdenie vele.

Éppen az az eljárás az, ami miatt most szívhatják a fogukat a laktózérzékenyek.

Épp a lényege zárja ki a laktózmentes tejet a kedvezményes körből

Ami a jogszabályi hátteret illeti: az áfatörvényben a 0401 10 vagy 0401 20 vámtarifaszám alá besorolt termékekre vonatkozhat az 5 százalékos áfa. A Pénzügyminisztérium válasza szerint viszont "áruosztályozási szempontból az enzimes bontás kizárja a laktózmentes tejet a 0401 vtsz. alól, mivel ez a bontási eljárás ennél a vámtarifaszámnál nem megengedett. A laktózmentes tejet a 0404 vtsz. alá kell besorolni."

A laktózmentes tej ezért idén is 18 százalékos áfakulcs mellett adózik, ahogy korábban.

Józan paraszti ésszel nem tűnik kivitelezhetetlen jogi procedúrának, hogy ezen a szabályozáson változtassanak, azaz a laktózmentes tej más vámtarifaszám-besorolást kapjon vagy kiterjesszék rá az áfatörvény vonatkozó pontját. Jelenleg gyakorlatilag az összes, a boltokban kapható tej - ideértve a biotejet is, amely szintén drágább a hagyományosnál, de nem egészségügyi okokból veszik a vásárlók - a legkedvezményesebb adómértékkel adózik. Tervezik-e, hogy a közeljövőben úgy változtassanak a szabályozáson, hogy a laktózmentes tej is bekerüljön a kedvezményes körbe? - kérdeztük a Pénzügyminisztériumot.

PM: a társasági adó legalább alacsony

A válasz egyszerű igen vagy nem is lehetett volna, ehelyett azonban azt írták:

"Az Európai Unió országai közül Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, és a harmadik legalacsonyabb a személyi jövedelemadó, amelyből - tekintettel a gyermekek után járó kedvezményre - a családoknak még kevesebbet kell fizetni. A kétgyermekesek kedvezménye idén újabb havi ötezer forinttal emelkedett."

Hogy a társasági adó vagy a gyermekek után járó adókedvezmény hogyan függ össze a laktózérzékenységgel, az talány, de vélhetőleg arra utal a minisztérium, hogy mivel mindenkinek sokkal jobb lett az élete Magyarországon, mint régen, ezért örüljenek a tejcukor-érzékenyek is. Más kérdés, hogy talán még jobban örülhetnének, ha nekik is csak annyi áfát kellene fizetniük a kényszerből jóval drágábban vásárolt termékeik után, mint a laktáz enzimet rendesen termelő szervezetű polgártársaiknak.

Némi remény azért van: a PM válaszát úgy zárta, hogy

"minden adócsökkentési javaslatot érdemben megvizsgál, a költségvetési mozgástérre figyelemmel."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Most éri meg önéletrajzot írni! A fiatalok adómentessége
PR | 2022. január 21. 15:55
Bombaként robbant a hír tavaly, hogy a kormány szeretné a 25 év alatti munkavállalók számára eltörölni a személyi jövedelemadót. Ez az eltörlés 2022. január elseje óta van érvényben, ezzel pedig megkönnyítik a diákmunkások és a pályakezdő fiatalok helyzetét.
Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló