3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt év kiskereskedelmi sajtójának első számú slágertémája volt az áruházi lopások elszaporodása, amit az önkiszolgáló pénztárak tettek lehetővé. A dolog nem marad következmény nélkül.

Egyelőre még korai elköszönni az önkiszolgáló kasszáktól, ám rossz hírt kaptak azok az áruházi szarkák, akik az ezek körüli laza ellenőrzést kihasználva loptak többet a boltokból, mint korábban. Sok boltlánc „kiszeretett” ebből a viszonylag új fizetési módszerből.

Sokan inkább a hagyományos kasszát választanák. Fotó: Walmart
Sokan inkább a hagyományos kasszát választanák. Fotó: Walmart

Nemcsak az áruházaknak hozott katasztrofális eredményt az önkiszolgáló pénztárak bevezetése, hanem a vásárlóknak is. Sokan közülük úgy érzik, hogy a cégek valójában velük végeztetik el ingyen a pénztárosok munkáját. A történet vége az lesz, hogy a boltláncok leállnak az önkiszolgáló pénztárak bevezetésével. Ennek jele az Egyesült Államokban, hogy a Target lánc egyes üzleteiben csak azok használhatják ezeket a pénztárakat, akik legfeljebb tíz árucikket vásárolnak. A Walmart egyes boltjaiban egyszerűen megszüntette az önkiszolgáló pénztárakat.

Egyre több a probléma

A brit Booths teljesen szakított velük. Az amerikai Dollar General bejelentette, hogy az automatizálás folytatása helyett inkább növeli alkalmazottai számát. A legfurcsább része az ügynek, hogy nem csupán a lopások száma ugrott meg az önkiszolgáló pénztárak miatt, hanem a várt csökkenés helyett nőttek a munkaerőköltségek. Több emberre van ugyanis szükség ahhoz, hogy segítsenek a vásárlóknak, akik időnként teljesen elvesznek a vonalkód-leolvasás rejtelmeiben. Túl sokszor fordul elő az is, hogy a pénztárgép kéri az alkalmazott beavatkozását.

Előfordult olyan eset, hogy egy négy gépből álló rendszer dollárban hat számjegyű költségnövekedést okoz az azt telepítő áruházláncnak. A vevők nem túl nagy többsége, 60 százaléka kedveli az önkiszolgáló pénztárgépeket. Ugyanakkor egyre nagyobb azok aránya, akiknek elegük van a macerából, amivel a használatuk jár. Azt sem szeretik, hogy időnként lopással gyanúsítják meg őket.

Ahogy arról korábban a Buksza - a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor és Privátbankár mindennapi pénzügyekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó szerkesztőségi blogja - beszámolt, az önkiszolgáló kasszák megjelenéséig voltak olyan vevők, akik fizettek az árukért, míg mások loptak. Ma már van egy harmadik kategóriájuk. Azoké, akik részlegesen lopnak. Ráadásul nem feltétlenül szándékosan, mert lehet, hogy csak arról van szó, hogy néhány árut elfelejtenek leolvasni az önkiszolgáló pénztárnál. (Forrás: Gizmodo, BBC, Buksza blog)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG