Anyagnorma, bélzet és morfintartalom - amire a sütésnél nem is gondolunk
A NÉBIH által koordinált kiemelt bejgli ellenőrzés alkalmával 2012 decemberében a Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai pékségekben, cukrászatokban, valamint kisebb és nagyobb kereskedelmi egységekben egyaránt ellenőrzéseket végeztek.
A célellenőrzés a bejglik biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyformán kiterjedt, tehát a hatóság ellenőrizte a Magyar Élelmiszerkönyvekben foglalt előírások teljesülését (alak, felület, bélzet, szag, íz, valamint cukortartalom, zsírtartalom és töltelékarány), a jelölésre és a tömegre vonatkozó követelményeket. A laboratóriumban mindezek mellett szalmonella és penész jelenlétet, és a mák töltelékű termékek esetén a mák morfin tartalmát is vizsgálták. A helyszíni előállítói hatósági ellenőrzések során a gyártmánylapok, az anyagnorma, a ténylegesen felhasznált összetevők ellenőrzése is megtörtént.
Az ellenőrzés során 41 termékből vettek mintát, összesen 304 laboratóriumi vizsgálatot végeztek.
A bolti bejgli nem kábít, nem betegít meg, de néha kevés a töltelék
A bejgli előállításához használt mák alapanyagok ellenőrzése esetében nem volt határérték feletti alkaloid (morfin, kodein, tebain, narkotin) tartalom, valamint egyetlen termékben sem volt kimutatható a szalmonella baktérium vagy penész jelenlét. Az ellenőrző hatóság a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt cukor és zsírtartalom határértékeknek nem megfelelő terméket sem talált.
A vizsgált termékek között 1 megkülönböztető jelzéssel ellátott bejglinek és 2 „normál” bejglinek a töltelékaránya nem érte el a minimálisan előírt határértéket. A hatóság 2 esetben nem találta megfelelőnek a termékek tömegét.
A legtöbb hibát a termékek jelölése, illetve érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata során találtak a hatóság szakemberei. A jelölés tekintetében az ellenőrzés során 21 termék esetében hiányosságokat tártak fel a hivatal munkatársai. 39 termék érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata történt meg, amelyek közül a szakemberek 7 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek.
A bejglik 70 százalékánál indult eljárás
A 41 termékből 29-nél történt meg a hatósági eljárás megindítása, amelyből 7 esetben figyelmeztetésben részesítik majd a termék gyártóját. 22 termék kapcsán az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege – az előzetes adatok alapján – 2 630 000 forint lesz, amelyek kiszabására a fentiekben részletezett minőségi hibák miatt kerül sor.