1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Augusztusban a fogyasztói árak 6,0%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Egy hónap alatt jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára, az élelmiszerek csak a zöldség-gyümölcs szezon miatt nem drágultak összességében.

Az  MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak szakértői közül a legderűlátóbbak is azzal számoltak, hogy a múlt hónapban a júliusi 5,8 százalékos szinten stagnálhatott a teljes kosárra számított éves drágulási ütem, de a konszenzusos londoni elemzői vélemény 6,0-6,2 százalék közötti tizenkét havi inflációt valószínűsített augusztusra.

A zöldség-gyümölcs osztály javítja az összképet

A KSH friss jelentése szerint 1 hónap alatt - 2012. júliushoz viszonyítva - a fogyasztói árak 0,1%-kal emelkedtek augusztusban. Ezen belül az élelmiszerek ára 0,9%-kal csökkent, meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 7,3%-os árcsökkenése következtében.

Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, a fogyasztói árak 0,4%-kal emelkedtek. Árcsökkenés volt megfigyelhető a sajt (2,0%) és a párizsi, kolbász (1,5%) esetében. Növekedett a sertészsiradék (2,2%) és a sertéshús (1,8%) ára.

A főcsoportok közül az egyéb cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 1,6%-kal, ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,6%-kal nőtt. Az átlagnál nagyobb mértékben emelkedett a szeszes italok, dohányáruk (0,5%) és a szolgáltatások ára (0,3%), ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 2,6%-kal kellett többet fizetni.

A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,8%-kal kellett kevesebb fizetni. A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek körében szintén árcsökkenés volt megfigyelhető (0,2-0,2%).

Sokkal drágább az élet, mint egy éve

A Privátbankár Árkosár legfrissebb felmérése szerint éves összehasonlításban szeptemberre 7,1 százalékkal, rég nem látott tempóban emelkedtek az élelmiszerárak - részletek >>

12 hónap alatt, 2011. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,3%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (32,3%), a sertészsiradék (25,1%), a csokoládé, kakaó (19,6%), az idényáras élelmiszerek (13,2%) és a sertéshús (10,4%) ára. Árcsökkenés következett be a liszt (8,5%) esetében.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 14,1%-kal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén átlag felett, 7,9%-kal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 13,5%-kal drágultak. A háztartási energia átlag feletti 6,2%-os áremelkedésén belül a palackos gáz 9,4%-kal, a távfűtés 8,4%-kal drágult.

A szolgáltatások esetében 4,1%-os volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 8,1%-kal, a csatornadíj 5,3%-kal drágult. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt drágultak (3,5%), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,8%-kal kellett kevesebbet fizetni, 2011. augusztushoz képest.

 

2012. augusztus

előző hó = 100,0%

előző év azonos hó = 100,0%

Fogyasztóiár-index

100,1

106,0

Harmonizált fogyasztóiár-index

100,1

106,0

Maginfláció (szezonálisan kiigazított)

100,3

105,1

Változatlan adótartalmú árindex

100,1

103,7

Nyugdíjas fogyasztóiár-index

100,0

106,1

Nyomunkban sincs Európa

Az EU 27 tagországában 2012. júliusban a fogyasztói árak - az előzetes harmonizált adatok szerint - átlagosan 2,5%-kal voltak magasabbak, mint 2011. júliusban. A legkisebb áremelkedést Svédországban (0,7%) és Görögországban (0,9%), a legnagyobbat Magyarországon (5,7%), valamint Máltán (4,2%) mérték - írja a KSH.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Mire számíthatnak a boltláncok? Mire hajtanak a vásárlók?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:48
Az elmúlt időszak ugyan az infláció csökkenését hozta, ám ez nem volt elég erőteljes ahhoz, hogy az áruházak forgalma visszatérjen a korábbi szintekre. A saját márkás termékek hódítása folytatódik.
Vásárló Árkörkép a magyar diszkontokból, itt az eredmény - elindult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2023. szeptember 25. 05:49
Nagyon kiélezett versenyt futnak egymással és a többiekkel a diszkontok. Sok terméknél forintra pontosan azonos árat szabnak - derül ki a Klasszis Média Lapcsoport legújabb, havi rendszerességgel megjelenő Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésének első epizódjából. Az Aldi, Lidl és Penny alkotta hármas első meccsében lényegében döntetlen született. 
Vásárló Kivételes cserét kínál a Tesco, nagyágyúval szövetkezik a brit boltlánc
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 15:45
Megunt, törött játékoknak adna új életet a Tesco: az üzletekben a gyerekek leadhatják a megunt, műanyagból készült játékaikat, amelyekből később akár székek, fogasok vagy kávéfőzők is készülhetnek. A brit üzletekben begyűjtött tárgyakat a Hasbro segítségével hasznosítja újra a Tesco.
Vásárló "Kutyás" újdonsággal rukkolt elő egy boltlánc, lehetnek követői
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 24. 12:49
A kiskereskedelem nagyjai kétszer meggondolják, hogyan bővítsék szolgáltatásaikat, ugyanis könnyen úgy járhatnak, hogy az újdonság nem erősíti eredeti tevékenységüket, csak viszi a pénzt. Újabb ötletek azért vannak. 
Vásárló Álláskeresés online vagy személyes kapcsolatokon keresztül? Előnyök és hátrányok
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 20. 17:41
Az álláskeresés nem könnyű feladat. Még ha sok lehetőség közül is választhatunk, az első személyes tapasztalatok megszerzéséig valójában nem tudhatjuk, melyik munkakör, cég, csapat illik leginkább kompetenciáinkhoz, személyiségünkhöz. Arra, hogy munkahelyet találjunk, ma már számos platformot biztosít az online tér, miközben még mindig sokan élnek a hagyományosabb módszerrel, és személyes kapcsolatokon keresztül tájékozódnak. Melyik lehet az előnyösebb?
Vásárló Sablonnal vagy egyedileg készüljön a névjegy?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 19. 08:53
A nagy cégek esetében, amelyek professzionális arculattal, megfelelő büdzsével rendelkeznek, nem lehet kérdés az egyedi tervezés, azonban a kisebb vagy kezdő vállalkozások esetében, illetve az utolsó pillanatban készülő névjegykártyák házilag, szerkesztő programokkal is készülhetnek. 
Vásárló Új szabály jöhet a fizetési haladékra, rögtön kiverte a biztosítékot
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 14:52
Az áruházak beszállítóit védené az Európai Bizottság azzal a javaslatával, amely számukra kedvezőbb fizetési határidőt szabna meg, ám a kiskereskedők lobbiszervezete akcióba lendült.
Vásárló Miért érdemes diákmunkát vállalni?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 10:27
Legyen szó akár a középiskolai, akár a felsőoktatásban eltöltött évekről, nyugodtan kijelenthető, hogy ez az egyik legszebb és leggondtalanabb időszak egy ember életében. Tanulás mellett ugyanis tele van olyan élményekkel, amelyekre és életünk későbbi szakaszában is szívesen gondolunk majd vissza.
Vásárló Hogyan válhatunk jobb értékesítővé?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 09:44
Ahhoz, hogy egy cég vagy vállalkozás elég bevételre tegyen szert, nélkülözhetetlen, hogy az értékesítési folyamat hatékony és gördülékeny legyen. Ez pedig sok esetben azon múlik, hogy a cég alkalmazásában vagy megbízásában álló értékesítő mennyire hatékonyan végzi a munkáját.
Vásárló Meglepetések a boltokban: jönnek a szuper bevásárlókocsik és az exoskeletonok
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 15. 14:55
Rakodást segítő robotszerű gépek könnyíthetik meg a boltosok munikáját. A bevásárlókocsik pedig okosabbak lesznek, kérdés, hogy ez mennyire jön be a vásáróknak. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG