3p

Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.

Változás jöhet az Aldi üzleteiben, a UK Refill Coalition szervezet egy új kísérleti projektet indított a vállalattal: a Nagy-Britanniában található Solihullben találkozhatnak a vásárlók az újratöltő állomással az élelmiszerüzletben. A szervezetet az Aldi UK, az Ocado házhoz szállítással foglalkozó élelmiszercég és a CHEP ellátási lánc megoldásokkal foglalkozó vállalat hívta életre.

Letörné az árakat a boltlánc. Fotó: Depositphotos
Letörné az árakat a boltlánc. Fotó: Depositphotos

A Grocery Gazette kiskereskedelmi szakportál cikke szerint az újratöltő állomást arra fejlesztették ki, hogy alapvető élelmiszerek, így gabonafélék és tésztafélék, valamint háztartási termékek, így tisztítószerek és testápolási termékek utántöltését tegye lehetővé. Az utántöltött termékeket ráadásul a csomagolt verzióknál olcsóbban értékesítik a kiskereskedők.

Sokat lehetne spórolni

Az újratölthető állomásokat tesztelő és kifejlesztő szervezet szerint évente több mint 1,4 milliárd darab egyszer használatos csomagolást lehetne kivenni a rendszerből csak az Egyesült Királyságban, ha minden háztartás hetente csak egy dolgot újratöltve vásárolna. Az egyszer használatos műanyag-csomagolások hatalmas gondokat okoznak: a Greenpeace adatai szerint csak az Egyesült Királyság élelmiszerpiacán évente legalább 56,5 milliárd darab egyszer használatos műanyag-csomagolást értékesítenek. Egy kutatás szerint a brit felnőttek többsége, 71 százaléka nyitott arra, hogy kipróbálja az utántöltő állomásokat, és ez az arány a nők és a 18-34 évesek körében még magasabb, 76 százalékos.

Míg sok kiskereskedő már kipróbálta vagy teljesen bevezette az utántöltő állomásokat üzleteiben, a koalíció egy végponttól végpontig tartó megoldást szeretne létrehozni a méretnövelés érdekében, és azt mondta, hogy ehhez elengedhetetlen az iparági szintű együttműködés. 

Luke Emery, az Aldi csomagolásokért felelős igazgatója szerint a boltlánc folytatja az egyszer használatos műanyagok és a csomagolások csökkentését, ennek pedig fontos lépése, hogy elérhetőbbé tegyék a csomagolatlan, így például az újratölthető árukat a vásárlók számára. Ha sikeres lesz a projekt az Aldi más üzleteiben és online is bevezetné az újratöltő állomásokat.

Tasakban jöhet az olívaolaj

Nem az Aldi az egyetlen olyan kiskereskedő, amely csatlakozott a UK Refill Coalition munkájához, az Ocado, online élelmiszer-áruház és a Waitrose már megtette ezt.

Ráadásul májusban a Waitrose lett az első brit szupermarket, amely olívaolajat is utántöltő tasakban árulja. A vásárlók üvegpalackokban vásárolhatják meg az olajat, és utána tasakokkal tölthetik fel. Ezeknek a tasakoknak a szén-dioxid-kibocsátása tizenötször kisebb mint az üvegpalackoké. Az üres tasakokat pedig a Waitrose üzleteiben adhatják le.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nagyon jó hírt kaptak, akik a slágertablettákra vágynak
Buksza blog | 2024. február 28. 12:10
A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.
Vásárló Óriási összegre érkezett egy jóslat: 3091 billió forint megy vásárlásra
Buksza blog | 2024. február 28. 09:06
Még inkább leáldozóban van a falusi életmódhoz tartozó önellátó élelmiszer-termelés, a gyorséttermek és a házhoz szállítás előtt viszont fényes jövő előtt áll egy frissen megjelent előrejelzés szerint.
Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Hogyan rendezzük be időtálló módon az irodánkat?
Márkázott tartalom | 2024. február 22. 18:04
Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Ne feledkezz meg az edzés előtti és utáni gondoskodásról!
Márkázott tartalom | 2024. február 19. 09:29
Még igen közel van a szilveszter, amikor is rengetegen megfogadták maguknak, hogy az idei év folyamán sokkal jobban oda fognak figyelni a testük egészségére, és nem csupán május végén kapnak észbe, hogy a beach bodyért még semmit sem tettek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG