A legtöbb német túl sok húst eszik, sokan azonban nehezen tudnák teljesen nélkülözni. Az országban népszerű Aldi és Lidl diszkontok januártól bővítették termékpalettájukat, és hibrid húsokat kínálnak – írják német portálok. Az új alternatíva lehetővé teszi, hogy kevesebb húst együnk, de mégse kelljen teljesen leszokni róla.
A 60 százalék még mindig hús
De mi is ez tulajdonképpen? A hibrid termékek növényi összetevőket, például zöldségeket, magvakat, gombát vagy növényi fehérjéket kombinálnak hússal. A hibrid élelmiszerek maximum 40 százalékos zöldségtartalmúak lehetnek. Ilyen módon az állati alapanyagok felhasználását, arányát jelentősen csökkenteni lehet.
De valóban egészséges-e a hibrid hús? – vetik fel. A lapok szerint ez a táplálék számos egészségügyi előnnyel jár, így kevesebb zsírt és koleszterint tartalmaz. A hagyományos húsokhoz hasonlóan a hibrid hús is gazdag fehérjében, de emellett sok növényi rostot is tartalmaz. (Ami emésztőrendszeri betegségek megelőzésében segít.)
Hibrid hús az Aldiban és a Lidlben
A vásárlók például sárgarépát találhatnak az egyik kolbász összetevőinek listáján. Egy hibrid szaláminál pedig az Aldi “növényi alapú alternatív összetevőket és tejsavófehérjét” nevez meg.
Január 10-től hibrid hamburger-pogácsákat kínálnak egy trópusi gyümölccsel (jákafa, avagy jackfruit) kombinálva a Lidl polcain. Sárgarépás bécsi kolbászt és szójás csirkekolbászt is árusítanak. Január 14-től az Aldi Süd is követi a példájukat. A diszkont ezután marha- és baromfihúsból készült szalámit kínál vásárlóinak, amelyben zöldségfélék is vannak.
Az egész a svájci Migros szupermarketlánccal kezdődött, amelynek “The Mix” nevű termékcsaládjában 51 százalékban marhahúst, a maradék 49-ben borsófehérjét, gombát és fűszereket alkalmaznak – írta a Stern.
Mennyibe kerül a hibrid hús?
A hibrid termékek árai a Lidlben hasonlóak a teljesen húsból készült húskészítmények áraihoz – állítja a Stuttgarter Nachrichten. A hibrid darált húst három euróért (mintegy 1060 forint), a sárgarépás kolbászt 2,69 euróért, a burgerpogácsákat pedig 2,50 euróért lehet megvenni.
Megállapítják, hogy a hibridhús nem drágább, sem pedig különösebben olcsóbb, mint a tisztán húsalapú termékek. Így jó alternatívának látszik az egészség és a környezet szempontjából.
Segít a környezettudatosságban
Ezen kívül a húsipar világszerte szenvedést okoz az állatoknak és szennyezi a környezetet – hangsúlyozzák. Az emberek gondolkodása is lassan változik, és az iparág is folyamatosan bővíti a helyettesítő termékek piacát.
A hibrid hús ugyan nem teljes alternatívája a húsmentes diétának, de azok számára, akik nem tudják vagy akarják a húst teljesen nélkülözni, jó kezdetnek tűnik.
Két másik, nálunk kevésbé ismert német áruházláncnál is van már hibrid hús. A Netto és a Rewe 2021 vége óta kínál hibrid termékeket.
Egyelőre töredéke a húspiacnak
Feleannyi hús nagyjából fele annyi széndioxid-kibocsátást, feleannyi édesvíz-felhasználást jelent – állítja a Stern.
A németek fejenként összesen 84 kilogramm húst fogyasztanak évente. Ez a szám évről évre csökken ugyan, de a szakértők egyetértenek abban, hogy még mindig túl magas.
A húspótló termékek és a tudatosabb táplálkozás irányába mutató tendencia egyébként folyamatosan erősödik. A becslések szerint Németországban 2022-ben csaknem 480 millió euró bevételt érnek majd el vegetáriánus és vegán húspótló termékek eladásából.
Ez azonban egy főre lebontva még nagyon kevés, csak évi 5,70 euró, Ausztriában pedig még kevesebb, 3,80. Svájcban valamivel jobb a helyzet, itt már egy lakosra 18 euró húsmentes húsra fordított kiadás jut évente.
Források: