3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Kijöttek az árfigyelő rendszer működésének részletei a Magyar Közlönyben.
 

A rendelet szerint a Gazdasági Versenyhivatal által üzemeltetendő, július elsejétől bevezetendő árfigyelő rendszer célja a gazdasági hatékonyság és a káros magatartások feltárásának elősegítése, valamint a fogyasztók védelme azzal, hogy az egyes termékek napi ára nyilvános lesz.

Mit tart nyilván a rendszer?

Több olyan adatot is, amely nagyon jól jön majd a vásárolni készülő fogyasztóknak:

  • az üzletek nevét és címét, valamint az üzemeltető cég nevét,
  • a forgalmazott termékek nevét, és minden azonosításhoz szükséges adatot,
  • a napi árat és az ártípust,

a törzsvásárlói kedvezmény használatával elérhető legalacsonyabb bruttó eladási árát és egységárát, ha a  törzsvásárlói ár – ide nem értve a  kuponos, továbbá mennyiségi kedvezményhez kötött bruttó eladási árat – alacsonyabb, mint a napi ár, és a kereskedő törzsvásárlói árat alkalmaz. Ezt a rendszer kereskedőnként és üzletenként tartja nyilván.

Végül fontos kitétel az is, hogy a rendszerbe bekerülő napi ár megállapításakor nem lehet figyelembe venni azt a bruttó kiskereskedelmi árat, amelyet akkor alkalmaznának a boltok, ha a 72 órán belüli lejárat miatt akcióznak.

Jön az árfigyelő rendszer! Fotó: Depositphotos
Jön az árfigyelő rendszer! Fotó: Depositphotos

Melyik boltoknak kötelező az adatszolgáltatás?

A rendelet szövegezése szerint az árfigyelő rendszerbe adatszolgáltatásra kötelezett a  kereskedő, ha a  tárgyévet megelőző lezárt üzleti évben a kereskedelmi tevékenységből származó, konszolidált nettó árbevétele meghaladta a 100 milliárd forintot.

Az árfigyelő rendszerben azonban minden bizonnyal nem csak a legnagyobbak áraival találkozhatunk majd, ugyanis önkéntes alapon is beszállhatnak a jelentők körébe az üzletek. Ezt a szándékot a Gazdasági Versenyhivatalnak címzett, elektronikus úton megküldött nyilatkozatukkal jelezhetik.

Legkésőbb egy nappal előre mindig tudni lehet majd az árakat

A fogyasztók számára szintén érdekes kitétel lehet, hogy a dokumentum szövege szerint

a termék azonosításához szükséges adatot és a kereskedő által alkalmazott napi árát és törzsvásárlói árát naponta, elektronikusan, legkésőbb a  napi ár és törzsvásárlói ár alkalmazását megelőző nap végéig kell megküldeni az árfigyelő rendszerbe.

Azaz legalább ennyivel előre tudható lesz majd, hogy a kezdetben több mint 60 termékkategóriát tartalmazó rendszer alapján hová lesz a legérdemesebb elindulnia a fogyasztónak, ha például fehér kenyeret, trappista sajtot, virslit, vagy vajat venne.

Bírságol is a hatóság

Azon üzletek esetében, amelyeknek szerepeltetnie kell áraikat a rendszerben, ennek elmulasztásáért büntetés jár, csakúgy mint azért, ha az üzletben ténylegesen kiírt árak nem felelnek meg az árfigyelő rendszerben szereplőnek. A bírság sávosan alakul, de a legsúlyosabb tételt az jelenti, hogyha a kereskedő megtéveszti a vásárlókat, és más árat szerepeltet a rendszerben, ekkor termékenként 50 ezer forint a bírság.

(Magyar Közlöny)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Új szabály jöhet a fizetési haladékra, rögtön kiverte a biztosítékot
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 14:52
Az áruházak beszállítóit védené az Európai Bizottság azzal a javaslatával, amely számukra kedvezőbb fizetési határidőt szabna meg, ám a kiskereskedők lobbiszervezete akcióba lendült.
Vásárló Miért érdemes diákmunkát vállalni?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 10:27
Legyen szó akár a középiskolai, akár a felsőoktatásban eltöltött évekről, nyugodtan kijelenthető, hogy ez az egyik legszebb és leggondtalanabb időszak egy ember életében. Tanulás mellett ugyanis tele van olyan élményekkel, amelyekre és életünk későbbi szakaszában is szívesen gondolunk majd vissza.
Vásárló Hogyan válhatunk jobb értékesítővé?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 09:44
Ahhoz, hogy egy cég vagy vállalkozás elég bevételre tegyen szert, nélkülözhetetlen, hogy az értékesítési folyamat hatékony és gördülékeny legyen. Ez pedig sok esetben azon múlik, hogy a cég alkalmazásában vagy megbízásában álló értékesítő mennyire hatékonyan végzi a munkáját.
Vásárló Meglepetések a boltokban: jönnek a szuper bevásárlókocsik és az exoskeletonok
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 15. 14:55
Rakodást segítő robotszerű gépek könnyíthetik meg a boltosok munikáját. A bevásárlókocsik pedig okosabbak lesznek, kérdés, hogy ez mennyire jön be a vásáróknak. 
Vásárló Mi a helyzet jelenleg a fizikai munkák terén?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 14. 17:30
Bár 2022 őszén jelentősen beindult az álláskeresések üteme, de az év végi elemzések mégis azt mutatták, hogy a munkaerőhiány továbbra sem csökken Magyarországon. Ez idén sincs másképp.
Vásárló Változás: bejelentést tett a kormányszóvivő a kötelező akciókról
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 12:23
Szeptember végén lejárt volna a kötelező akciók rendszere, de a kormány meghosszabbítja az év végéig. 
Vásárló Újabb fejlemény diszkontversenyben: a Lidl gyarapodhat az Aldi meglepő dániai döntése után
Buksza blog | 2023. szeptember 13. 17:23
Komoly változást hoz a dán kiskereskedelmi piacon, hogy több mint negyvenéves jelenlét után az Aldi úgy döntött, elhagyja az észak-európai ország piacát. Boltjain versenytársai, köztük a Lidl osztoznak.
Vásárló Az irodai hatékonyság záloga
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 13. 10:17
Bár az irodai életforma évről évre egyre inkább digitalizálódik, azért még mindig szükség van jó minőségű irodaszerekre és felszerelésekre a hatékony munkavégzéshez. A modern irodai életben a hatékonyság és az egyszerűség az elsődleges szempont. 
Vásárló Az Ikea matracforradalmat indít, ezért a hatóságokkal is szövetkezne
Buksza blog | 2023. szeptember 12. 15:22
Az elhasznált, hepehupás, kényelmetlenné vált matracoktól körülményesen lehet megválni, az Ikea ezért úgy gondolja itt az ideje, hogy ne a szemétbe kerüljenek.
Vásárló Szerezzünk meglepetést korántsem hétköznapi formában!
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 8. 17:38
Ajándékozni nagyszerű dolog, látni az őszinte meglepetést, meghatottságot, mosolyt a másik arcán, akár egy születés- vagy névnap, esküvő, babaszületés, lánykérés vagy más ünnepelnivaló alkalmából. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG