A pizza, bolognai spagetti, csirkemájjal töltött sertésborda, vagy más ínycsiklandó étel rendelésekor érdemes figyelni az apró, árulkodó jelekre – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Mielőtt rendelsz…
Rendelés előtt mindig győződj meg arról, hogy az ételt elkészítő vállalkozás neve, elérhetősége (címe, telefonszáma, telephelye) fel van-e tüntetve a honlapon, szórólapon. Ez főként akkor szükséges, ha először rendelsz valahonnan, és nem ismered az éttermet ahonnan a kiszállítás történik. Előfordul ugyanis, hogy olyan cégek hirdetik szolgáltatásaikat, melyeknek nincs működési engedélye, nincsenek ellenőrizve, szakmai ismeretekkel sem rendelkező személyzetet alkalmaznak, megfelelő konyhával sem rendelkeznek és az étel magánlakásban készül.
Ne csak aszerint válassz, hogy éppen mit kívánsz meg! Gondolkozz élelmiszer-biztonsági szempontból is, különösen kockázatos, vagy gyorsan romló ételt, pl. madártejet, nyers tojást tartalmazó (pl:tatár bifsztek, tiramisu), vagy csak félig átsütött ételt (pl. steak), majonézes salátát, tojásos galuskát saját érdekedben ne rendelj, még ha szerepel is a kínálat között.
Szállítási feltételek
A kiszállító feladata és felelőssége, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, oly módon, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen. A lezárt dobozt jelöléssel kell ellátnia.
Az étel kiszállítása kizárólag engedélyezett gépjárművel, pl. motorkerékpárral, személygépkocsival történhet, működő melegen tartó és/vagy hűtőtáskában, -ládában. Műanyag rekeszben, kosárban, szobahőmérsékleten melegen tartást vagy hűtést igénylő étel nem szállítható.
A szállítást végző egészségi állapota, ruházata, magatartása is árulkodó lehet. Élelmiszer-szállítással kizárólag egészséges (ún. egészségügyi kiskönyvvel rendelkező) személy foglalkozhat. Ruházatának láthatóan tisztának kell lennie. Szállítás közben – tekintettel arra, hogy kézmosási lehetősége szállítás közben többnyire nincsen – nem dohányozhat.
Nagyon gyakori hiba, hogy együtt szállítanak “hideget és meleget” anélkül, hogy azokat jól elkülönítenék, szigetelnék. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy az egyik étel ne melegedjen fel, a másik pedig ne hűljön le. A hideg ételeket és a meleg ételeket tehát külön-külön táskában kell szállítani. A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, el kell érnie a 63°C-ot.
Tálalás előtt és után
A házhoz érkezett meleg ételt fogyasztás előtt javasolt felforrósítani, különösen akkor, ha nem elég forrón érkezett.
Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal eszed, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten! Fogyasztás előtt a meleg ételt át kell forrósítani.