4p
Gyakorlatilag az összes, a boltokban kapható tejfajtát 5 százalékos áfatartalommal vehetjük meg az év eleje óta, a laktózmentes tejek viszont kimaradtak a körből egyszerű áruosztályozási szempontok miatt. A tejcukor-érzékenyeknek eddig is sokkal többet kellett fizetniük, most még tovább nyílit az olló.
MTI Fotó, Bodnár Boglárka

Eddig nem nyelték le az áfacsökkentést

2017 januárja óta a friss és a nyers tej áfája is 5 százalékra csökkent, 2019 elején viszont szinte minden tejfélére kiterjesztették az intézkedést: így az UHT és ESL technológiával tartósított tejek is olcsóbbak lettek. Januári árkörképünkből kiderült: bár az áfacsökkentés sokszor nem jár azzal, hogy az érintett termékek valóbban olcsóbbak lesznek, az UHT-tejek esetében nem nyelték le a kereskedők a különbözetet, az árak az előző év januárjához képest több mint negyedével csökkentek a hazai hipermarketekben.

Ennek azonban csak azok örülhettek, akiknek a szervezete szépen, rendesen bontja a tejcukrot. Ahogy azt az üzletekben is több helyen kiemelik, a laktózmentes tejek nem tartoznak az 5 százalékos áfatartalmú termékek körébe. Az okokról a Privátbankár.hu a Pénzügyminisztériumot kérdezte, akik egy hónapig gondolkodtak a válaszon.

Minek van egyáltalán laktózmentes tej?

A laktózmentes tej alapból is jóval drágább, mint a "sima", másfélszer-kétszer annyiba is kerülhet - nem beszélve a laktózmentes sajtokról vagy épp csokoládékról, ahol még nagyobb lehet az eltérés. Ez egy átlagos jövedelmű fogyasztó pénztárcáját is megterheli, egy szegényebb családban pedig megoldhatatlan feladatot jelenthet az ilyen termékek beszerzése, ami akár hiánybetegségekhez is vezethet.

Laktózmentesen étkezni nem valami luxushóbort: a tejcukor-érzékenyek szervezete nem termel elegendő laktáz enzimet, így nem tudják a tejcukrot (avagy laktózt) feldolgozni. A laktóz-intolerancia tünetei kellemetlenek: jellemzően hasfájással, puffadással, hasmenéssel, akár hányingerrel is jár. A tejcukor-fogyasztást ezért az érintetteknek kerülniük kell: vagy úgy, hogy egyáltalán nem fogyasztanak tejet és tejtermékeket, vagy pedig úgy, hogy mindenből laktózmenteset vásárolnak.

A laktózmentes tej nem úgy készül, hogy "kiveszik belőle a laktózt" - inkább elvégzik azt, amit a tejcukor-érzékenyek szervezete nem tud. Laktáz enzimet adnak a tejhez, ami "helyben" elbontja a tejcukrot, így nem az emésztőrendszernek kell megküzdenie vele.

Éppen az az eljárás az, ami miatt most szívhatják a fogukat a laktózérzékenyek.

Épp a lényege zárja ki a laktózmentes tejet a kedvezményes körből

Ami a jogszabályi hátteret illeti: az áfatörvényben a 0401 10 vagy 0401 20 vámtarifaszám alá besorolt termékekre vonatkozhat az 5 százalékos áfa. A Pénzügyminisztérium válasza szerint viszont "áruosztályozási szempontból az enzimes bontás kizárja a laktózmentes tejet a 0401 vtsz. alól, mivel ez a bontási eljárás ennél a vámtarifaszámnál nem megengedett. A laktózmentes tejet a 0404 vtsz. alá kell besorolni."

A laktózmentes tej ezért idén is 18 százalékos áfakulcs mellett adózik, ahogy korábban.

Józan paraszti ésszel nem tűnik kivitelezhetetlen jogi procedúrának, hogy ezen a szabályozáson változtassanak, azaz a laktózmentes tej más vámtarifaszám-besorolást kapjon vagy kiterjesszék rá az áfatörvény vonatkozó pontját. Jelenleg gyakorlatilag az összes, a boltokban kapható tej - ideértve a biotejet is, amely szintén drágább a hagyományosnál, de nem egészségügyi okokból veszik a vásárlók - a legkedvezményesebb adómértékkel adózik. Tervezik-e, hogy a közeljövőben úgy változtassanak a szabályozáson, hogy a laktózmentes tej is bekerüljön a kedvezményes körbe? - kérdeztük a Pénzügyminisztériumot.

PM: a társasági adó legalább alacsony

A válasz egyszerű igen vagy nem is lehetett volna, ehelyett azonban azt írták:

"Az Európai Unió országai közül Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, és a harmadik legalacsonyabb a személyi jövedelemadó, amelyből - tekintettel a gyermekek után járó kedvezményre - a családoknak még kevesebbet kell fizetni. A kétgyermekesek kedvezménye idén újabb havi ötezer forinttal emelkedett."

Hogy a társasági adó vagy a gyermekek után járó adókedvezmény hogyan függ össze a laktózérzékenységgel, az talány, de vélhetőleg arra utal a minisztérium, hogy mivel mindenkinek sokkal jobb lett az élete Magyarországon, mint régen, ezért örüljenek a tejcukor-érzékenyek is. Más kérdés, hogy talán még jobban örülhetnének, ha nekik is csak annyi áfát kellene fizetniük a kényszerből jóval drágábban vásárolt termékeik után, mint a laktáz enzimet rendesen termelő szervezetű polgártársaiknak.

Némi remény azért van: a PM válaszát úgy zárta, hogy

"minden adócsökkentési javaslatot érdemben megvizsgál, a költségvetési mozgástérre figyelemmel."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem könnyű szerencsejáték-függővé válni, de érdemes vigyázni
Natív tartalom | 2024. október 17. 12:44
A következő tényezők nagyban befolyásolják, hogy kiből lesz szerencsejáték-függő: gyenge társas kapcsolatok, a család megtartó erejének hiánya, az alacsony önértékelés és a magány érzése mind közrejátszhatnak abban, ha valaki szerencsejáték-függővé válik – derül ki egy friss kutatásból.
Vásárló Dohányzás: itt az új trónkövetelő
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:55
Volt idő, amikor a dohányzás egyszerű dolog volt, ám az e-cigik megjelenésével ennek régen vége szakadt. A dohánygyártók mindig találnak új módokat.
Vásárló Holnaptól olcsóbb lesz az egyik üzemanyag, itt vannak a számok
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 10:03
Érdemes figyelni.
Vásárló Infláció? Az micsoda?
Kenessei András | 2024. október 14. 15:01
Folyamatos és állandó a pénzromlás. Nem csak nálunk. Az egész világon. Jegyzet.
Vásárló Hátborzongató hírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. október 14. 11:14
Jön a drágulás a benzinkutakon.
Vásárló Főszerepet kap a Temu: 393 billió forintos tételről van szó
Privátbankár.hu | 2024. október 13. 17:27
Két év csökkenése után várhatóan újra nőni fog az online kereskedelem értéke Európában, ám az infláció visszaesése mellett ez részben a kínai filléres platformok megjelenésének köszönhető.
Vásárló IKEA-s bevásárlást tervez? Újabb vevőcsalógató lépésekre számíthat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. október 13. 16:14
Az IKEA csökkentette árait az elmúlt időszakban, hogy lendületet adjon eladásainak, ám elmúlt üzleti éve ennek ellenére halványan alakult. A választ további vevőcsalogató lépésekben látják.
Vásárló Már sejthető, milyen újdonság várható a jövőben a Tescótól
Buksza blog | 2024. október 13. 12:29
Az Egyesült Királyságban a Bajnokok Ligájának döntője előtt adott ízelítőt a Tesco abból, mekkora reklámkampánnyal érheti el az áruházlánc vevőit egy cég, ha él az ezzel kapcsolatos új lehetőségekkel.
Vásárló Felújítás vagy újjáépítés: melyik éri meg jobban?
Márkázott tartalom | 2024. október 10. 10:22
Egy ház lebontása és újjáépítése enyhén szólva is ijesztő. De csak azért, mert nagyon nagy munkának tűnik, még nem biztos, hogy jobban megéri részleges felújításba kezdeni a teljes átépítés helyett. 
Vásárló Hogyan úszhatod meg az autómosást a legköltséghatékonyabban?
Márkázott tartalom | 2024. október 9. 11:23
Minden autótulajdonosnak nagy fejtörést okoz az autó mosása, vagyis inkább annak a hogyanja és legfőképpen a helyszíne. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG