4p
Az 5G az élet számos területén hozz forradalmi változásokat: az újgenerációs mobilinternet rengeteg lehetőséget hordoz magában az egészségügytől a mezőgazdaságig. Az 5G azonban nem csak valami megfoghatatlan jövőbeli technológiai csoda: egy szimpla telefonálásban vagy élő közvetítésben is olyat tud már ma is, ami korábban elképzelhetetlen volt.

Új korszak kezdődik az 5G-vel - írtuk cikksorozatunk korábbi részében a legújabb generációs mobilinternet-technológiáról, amely nem csak sebességben hoz egy teljesen új minőséget az eddig elérhető hálózatokhoz képest, hanem megbízhatóságban, az egyidejűleg kiszolgálható eszközök számának jelentős megugrásában és a nullához közelítő késleltetésben is. Nem túlzás azt állítani, hogy egy igazi forradalom kapujában állunk, ami az élet szinte összes területén hoz majd újdonságokat.

- Az egészségügyben a viselhető eszközök valós időben tudják tájékoztatni orvosunkat aktuális egészségi állapotunkról; nagyméretű fájlok utazhatnak pillanatok alatt a hálózaton, így egy CT-felvételről akár több kontinensnyi távolságra lévő orvosok konzultálhatnak; szintén távolról levezényelhető lesz egy 5G-hálózatra csatlakoztatott robotkar segítségével egy sebészeti beavatkozás.

- A mezőgazdaságban az 5G az igazán okos földművelést és állattartást teszi lehetővé. Szenzorok segítségével a gazdák azonnal értesülhetnek arról, ha a talajban tápanyag-pótlásra, műtrágyázásra van szükség, vagy a víztartalom olyan szintre csökken, ami az öntözőrendszerek beindítását teszi indokolttá. Maga a beavatkozás is történhet automatikusan, az 5G hálózatokon keresztül; drónokkal pásztázhatják a gazdák a földeket, HD-felbontású felvételeken kereshetik fertőzéseket, kártevőket, így a probléma felmerülésének pillanatában megkezdődhet az elhárítás - így nem csak a károk lesznek kisebbek, hanem kevesebb vegyszert kell kijuttatni a földekre. Az állatok egészségi állapotáról pedig az emberekéhez hasonló hordozható "kütyük", nyakörvek adhatnak valós idejű információkat.

- A városlakók élete is alapjaiban változhat meg az 5G-nek köszönhetően: az intelligens forgalomszervezés és -irányítás mellett az okos parkolórendszerek segítségével spórolhatnak meg rengeteg időt. Az okos közlekedési lámpák, az egymással és az infrastruktúra különböző elemeivel kommunikáló önvezető autók, a forgalmi helyzet aktuális állapotát monitorozó és közvetítő nagyfelbontású kamerák segítségével jelentősen javul a közlekedési helyzet, csökken a környezetszennyezés, élhetőbbé válnak a települések. A magától parkolóhelyet kereső és leparkoló autók vezetéséhez szükséges technológia már kész és működik - itt, Magyarországon, ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk.

- Az 5G átalakítja a munka világát is: a folyamatosan megbízhatóan működő, szupergyors vezeték nélküli internet a távmunka lehetőségét és elérhetőségét javítja radikálisan, a kiterjesztett és a virtuális valóság (AR és VR), a valós időben interneten vezérelhető eszközök pedig olyan esetekben is lehetővé teszik a távolról történő munkavégzést, ahol eddig korábban ez nem merülhetett fel. Több munkahelyen is dolgozhatunk úgy, hogy közben ki sem mozdulunk otthonunkból, a távképzés segítségével folyamatosan fejleszthetjük magunkat. Az idegőrlő, unalmas feladatokat gépek, robotok vehetik át, így az embereknek több energiájuk jut a kreativitást igénylő, több élményt nyújtó munkák elvégzésére.

Nem a jövő, hanem a jelen - a HD hívásoktól az UHD videóközvetítésig

Bár az 5G kereskedelmi használata még gyerekcipőben jár, már nem a jövő, hanem a jelen technológiája - a tömeges elterjedésre, a fentebb vázolt forradalmi változások bekövetkeztére még néhány évet várni kell, de bőven vannak már olyan szolgáltatások, amelyek most is elérhetővé váltak a hétköznapi felhasználók számára. Sokkal jobb minőségű hanghívások érhetőek el az 5G-t használó készülékek között: a HD hangminőség kristálytiszta, késleltetés nélküli, a környezeti zajoktól mentesített beszélgetéseket tesz lehetővé. Tényleg olyan egy telefonbeszélgetés, mintha a beszélgetőpartner ott állna mellettünk.

Az 5G nem csak a "hangos" kommunikációban hozott jelentős fejlődést, de a "képesben" is: a videóhívások nem csak szaggatásmentesek lehetnek (természetesen tökéletes hangminőséggel párosulva), hanem a felbontás is lehet akár 4K ultra-HD is. Ennek előnye nem csak a két (vagy több) résztvevős videochatekben jelentkezik: UHD felbontásban indíthatunk live, azaz élő videóközvetítést környezetünkből - legyen szó akár egy sporteseményről, akár egy koncertről, akár valamilyen breaking news kategóriába tartozó eseményről, rendkívüli időjárási jelenségről is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG