<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az Apple bemutatta az iPhone 7-et és az iPhone 7 Plust, valamint az új okosórát is. Bírja a port és azt is, ha beleejtjük a vécébe; jobb kamerát szereltek bele, a Plus változat hátuljára ráadásul kettőt is. Eltüntették a telefonokról a fülhallgató-csatlakozót, tovább bírja az akkumulátor, és persze elképesztően sok pénzbe kerül - főleg a magyaroknak.

Az iPhone 7-esek dizájnja nagyrészt változatlan - persze ami azt illeti, az okostelefonok dizájnja úgy általában véve is évek óta változatlan. Bár a szaklapok igyekeznek az apró különbségekre koncentrálni a bemutatásoknál, valójában annyi látszik ebből, hogy szögletesebb vagy kerekebb a sarka egy telefonnak, és a bal vagy a jobb oldalon van rajta több gomb. Az okostelefonok egyszerűen így néznek ki, és kész - sokkal érdekesebb, hogy mi van a belsejükben.

Vízálló, de nem úgy

Mindkét készülék víz- és porálló - egész pontosan IP67 védelmet kaptak, azaz a készülékek teljes mértékben védettek por ellen, valamint vízbe merülés ellen korlátozott ideig - tehát ha alaposan elázunk az esőben, esetleg beleejtjük a fürdőkádba és gyorsan kikapjuk a vízből, nem lesz semmi baja, de azért búvárkodásnál ne ezzel kamerázzunk. A hivatalos magyar oldalon is por-, cseppálló és vízlepergetőnek nevezik, az apróbetűs részben fel is hívják a figyelmet: a folyadékok miatti károkra a jótállás nem érvényes. Az IP67-es védelem mindenesetre ezzel együtt is előrelépés a korábbi modellekhez képest.

Dupla kamera a Plus változatra

Kamerából is jobb került a telefonokba, a felbontás maradt 12 megapixeles, de jobb a fényérzékenység, és ez sokkal fontosabb tulajdonság. Négy led szolgál vakuként. A Plus változat megkapta a más gyártóknál már bevezetett dupla kamerát, az egyik széleslátószögű, a másik teleobjektíves - ez egyébként egy egyszerű kameraváltással kétszeres optikai zoomot tesz lehetővé. A két kamerának köszönhetően jobb mélységélesség is elérhető a fotózásnál.

Az előlapon lévő (az Apple-nél FaceTime-nak hívott) kamera felbontása 5-ről 7 megapixelre javult, és ehhez is van vaku.

Nem dughatjuk be csak úgy a saját fülhallgatónkat

Az egyik nagy újítás, hogy 7-es iPhone-okon már nincs jack kimenet, ahová a fülhallgatót lehetne csatlakoztatni. Ehelyett vezeték nélküli, AirPodnak nevezett bedugós fülhallgatókat kínál a társaság (160 dollárért, bő 40 ezer forintért). Hogy ebből ne legyen túl nagy lázadozás (az Apple egyébként is híres arról, hogy készülékei más gyártók kiegészítőivel nem kompatibilisek, a saját kiegészítők pedig marha drágák), csomagolnak a készülék mellé egy átalakítót, ami az Apple saját, lightningnak hívott portján (amit töltésre és adatátvitelre használnak, éppúgy mint az androidos telefonok microUSB portját) keresztül tud létrehozni egy jack csatlakozót, amire már bármilyen füles ráköthető.

A beépített hangszóró most először sztereó, de ennek tenyérnyi méretű mobiltelefonok esetében valójában semmi jelentősége sincs.

Gyorsabb a processzor, tovább bírja az akksi

Új, természetesen erősebb processzort kaptak a telefonok, amit A10 Fusion névre kereszteltek. Az Apple most sem adott ki részletes adatokat a teljesítményről, mindenesetre egy 64 bites, 4 magos processzorról beszélünk, a magok közül 2 magasabb, 2 pedig alacsonyabb teljesítményű az energiatakarékosság érdekében. Bármit is jelentsen, az állítják, hogy az előző modellekben lévő A9-es nél 40 százalékkal gyorsabb az új processzor, az első iPhone-nál pedig 120-szor gyorsabb.

Összességében azt ígérik, hogy az iPhone 7 2 órával tovább bírja majd, mint a 6S, a Plus változat pedig egy órával, mint a 6S Plus.

Elképesztően drága - főleg a magyaroknak

A készülékek ára szokás szerint hajmeresztő: Magyarországon szeptember 23-tól rendelhető online, a 7-es 256 ezer forinttól indul, a 7 Plus pedig 300 ezertől. Érdekességképp ideírjuk, hogy az amerikaiak 649 dollárért, azaz 178 ezer forintért is megkaphatják a sima 7-est és 769 dollárért, azaz 211 ezer forintért a Plust, azaz jó 30 százalékkal olcsóbban, mint mi - dehát Amerika egy csóró ország, mi meg nem vagyunk az, és nálunk világrekord szintű az áfa.

A legdrágább egyébként az iPhone 7 Plus 256 gigabájtos változata: 378 ezer forintot kell letenni érte. Ebből a hivatalos honlap tájékoztatása szerint a forgalmi adó és a törvényileg előírt díjak kb. 84 430 Ft-ot tesznek ki - az állam tehát szurkolhat, hogy nagy legyen rá a kereslet.

Új óra: hátha ezt jobban veszik

Miután az első nem lett túl nagy siker, bemutatták az Apple második szériás okosóráját is, amiben az az újdonság, hogy ténylegesen vízálló, még úszni is lehet benne - így nem csak a futók tudják jól használni sportteljesítményük mérésére. Van benne beépített GPS, tehát sokkal jobban használható telefon nélkül sportoláshoz. Bár sokan várták, az internetre nem tud csatlakozni, SIM-kártya nem kerülhet bele, így nem tud teljesen függetlenül működni a telefontól.

És persze alkalmas lesz Pokémon Go-zásra is. Az ára 269 dollártól indul Amerikában, nálunk ez is 30 százalékkal drágább, 100 ezer forintnál kezdődik.

Az amerikai tőzsde magyar idő szerint délután fél 4-kor nyit, meglátjuk, a befektetők mit szólnak a friss bejelentésekhez.

Vásárló Különleges ékszerkollekciók
Márkázott tartalom | 2023. január 25. 10:23
  Évről évre különleges ékszerkollekciók jönnek divatba. Jellemzően ezeket a márkákat híres emberekkel, celebekkel reklámozzák, így hamar igen népszerűek lesznek.
Vásárló Üzleti öltözködés – Tényleg ennyire bonyolult?
Márkázott tartalom | 2023. január 22. 10:44
Öltöny vagy ing farmerrel? Magassarkú vagy sportcipő? Az üzleti dresszkódok sűrű eredjében nem nehéz eltévedni. A különféle ruhadarabok mellett a karórák, a zoknik, a retikülök és a márkás szemüvegek pedig csak tovább bonyolítják a helyzetet. Azonban néhány egyszerű szabály megtanulása sokkal könnyebbé teheti a dolgunkat.
Vásárló Mire figyeljünk egy sportfogadási portálnál?
Márkázott tartalom | 2023. január 20. 12:24
A sportfogadás szinte egyidős a versenyszerű sportok megjelenésével. Sok mindenben fogadhatunk, akár egy szívességet is vállalhatunk vereség esetén, de a legtöbben pénzben játszanak. Ma már nem kell elsétálni a legközelebbi lottózóba, hanem könnyedén, egy internetes weboldal megnyitásával el is kezdhetjük a játékot.
Vásárló A legjobb játékok a gyerekeknek
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 18:54
Nem csak szórakoztatnak, fejlesztenek is.
Vásárló Milyen előnyei vannak a saját cég indításának?
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 13:31
Milyen kérdésekre kell választ keresnünk?
Vásárló A GVH-nak is szúrja a szemét, ami a hazai élelmiszerüzletekben megy
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:06
Éppen ezért vizsgálják az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.
Vásárló Hogyan élik túl a telet a vadállatok?
Márkázott tartalom | 2023. január 18. 12:50
Bemutatjuk, milyen stratégiákat alkalmaznak. A tél nehéz időszak lehet a vadon élő állatok számára, de sok faj hatékony stratégiát dolgozott ki a hideg hónapok túlélésére. Ezek az alkalmazkodási módok hozzájárulnak a fajták fennmaradásához.
Vásárló Mire jó a probiotikum?
Márkázott tartalom | 2023. január 16. 11:04
Sokat olvashatunk a probiotikumokról, és azok jótékony hatásairól. Azonban a legtöbben még mindig legfeljebb az antibiotikum kúra mellé alkalmazzák őket, vagy éppen akkor sem. 
Vásárló Az úti cél: Anglia
Márkázott tartalom | 2023. január 15. 12:43
Ahol a teát tejjel isszák, a villanykapcsolók fordítva működnek, és az autók a bal oldalon közlekednek, ez a különc és különleges Anglia, ahol a fürdőszobában két külön csapból folyik a hideg és a meleg víz.
Vásárló Közigazgatási és jogi állások Egerben
Márkázott tartalom | 2023. január 13. 11:57
Köztisztviselőnek nevezzük azt a személyt, aki a közigazgatásban dolgozik hivatalnokként, az állam vagy az önkormányzat kötelékében áll, és a közhatalmat gyakorolja. Egerben és környékén is vannak köztisztviselői munkák, lássuk milyenek!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG