TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha még valaki nem döntötte el, hova megy nyaralni, a magyar külügy szerint elég sok területet érdemes elkerülnie – a Föld országainak több mint felében van ilyen. De egész nagy országok teljes egészében ellenjavalltak, mint Brazília, Mexikó vagy Ukrajna. Az egyes országokról részletes tanácsokkal is ellátják az oda készülőket.
Egy no-go zóna: Csecsenföld, Groznij, Vlagyimir Putyin sugárút (fotó: Wikimedia Commons)

A Földön állítólag 193 országot tart nyilván az ENSZ. A határt meghúzni persze, hogy melyik külön ország, melyik nem, egyes megszállt, szakadár, mások által el nem ismert vagy félfüggetlen területek esetében nagyon nehéz.

Ennek a mennyiségnek, ha jól számoltuk, több mint a fele, 99 ország szerepel a magyar Külügyminisztérium két feketelistájának egyikén, vagy az egész, vagy csak egyes területei, tartományai.

A súlyosabb listán 45 tétel van, sok olyan magától értetődő háborús, polgárháborús területtel, mint Szíria, Jemen vagy Afganisztán, Líbia vagy a Gázai-övezet. Ezek az “utazásra nem javasolt térségek”.

Járvány, bűnözés, anarchia

A második listán 74 sor van, ezek a “fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek”. Nem mindig háború vagy terror miatt, lehet szó járványveszélyről, ottani beutazási tilalomról, a diplomáciai képviselet hiányáról vagy “egyéb rendkívüli körülményről”. Nem mondják ki nyíltan, de sejteni lehet, hogy sok helyen a közbiztonság hiánya lehet az ok.

Hatalmas no-go zónák

Valamelyik listán a kettő közül szerepel egész Mexikó, Ukrajna, Irak, Irán, Észak-Korea, a Fülöp-szigetek, Brazília, hogy csak néhány nagyobbat említsünk. De ott van Japán Fukushima tartományának az atomerőműhöz közeli része is, illetve Oroszország észak-kaukázusi területei, nemcsak Csecsenföld.

A Konzuli Szolgálat honlapja egyébként az egyes országokkal kapcsolatban is részletes utazási tanácsokat ad honlapján, azokról is írnak, amelyek nincsenek egyik “feketelistán” sem. Például Albániában az utcai bűnözésről és a szervezett bűnözésről, vagy Peruban a kábítószerrel kapcsolatos bűnesetekről és külföldiek elleni rablótámadásokról. De még az USA-ra is sorolnak fel figyelmeztetéseket, kaliforniai erdőtüzek, hawaii vulkánkitörés, földrengés- és hurrikánveszély.

Nyilvános szex a német külügynél

A német külügyi hatóság oldalán, Albánia példájánál maradva, ennél jóval részletesebb tanácsokat találunk, kitérnek például a szükséges úti okmányokra, vámszabályokra, útviszonyokra, a földrengésveszélyre. Az egészségügyi, oltási tudnivalók sem maradnak ki. Sőt egyes speciális büntetőjogi szabályokra is figyelmeztetnek, mit a drogok használata, hamisított márkájú áruk, szex nyilvános helyen, prostitúció.

Az Elefand nem felejt

A német külügy egyébként csak 26 országba vagy ország részterületeire nem javasolja a beutazást. A német polgárok pedig utazásuk előtt egy “Elefand” névre keresztelt adatbázisban regisztrálhatják magukat, megadva adataikat, ami megkönnyíti, hogy a diplomáciai képviseletek vagy a külügyi szervek eljárjanak, ha bajba kerülnének.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vásárolj Windows 10-et mindössze 3000 forintért a Keysoff.com Őszi vásárán
PR | 2020. szeptember 22. 10:00
Ennél nagyobb már nem is lehetne. A Keysoff.com rendkívül keresetté vált, mivel az Őszi vásáruk visszatért, amely segítségével akár 45%-ot is lefaraghattok a Microsoft szoftvereinek árából. Tehát mi másra várnál? Frissíts most a legfrissebb Windowsra, vagy vásárold meg bármelyik Microsoft terméket ma, és spórolj nagyot, miközben garantáltan eredeti licenc kulcsot vásárolsz a Keysoff.comtól.
Vásárló Még drágább lehet a kenyerünk: újabb áremelés készül
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 15. 08:44
Biztosra ígérik a lisztáremelést erre a hónapra - kevés és gyenge minőségű búza termett Magyarországon. Ez a kenyér árát is tovább emelheti, pedig már így is 10-15 százalékot drágult tavalyhoz képest.
Vásárló Magyar fejlesztésű tüdővitamin-készítmény került a gyógyszertárak polcaira
Fizetett tartalom | 2020. szeptember 14. 17:18
Az Air7 hatóanyagainak összetételét a tüdő igényeinek kielégítésére állították össze. A tüdő vitaminjának megalkotását a pandémia hívta életre, hiszen a SARS-CoV-2 légzőszervi vírusról beszélünk. A táplálékkiegészítő nem gyógyír a betegségre, azonban abban egyetértés van az orvostársadalomban, hogy egészséges tüdővel jobb eséllyel indulunk a vírus ellen.
Vásárló A zenei ízlés és a személyiség
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 14. 15:29
A zenei ízlés maximálisan szubjektív dolog, így igen nehéz meghatározni, hogy mi is a jó, és milyen személyiségre utal bizonyos stílusok hallgatása. Mégis, ez nagyon sokat elárul arról a személyről, aki a zenét hallgatja. Lássuk, hogy mit tudhatunk a különböző stílusokról!
Vásárló Az ittas vezetés még mindig óriási probléma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 11:25
Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás. Hazánkban ez az arány jóval alacsonyabb, azonban még mindig sok az ittasan okozott baleset, ráadásul több évnyi javulást követően az idei év első nyolc hónapjában romlott a helyzet. A ma kezdődő és idén az online térben zajló Biztonság Hetének, a MABISZ és az ORFK-OBB közös kezdeményezésének is a központi témája az ittas vezetés veszélye.
Vásárló A babakonyha örök
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 10. 13:42
Érezted már azt, hogy szívesen lennél ma kisgyerek? Hiszen olyan izgalmas és sokszínű választék várja a babakonyha-kiegészítőkre áhítozó gyerkőcöket. Ha szerencséd van, és a te kicsikéd is szereti ezt a különleges világot, akkor újraélheted gyermekkorod kedvenc játékait.
Vásárló Tolltartó helyett laptop – hogyan zavar be az iskolakezdés költségeibe a koronavírus?
Valkai Nikoletta | 2020. szeptember 10. 06:06
Minden nyár végén pénzügyileg igen megterhelő tud lenni a szülőknek az iskolakezdéssel járó kiadások fedezése. Különösen úgy, hogy ezúttal nem látni, mikor kell esetleg ismét átállni digitális oktatásra, ami miatt sok családi költségvetésbe most egy új számítógép vagy tablet árát is be kellett kalkulálni.
Vásárló 8 ezer forintot fizethet, aki nem hord maszkot a BKK járatain
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 9. 06:13
Mostantól pénzbüntetéssel szankcionálható, ha valaki nem visel maszkot, vagy ha azt szabálytalanul hordja - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
Vásárló Elszálló élelmiszerárak: újabb fájdalmas áremelkedés szakadt ránk
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. szeptember 8. 19:26
A Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérése szerint továbbra sem fékez az élelmiszerárak emelkedése: augusztus után szeptemberben is kétszámjegyű áremelkedést mértünk. Több mint 13 éve havi rendszerességgel publikált árkörképünk az ősz első hónapjára újabb történelmi csúcsra ért.
Vásárló Frappáns ajándékötletek foglalkozással kapcsolatban
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 8. 14:18
Egy klassz kis ajándékon töröd a fejed barátod vagy esetleg valamely családtagod számára? Ha szereti a munkáját, vagy él-hal a hobbijáért, itt van számodra egy szuper ötlet. Egy ajándéktárgy, rajta valamilyen frappáns, szórakoztató szöveggel az adott foglalkozással vagy hobbival kapcsolatban remek meglepetésnek bizonyulhat.
Friss
hírlevél