Hirdetés
Hirdetés

Az év első nagybevásárlása: mi lett az áfacsökkentésből és az adóemelésből?

Valkai Nikoletta, Gáspár András, 2019. január 14., 13:10

Jól indult az év a nagy élelmiszer-boltokban, valamivel olcsóbban tölthettük meg a bevásárlókocsit, mint egy éve. Az év első nagybevásárlásának árát a kormány is alakítgatta: a chipsadó emelése miatt megugrott a chips és az üdítő ára, az UHT-tejek áfacsökkentését viszont egy az egyben átadták a vásárlóknak a hipermarketek. Itt a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérésének eredménye.

Ahogy több mint egy évtizede minden évben, idén is a hazai hipermarketek egy-egy egységében kezdték az évet a Privátbankár.hu árkosarasai: egészen pontosan január 8-án jártuk végig az Auchant, az Interspart és a Tescót, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára, amellyel egy átlagos család havi nagybevásárlását igyekszünk leképezni.

Hirdetés

Összességében azt mondhatjuk: nem kezdődött rosszul az év a vásárlók szempontjából. Az előző évhez képest az átlagos ár 0,5 százalékkal csökkent; magyarán a tavaly januárinál 90 forinttal került kevesebbe a nagybevásárlás. Decemberhez képest pedig mindössze 1,5 százalékos emelkedést mértünk, 292 forinttal lett több az átlagos ár. Az átlagos kosárérték 19 497 forint lett.

Az átlag hátterében most van egy szokatlan, kiugró változás: a Tesco és az Interspar havi és éves szinten is csökkentett (vagy legalábbis nem emelt érdemben) az árakon, az Auchanban viszont 6-7 százalékkal feljebb kúszott az árszínvonal tavaly januárhoz és decemberhez képest is. Ezzel a francia lánc most a harmadik helyre csúszott vissza az árversenyben.

Ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akkor csak 18 223 forintot kellene fizetnünk a végén - de ez tripla utazgatást és bevásárlást igényelne, az átlaghoz képest 1 596 forintos spórolás pedig nem igazán ér ennyit.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A kosárból érdemes kiemelni a krumplit: bár az előző hónaphoz képest 10 százalékkal csökkent az ára, egy év alatt több mint duplájára drágult. Tavaly januárhoz képest 10 százalékot meghaladó mértékben drágult még a kenyér, a túró rudi, a gyümölcsjoghurt, valamint egyes üdítők. Ez utóbbi nem meglepő: január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó, ami az üdítőitalokra is vonatkozik. Ezt az adónemet chipsadó-néven is szokás emlegetni, mivel a sós ropogtatnivalóra is vonatkozik - a chips egy év alatt szintén több mint 10 százalékot drágult januárra.

Sokkal (43 százalékkal) olcsóbb lett viszont a tojás, mint tavaly januárban (amelynél így végre valóban érződik az áfacsökkentés hatása - a háttérről itt írtunk bővebben), harmadával esett az alma ára, valamint több mint 10 százalékkal olcsóbb most a kávé és a tea, mint egy éve. Januárban az UHT tej is bekerült a kedvezményes áfás termékek körébe, most épp egy jó áfacsökkentésnyivel olcsóbban is adják, mint egy éve - erről alább külön is írunk.

A krumplin kívül ezúttal nem találtunk olyan terméket, amelynek ára egy hónap alatt legalább 10 százalékot esett volna. Komolyabb áremelkedés azért volt: a banán 45 százalékkal, a csoki és a cukor bő 20 százalékkal drágább lett, mint decemberben volt. Kétszámjegyű havi áremelkedést mértünk a lisztnél, a chipsnél, egyes üdítőknél és az ásványvíznél is.

Havi legolcsóbbak: ezt az áfacsökkentést most érezzük

Mindjárt kiderül a hivatalos éves inflációs adat

A KSH kedden teszi közzé az infláció decemberi alakulásával kapcsolatos adatokat, így az egész évre érvényes mutatót is megismerhetjük. Az előző hónapban a novemberi számokat közölték - ekkor egyébként meglepően nagyot fékezett az áremelkedés, havi összehasonlításban még csökkentek is az árak novemberben. Persze ez főleg azoknak volt meglepetés, akik nem követik a Privátbankár.hu Árkosár-sorozatát: az élelmiszerárak tekintetében novemberi felmérésünkben mi is váratlan árcsökkenést mértünk.

Mi egy jó hónappal a hivatal előtt járunk az adatfelvételben, decemberre a Privátbankár.hu éves árindexe 3,3 százalék volt - ez lesz összevethető a KSH holnapi adatközlésével.

A leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogyan alakult az áfacsökkentés hatására az UHT tej ára. A friss tej már tavaly év eleje óta a kedvezményes, 5 százalékos áfakörbe tartozik, most viszont már gyakorlatilag minden tejtermék ide sorolódik (kivéve a laktózmentes termékek, amire nehéz magyarázatot találni). Ahogy arra korábbi cikkünkben (a tojás és a hal kapcsán) rámutattunk, nem jár az áfacsökkentés egyértelműen a fogyasztói árak csökkenésével, az UHT tejnél viszont úgy tűnik, épp nincs semmi olyan piaci folyamat, ami megzavarná az átárazást: 27,8 százalékkal olcsóbb lett az UHT tej, mint tavaly januárban. Az 1,5 százalékos zsírtartalmúak közül a legolcsóbb az Auchan sajátmárkása volt, 148 forintért adták, az Interspar pedig 149-ért árulta ottjártunkkor a Farmer tejet. Mindkettő magyar gyártótól származik - ám a mostani áfacsökkentés a külföldi tejeket is segíti, a Tescóban például a csehországi eredetű Lakto volt a legolcsóbb, literenként 159 forintért.

Az UHT tej átlagos ára egyébként igen széles sávban ingadozott az elmúlt egy évben ahogy az grafikonunkon is látszik - a januári, az áfacsökkentésnek gyakorlatilag tankönyvi módon megfelelő árváltozás után a következő hónapokban is érdemes lesz figyelni:

Forrás: Privátbankár.hu Árkosár-felmérések
Forrás: Privátbankár.hu Árkosár-felmérések
Tavaly tavasszal pánik lett abból, hogy több tízezer doboz UHT tejet kellett levenni a boltok polcairól, mivel valaki zsaroló levelet küldött több hipermarketnek, amelyben azt állította, szennyező anyagot juttatott a tejekbe. Végül nem találtak valóban szennyezett tejet - a napokban megkérdeztük a rendőrséget, hogy áll a nyomozás, tudják-e már, ki volt az elvetemült zsaroló. Ezt a választ kaptuk >>

Ahogy az óvodák, iskolák és munkahelyek létszámellenőrzésein kiderülhet, szezonja van a légúti megbetegedéseknek - nem árt tudni, hogy a legolcsóbb mézet az Auchanban és az Intersparban találtuk (mindkettő sajátmárkás, Tuti Tipp illetve SBudget, kilónként 1763 illetve 1766 forint). A Tescóban a magyar virágméz kilója 1822 forint volt. Citromban pedig az Interspar verte a mezőnyt egy 399 forintos akcióval; az Auchan 599 forintért, a Tesco 698 forintért adta kilónként a citromot.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 763 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,20 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönének 17 566 Ft a törlesztőrészlete, a THM 18,53 százalék.További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Erősen kell igyekezniük a Fővárosi Közgyűlés újonnan megválasztott tagjainak, ha vagyon tekintetében be akarják hozni a régi motorosokat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?