BUX
35 103.39
+2.02%
+696.00
OTP
10 200.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 794.00
+5.10%
+87.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
371.00
+0.27%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 5. 14:10

Az 5G az élet számos területén hozz forradalmi változásokat: az újgenerációs mobilinternet rengeteg lehetőséget hordoz magában az egészségügytől a mezőgazdaságig. Az 5G azonban nem csak valami megfoghatatlan jövőbeli technológiai csoda: egy szimpla telefonálásban vagy élő közvetítésben is olyat tud már ma is, ami korábban elképzelhetetlen volt.

Új korszak kezdődik az 5G-vel - írtuk cikksorozatunk korábbi részében a legújabb generációs mobilinternet-technológiáról, amely nem csak sebességben hoz egy teljesen új minőséget az eddig elérhető hálózatokhoz képest, hanem megbízhatóságban, az egyidejűleg kiszolgálható eszközök számának jelentős megugrásában és a nullához közelítő késleltetésben is. Nem túlzás azt állítani, hogy egy igazi forradalom kapujában állunk, ami az élet szinte összes területén hoz majd újdonságokat.

- Az egészségügyben a viselhető eszközök valós időben tudják tájékoztatni orvosunkat aktuális egészségi állapotunkról; nagyméretű fájlok utazhatnak pillanatok alatt a hálózaton, így egy CT-felvételről akár több kontinensnyi távolságra lévő orvosok konzultálhatnak; szintén távolról levezényelhető lesz egy 5G-hálózatra csatlakoztatott robotkar segítségével egy sebészeti beavatkozás.

- A mezőgazdaságban az 5G az igazán okos földművelést és állattartást teszi lehetővé. Szenzorok segítségével a gazdák azonnal értesülhetnek arról, ha a talajban tápanyag-pótlásra, műtrágyázásra van szükség, vagy a víztartalom olyan szintre csökken, ami az öntözőrendszerek beindítását teszi indokolttá. Maga a beavatkozás is történhet automatikusan, az 5G hálózatokon keresztül; drónokkal pásztázhatják a gazdák a földeket, HD-felbontású felvételeken kereshetik fertőzéseket, kártevőket, így a probléma felmerülésének pillanatában megkezdődhet az elhárítás - így nem csak a károk lesznek kisebbek, hanem kevesebb vegyszert kell kijuttatni a földekre. Az állatok egészségi állapotáról pedig az emberekéhez hasonló hordozható "kütyük", nyakörvek adhatnak valós idejű információkat.

- A városlakók élete is alapjaiban változhat meg az 5G-nek köszönhetően: az intelligens forgalomszervezés és -irányítás mellett az okos parkolórendszerek segítségével spórolhatnak meg rengeteg időt. Az okos közlekedési lámpák, az egymással és az infrastruktúra különböző elemeivel kommunikáló önvezető autók, a forgalmi helyzet aktuális állapotát monitorozó és közvetítő nagyfelbontású kamerák segítségével jelentősen javul a közlekedési helyzet, csökken a környezetszennyezés, élhetőbbé válnak a települések. A magától parkolóhelyet kereső és leparkoló autók vezetéséhez szükséges technológia már kész és működik - itt, Magyarországon, ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk.

- Az 5G átalakítja a munka világát is: a folyamatosan megbízhatóan működő, szupergyors vezeték nélküli internet a távmunka lehetőségét és elérhetőségét javítja radikálisan, a kiterjesztett és a virtuális valóság (AR és VR), a valós időben interneten vezérelhető eszközök pedig olyan esetekben is lehetővé teszik a távolról történő munkavégzést, ahol eddig korábban ez nem merülhetett fel. Több munkahelyen is dolgozhatunk úgy, hogy közben ki sem mozdulunk otthonunkból, a távképzés segítségével folyamatosan fejleszthetjük magunkat. Az idegőrlő, unalmas feladatokat gépek, robotok vehetik át, így az embereknek több energiájuk jut a kreativitást igénylő, több élményt nyújtó munkák elvégzésére.

Nem a jövő, hanem a jelen - a HD hívásoktól az UHD videóközvetítésig

Bár az 5G kereskedelmi használata még gyerekcipőben jár, már nem a jövő, hanem a jelen technológiája - a tömeges elterjedésre, a fentebb vázolt forradalmi változások bekövetkeztére még néhány évet várni kell, de bőven vannak már olyan szolgáltatások, amelyek most is elérhetővé váltak a hétköznapi felhasználók számára. Sokkal jobb minőségű hanghívások érhetőek el az 5G-t használó készülékek között: a HD hangminőség kristálytiszta, késleltetés nélküli, a környezeti zajoktól mentesített beszélgetéseket tesz lehetővé. Tényleg olyan egy telefonbeszélgetés, mintha a beszélgetőpartner ott állna mellettünk.

Az 5G nem csak a "hangos" kommunikációban hozott jelentős fejlődést, de a "képesben" is: a videóhívások nem csak szaggatásmentesek lehetnek (természetesen tökéletes hangminőséggel párosulva), hanem a felbontás is lehet akár 4K ultra-HD is. Ennek előnye nem csak a két (vagy több) résztvevős videochatekben jelentkezik: UHD felbontásban indíthatunk live, azaz élő videóközvetítést környezetünkből - legyen szó akár egy sporteseményről, akár egy koncertről, akár valamilyen breaking news kategóriába tartozó eseményről, rendkívüli időjárási jelenségről is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Így rendeltünk online a járvány alatt
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 1. 11:44
A GKI Digital mérései szerint a koronavírus okozta járványhelyzet miatt március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon, így az aktív online vásárló felnőtt lakosság száma elérte a 3,35 millió főt. De nem csak a digitális világhoz köthető vállalatok tudtak nőni a vírusválság idején.
Vásárló Alaposan felpörgette az online gasztronómiát a járvány
Márkázott tartalom | 2020. július 30. 08:47
A koronavírus járvány eléggé átrajzolta a gasztronómiáról alkotott képünket, hiszen az éttermeknek be kellett zárniuk, és akik nem tudtak alkalmazkodni, vagy megoldani a házhoz szállítást, mint szolgáltatást, le kellett húzniuk a rolót. A NetPincér ebből a helyzetből nagyon sokat profitált, hiszen velük együttműködve tudott a legtöbb étterem azonnal kiépíteni egy ilyen rendszert. Ez érthető is, mivel nekik már kész hálózatuk volt weboldallal és mobilos applikációval, ráadásul futárt is tudtak biztosítani. 
Vásárló Csúnya ősz közeleg: tömeges boltbezárások lehetnek hazai plázákban
Mester Nándor | 2020. július 30. 06:10
Egyre nagyobb sebet ejtenek az utazási korlátozások, a súlyos áruellátási gondok és a gyenge hazai kereslet a fontosabb bevásárlóközpontok bérlőin. Megrendülhet több budapesti plaza bérlői állománya, ha nem áll helyre a forgalmuk az ősz kezdetére. Az üzemeltetők adtak némi kedvezményt az üzleteknek, de a jelek szerint ez nem elég, hónapokon belül akár több bolt is bezárhat. 
Vásárló Hatalmas növekedési potenciál az online kereskedelemben
Márkázott tartalom | 2020. július 29. 10:54
A hazai e-kereskedelem gyors növekedésre volt képes az elmúlt években, a koronavírus-járvány pedig további bővülést tett lehetővé a szektor számára. De mit mutatnak a számok valójában? Sikertörténet vagy rosszul értelmezett statisztika?
Vásárló Romantikus pihenésre vágyik a kedvesével? Ezeket érdemes szem előtt tartania
Márkázott tartalom | 2020. július 21. 09:50
Egy romantikusan eltöltött hétvége nem csupán a kedvünkre, hanem a kapcsolatunkra szintén jó hatással lehet. Bár megvan a maga romantikája a spontán hétvégéknek is, azonban ha valóban viszonylag problémamentes és tökéletes nyugalomban szeretné eltölteni az időt a kedvesével, akkor érdemes indulás előtt legalább néhány nappal megszervezni a programot.  
Vásárló A tömegközlekedését üzemeltető céget keres egy magyar város
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 08:21
A kormányzati Hivatalos Értesítőből derül ki az, hogy Nagykanizsa tömegközlekedésének biztosítására pályázatot ír ki a városvezetés.
Vásárló Édeshármas, avagy a mindenkit megmozgató tilalom
Márkázott tartalom | 2020. július 16. 08:51
A te partnered is bedobta már, hogy milyen izgalmas és újszerű lenne, ha kipróbálnátok hármasban? Lehet, hogy már egy ideje érlelitek a gondolatot, de nem jutottatok dűlőre, hogy férfi vagy nő legyen-e a harmadik? Maradjatok velünk, ez a cikk nektek szól!
Vásárló Kétszer annyiba kerül az alma, mint tavaly - a nyugdíjasoknak jobban fáj az élelmiszerár-emelés
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 14:47
Az ATV Start című műsorának vendége volt kedden munkatársunk. Gáspár András a Privátbankár Árkosár-felmérésének legfrissebb eredményeiről illetve az élelmiszerárak emelkedésének hátteréről beszélt.
Vásárló A vizuális memória fejlesztésének fontossága iskolába lépés előtt
Márkázott tartalom | 2020. július 8. 10:12
Ha gyermeked az iskolakezdés küszöbén áll, akkor mindenképp érdemes nagy hangsúlyt fektetni a vizuális memóriájának a fejlesztésére. Mai cikkünkben megtudhatod, hogy miért is olyan fontos ez, illetve néhány játékos ötlettel is szolgálunk.
Vásárló Dinnyére sört? Megint történelmi csúcsra drágult a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. július 7. 18:39
A koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével párhuzamosan az élelmiszerárak tovább nőttek: 1 százalékkal drágább a bevásárlás májushoz képest Árkosár-felmérésünk szerint. Az éves drágulás ennél jóval több, 5 százalék fölé ugrott júliusban. Közel 22 ezer forintra lesz szükségünk ahhoz, hogy letudjunk egy átlagos nagybevásárlást. Megnéztük, hol és mennyibe kerülnek a nyár klasszikus hűsítői.  
hírlevél