4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?

A legtöbb német túl sok húst eszik, sokan azonban nehezen tudnák teljesen nélkülözni. Az országban népszerű Aldi és Lidl diszkontok januártól bővítették termékpalettájukat, és hibrid húsokat kínálnak – írják német portálok. Az új alternatíva lehetővé teszi, hogy kevesebb húst együnk, de mégse kelljen teljesen leszokni róla.

A 60 százalék még mindig hús

De mi is ez tulajdonképpen? A hibrid termékek növényi összetevőket, például zöldségeket, magvakat, gombát vagy növényi fehérjéket kombinálnak hússal. A hibrid élelmiszerek maximum 40 százalékos zöldségtartalmúak lehetnek. Ilyen módon az állati alapanyagok felhasználását, arányát jelentősen csökkenteni lehet.

De valóban egészséges-e a hibrid hús? – vetik fel. A lapok szerint ez a táplálék számos egészségügyi előnnyel jár, így kevesebb zsírt és koleszterint tartalmaz. A hagyományos húsokhoz hasonlóan a hibrid hús is gazdag fehérjében, de emellett sok növényi rostot is tartalmaz. (Ami emésztőrendszeri betegségek megelőzésében segít.)

Hibrid hús az Aldiban és a Lidlben

A vásárlók például sárgarépát találhatnak az egyik kolbász összetevőinek listáján. Egy hibrid szaláminál pedig az Aldi “növényi alapú alternatív összetevőket és tejsavófehérjét” nevez meg.

Január 10-től hibrid hamburger-pogácsákat kínálnak egy trópusi gyümölccsel (jákafa, avagy jackfruit) kombinálva a Lidl polcain. Sárgarépás bécsi kolbászt és szójás csirkekolbászt is árusítanak. Január 14-től az Aldi Süd is követi a példájukat. A diszkont ezután marha- és baromfihúsból készült szalámit kínál vásárlóinak, amelyben zöldségfélék is vannak.

Grillhúsok. Melyikben mi van? (Pixabay.com, a kép illusztráció)
Grillhúsok. Melyikben mi van? (Pixabay.com, a kép illusztráció)

Az egész a svájci Migros szupermarketlánccal kezdődött, amelynek “The Mix” nevű termékcsaládjában 51 százalékban marhahúst, a maradék 49-ben borsófehérjét, gombát és fűszereket alkalmaznak – írta a Stern.

Mennyibe kerül a hibrid hús?

A hibrid termékek árai a Lidlben hasonlóak a teljesen húsból készült húskészítmények áraihoz – állítja a Stuttgarter Nachrichten. A hibrid darált húst három euróért (mintegy 1060 forint), a sárgarépás kolbászt 2,69 euróért, a burgerpogácsákat pedig 2,50 euróért lehet megvenni.

Szomorú malac (Pixabay.com, a kép illusztráció)
Szomorú malac (Pixabay.com, a kép illusztráció)

Megállapítják, hogy a hibridhús nem drágább, sem pedig különösebben olcsóbb, mint a tisztán húsalapú termékek. Így jó alternatívának látszik az egészség és a környezet szempontjából.

Segít a környezettudatosságban

Ezen kívül a húsipar világszerte szenvedést okoz az állatoknak és szennyezi a környezetet – hangsúlyozzák. Az emberek gondolkodása is lassan változik, és az iparág is folyamatosan bővíti a helyettesítő termékek piacát.

A hibrid hús ugyan nem teljes alternatívája a húsmentes diétának, de azok számára, akik nem tudják vagy akarják a húst teljesen nélkülözni, kezdetnek tűnik.

Két másik, nálunk kevésbé ismert német áruházláncnál is van már hibrid hús. A Netto és a Rewe 2021 vége óta kínál hibrid termékeket.

Egyelőre töredéke a húspiacnak

Feleannyi hús nagyjából fele annyi széndioxid-kibocsátást, feleannyi édesvíz-felhasználást jelent – állítja a Stern.

A németek fejenként összesen 84 kilogramm húst fogyasztanak évente. Ez a szám évről évre csökken ugyan, de a szakértők egyetértenek abban, hogy még mindig túl magas.

A húspótló termékek és a tudatosabb táplálkozás irányába mutató tendencia egyébként folyamatosan erősödik. A becslések szerint Németországban 2022-ben csaknem 480 millió euró bevételt érnek majd el vegetáriánus és vegán húspótló termékek eladásából.

Ez azonban egy főre lebontva még nagyon kevés, csak évi 5,70 euró, Ausztriában pedig még kevesebb, 3,80. Svájcban valamivel jobb a helyzet, itt már egy lakosra 18 euró húsmentes húsra fordított kiadás jut évente.

Források:

Stuttgarter Nachrichten

Stern

Stern 2

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Vásárló Komfortos otthon, kisebb környezethasználat
PR | 2023. november 21. 09:05
A napi közlekedés mellett az otthon, a háztartás működése a legnagyobb környezethasználat egy átlagember életében. Fűtünk, világítunk, háztartási gépeket üzemeltetünk – mindez jelentős energiafogyasztással és ökológiai lábnyommal jár. A fejlett országokban, így Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek az ún. intelligens otthonok, amelyek úgy képesek növelni a mindennapok komfortját, hogy közben egyszerre csökkentik a lakhatáshoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat és fokozzák a mindennapok biztonságát. Íme ezen otthonok legfőbb előnyei!
Vásárló A karikagyűrű divat évről évre változik
Márkázott tartalom | 2023. november 20. 10:16
A házasságkötés egy igen nagy döntés a pár életében, hiszen ezután már hivatalosan is összetartozónak minősülnek. Az összetartozás egyik szimbóluma a karikagyűrű, amit a pár az esküvő alkalmával húz rá egymás ujjára.
Vásárló A víz, mint természetes üzemanyag: így segíti a hidratáltság a hatékony munkavégzést
Márkázott tartalom | 2023. november 19. 09:49
A víz az emberi test legfontosabb üzemanyaga. Alapvető szerepet játszik az életfunkciók működésében, ugyanakkor a megfelelő hidratáltság javítja az agy teljesítményét és segíthet csökkenteni a fáradtságot. Éppen ezért a vízfogyasztás a munka folyamán is nélkülözhetetlen.
Vásárló Pocsék eredmény jött: utolsók között a magyar üzletek
Buksza blog | 2023. november 18. 16:03
Az uniós kiskereskedelmi listán Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között van. Csak Belgium és Szlovénia rendelkezik rosszabb eredménnyel. A spanyolok jelentik a jó példát. 
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Vásárló Visszaélés bejelentés rendszer - Kevesebb mint 30 nap a határidőig!
Márkázott tartalom | 2023. november 17. 09:29
A 2023. évi XXV. törvény – azaz az új panasztörvény – számos jelentős változást hoz a magyar vállalkozások életében. A belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozásának 2023. december 17-i határidejét szem előtt tartva még nem késő tájékozódni a vonatkozó szabályokról, az elvégzendő feladatokról, és végére járni a felmerülő kérdéseknek. Ebben a cikkben kiemelünk öt fontos pontot a törvényből, melyekkel jó, ha minden vállalkozás tisztában van.
Vásárló Eddig példátlan újításokkal jön a Lidl, Magyarország is kaphat belőlük
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. november 16. 15:01
A Lidl eddig ódzkodott az online értékesítéstől az élelmiszerek, italok területén, most változás jön, először a spanyol piacon, de az olaszok is kapnak egy újdonságot. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG