1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ismét aggodalomra adott okot a múlt héten minden bankkártyával rendelkező számára az a hír, miszerint bankkártya-információk kerülhettek illetéktelenek kezébe egy hackertámadás következtében. A karácsonyi vásárlás és készülődés közepette nemcsak anyagilag, de lelkileg is komoly kár érhette azokat a vásárlókat akiknek letiltották bankkártyáját.

A PwC felmérése szerint a kiberbűnözés, azaz a számítógépes bűnözés eseménydús évet tudhat maga mögött, elég, ha csak a Citigroup és a Sony 2011-ben nyilvánosságra hozott eseteire gondolunk, illetve az elmúlt héten a bankkártyás fizetőeszközök ellen irányuló újabb sikeres hackertámadásra.

Több tízezer magyar bankkártyát is érintett a nemzetközi hackertámadás

Utóbbi esetében a Román Bankszövetség és a román CEC bank már múlt hét szerdán közleményt adott ki arról, hogy bankkártya-információk kerülhettek illetéktelenek kezébe és sajtóértesülések szerint a CEC bank 17 000 bankkártya azonnali letiltásáról gondoskodott.

Pénteken már a hazai pénzintézetek is letiltották a csalás áldozatául esett bankkártyákat. Bizonyossá vált, hogy több tízezer magyarországi bankkártyát is érint az elmúlt héten felmerült nemzetközi adatszerzési eset. Lényegében az összes magyar bankkártya kibocsátó bank ügyfélkörében lehettek érintettek. Részletek>>

Major Andrea, a PwC cégtársa a múlt heti eseményekkel kapcsolatban elmondta, hogy vélhetőleg sokakat érintett kellemetlenül a hackertámadás következményeként tett intézkedés péntek délután, a karácsonyi bevásárlás előtt.  Azokat sem lehet irigyelni, akik késő este hazafelé az autópályán megálltak tankolni és csak a kasszánál szembesültek azzal, hogy kártyájuk letiltásra került.

Virtuális bankkártyával a biztonságos vásárlásért

A szakértő véleménye szerint bankkártyánk biztonságának megőrzése érdekében szükséges átgondolni vásárlási szokásainkat a saját biztonságunk érdekében. Válogassuk meg, hogy mely kereskedőnek adjuk meg adatainkat. Továbbá internetes vásárlásainkhoz használjunk egy külön erre a célra fenntartott bankkártyát. A szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy egyre több bank kínál az internetes vásárlások számára ún. virtuális bankkártyát és egy ehhez tartozó elkülönített alszámlát. Az ilyen virtuális bankkártyák használatával növelhetjük internetes vásárlásaink biztonságát, hiszen még ha illetéktelen kézbe kerül is a kártyánk, egy rendszerint üres bankszámla áll csupán a csalók rendelkezésére.

Major Anrea szerint az internetes vásárlásaink biztonságát tovább fokozhatjuk azzal, ha adatainkat nem adjuk meg minden egyes kereskedőnek, hanem csupán egy internetes vásárlásokat lebonyolító cégnek. Mindezek mellett kérjünk SMS értesítést a bankkártya használatról és rendelkezzünk a napi vásárlási és készpénzfelvételi értékhatárokról is a vásárlási szokásainknak megfelelően.

Bankkártyánk védelmének érdekében illetéktelen hozzáférés gyanúja esetén legyünk felkészülve a bankkártyánk vásárlási limitjeinek azonnali nullázására, vagy a kártya azonnali letiltására, a bank ügyfélszolgálatán, vagy a netbank rendszeren keresztül, valamint tartsunk magunknál valamennyi készpénzt is arra az esetre, ha a bankkártya nem használható.

Adatvédelmi szabályozás átgondolását sürgeti az EU

A múlt heti események azonban nem egyediek, Viviane Reding, a Európai Unió igazságügyi biztosa a Citigroup, a Sony és más elhíresült esetek kapcsán júniusban ismét figyelmeztette a bankokat és a pénzügyi szektor képviselőit, hogy időben értesíteniük kell ügyfeleiket, amennyiben adataik illetéktelen kézbe kerülhettek. Reding az EU adatvédelmi szabályainak átdolgozását is szorgalmazta, amely szerint minden, az EU-ban működő vállalatnak kötelessége lenne értesíteni ügyfeleit az adatbiztonság súlyos megsértéséről.

2009-ben a Heartland Payment System hoztak nyilvánosságra egy hackertámadást, amelyet minden idők egyik legnagyobb számítógépes csalásának neveznek, mert körülbelül 130 millió bankkártya adatai kerültek a csalók kezébe. A Heartland óriási kártérítést fizetett. Csupán a kártyakibocsátó társaságoknak több, mint 100 millió dollárt.

A PwC tájékoztatása szerint a "bankkártya ipar" adatbiztonsági szabványa (PCI DSS) a készpénzkímélő fizetőeszközök használatához szükséges IT infrastruktúrával szemben támasztott IT biztonsági követelményrendszert foglalja össze. A bankkártyával történő vásárlás vagy automatából történő készpénzfelvétel során a tranzakció feldolgozásában részt vevő szervezeteknek meg kell felelniük ezen követelményrendszernek. A követelményrendszer végigvezeti a szervezetet a lehetséges veszélyeken és útmutatót ad az infrastruktúra és az alkalmazások biztonságossá tételéhez. A PCI DSS megfelelő alkalmazásával a bankkártyák használatának teljes folyamata kellőképpen biztonságossá tehető.

Szoftverfrissítés, emberi tényező: az IT rendszerek biztonságának buktatói

A PwC úgy véli, hogy hiába rendelkeznek cégek a szükséges eszközökkel és ismeretekkel rendszereik biztonságos üzemeltetéséhez, mégis szinte kivétel nélkül lehet találni legalább egy olyan gyenge pontot a rendszerben, amelyet kihasználva viszonylag gyorsan át lehet venni az irányítást a rendszer felett.

A problémás területek egyik példája a szoftverfrissítések kezelése, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek túlnyomó többségében ezek a frissítések nincsenek megfelelően kezelve, mert olykor több éves lemaradásban vannak a rendszer üzemeltetői a frissítések telepítésével a hackerekkel szemben. Egy másik példa az adatszivárgás elleni védekezés. Azonban bármilyen kiterjedt is egy szervezet védekezése, akkor még mindig ki van téve a leggyengébb láncszem, az emberi tényező elleni támadással szemben.

Annak érdekében, hogy minél kevésbé legyünk kiszolgáltatva a különböző támadásoknak és kiszűrhetővé váljon az emberi mulasztásból eredő bármilyen hiba lehetősége, jól szervezett biztonsági előírások és alapos biztonságtudatossági oktatás szükséges. Az információs rendszerek és az adatok védelméhez elengedhetetlenül szükséges egy többszintű védelmi rendszer kiépítése és rendszeres tesztelése. Ezek fejlesztésével nem fordulhat majd elő, hogy fedezet nélkül vág neki bárki is a karácsonyi nagybevásárlásnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
Vásárló Örömhírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 13:24
Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken.
Vásárló Készítsd fel a bőröd speciális krémekkel a szoláriumozásra!
Márkázott tartalom | 2024. május 3. 08:43
Itt a jó idő, előkerülnek a szekrényekből a rövidebb ruhák, pólók és lassan már a fürdőruhákra is szükség lesz. Ha egészséges, szép, barna bőrszínnel szeretnél ezekben a ruhadarabokban megjelenni, látogass el alkalmanként a szoláriumba! Azonban úgy, mint a napozásnál, itt is oda kell figyelni néhány alapszabályra! 
Vásárló Hogyan hat a fizikai teljesítményre az alvás hiánya?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:23
A fizikai és mentális egészség fenntartásához nélkülözhetetlen a kellő mennyiségű és minőségű alvás. Kutatások bizonyítják, hogy frissen tartja a memóriát, szabályozza az érzelmeket, javítja az anyagcsere-folyamatokat, erősíti az immunrendszert.
Vásárló Megérkeztek az esős hónapok, milyen gumiabroncsot válasszunk?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:15
Már látótávolságban a nyár, betört a tavasz, ami magával is hozta a szeszélyes időjárást. Egyik nap még tűző napsütés van, másnap pedig hosszú órákon keresztül esik az eső. A nyár eleje pedig mindig a viharokról szól, ami azt jelenti, hogy az autósoknak gyakran kell nedves körülmények között vezetni.
Vásárló Prémium szoláriumcsövek a tartós barnulásért
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 08:28
Vannak, akik télen is szeretik a szép, barna bőrszínt, mások a jó idő közeledtével kezdenek el szoláriumba járni. Akár egész évben, akár csak időszakosan választja valaki a mesterséges barnulás lehetőségét, fontos, hogy megfelelő minőségű csöveket biztosítsunk számára a barnuláshoz. 
Vásárló Pénzügyi szempontok a beltéri lámpák kiválasztásánál
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:45
A világítás megtervezésénél és a konkrét beltéri lámpák kiválasztásánál az egyéni ízlés mellett számos más lényeges szempontot is figyelembe kell venni. Az egyes helyiségekbe szükséges lámpák típusa mellett az esztétikum, a tartósság és természetesen az ár-érték arány is meghatározó.  Egyik szempont sem lehet másodlagos, ezért a döntés alapos megfontolást kíván! 
Vásárló Újítás az online hirdetéskezelésben
Márkázott tartalom | 2024. május 1. 14:07
A frissítésnek köszönhetően jóval könnyebb lesz vele a vállalkozások kezelése, illetve népszerűsítése a Google rendszerében. Ennek eredményeként várhatóan növekszik az ismertség, és nagyobb bevételnövekedést realizálhatnak majd a cégek. 
Vásárló Feliratozógépek: gyors, hatékony, gazdaságos!
Márkázott tartalom | 2024. április 30. 14:33
A feliratozógépek olyan hordozható eszközök, melyek a címkézési folyamatokat egyszerűsítik, jelentősen felgyorsítják, ezáltal segítik a még hatékonyabb munkavégzést. Az optimális munkakörnyezet megszervezésében nagy szerepük van, ahogy abban is, hogy maximálisan gazdaságossá lehessen tenni a címkézés folyamatát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG