4p
Egyik szemünk sír, a másik kicsit nevet. Miért? Habár novemberhez képest pár forinttal olcsóbban úsztuk meg a nagybevásárlást, egy év távlatában komoly drágulást mértünk decemberben is. Nyakunkon a karácsony, így e havi Privátbankár Árkosár-felmérésünkből többek közt az is kiderül, hol, mennyiért lehet a tél és a karácsony főszereplőit beszerezni.

December elsején újfent meglátogattunk három hipermarketet, hogy megnéztük, miként alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára az előző hónaphoz és az előző évhez képest.

Jó hír, hogy az előző hónaphoz képest olcsóbban úsztuk meg a bevásárlást. Bár a Tesco emelte az árait előző hónaphoz képest, és egy hajszálnyival az Interspar is drágább lett, az Auchan 6 százalékot engedett az árakból és így összesítésben közel 0,9 százalékos árcsökkenést mértünk novemberhez képest. Átlagosan 163 forinttal került kevesebbe telerakni a kosarunkat, mint novemberben. Éves összehasonlításban viszont már komoly, 1277 forintos áremelkedést mértünk, ami annyit jelent, hogy több mint 7 százalékkal többe kerül a nagybevásárlás, mint egy éve.

Visszaállt a sorrend

Az előző hónap trónvesztése után az Auchan ismét visszavette hónapok óta tartó elsőbbséget: megint itt tudnánk a legolcsóbban bevásárolni. Egyedüliként az Auchanban úsztuk meg 18 ezer forint alatt a nagybevásárlást, egészen pontosan 17 640 forintot hagytunk volna a kasszánál. A három áruház átlaga pedig 18 281 forint lett.

Persze ha mindent ott akarnánk megvenni, ahol a legolcsóbb – ami lássuk be, majdhogynem lehetetlen –, 1700 forinttal fizetnénk kevesebbet a bevásárlás végén.

Az éves árváltozás mértéke, avagy a Privátbankár Árkosár árindexe

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Egy hónap alatt komolyabb áremelkedést a húsnál mértünk, 14 százalékkal lett drágább, ennél kisebb mértékben drágult a margarin, az alma és a liszt. Olcsóbb lett azonban a tojás, amelynek ára 20 százalékot esett. Valamivel kisebb árcsökkenést mértünk a burgonyánál, a kávénál, az üdítőnél és az ásványvíznél.

Tavaly év végéhez képest nagyot, 80 százalékot ugrott az alma ára, de a krumpli is sokat drágult: 47 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor, de a rizsért is 30 százalékkal kell többet fizetnünk.

Drágább lett az olaj és a cukor is: előbbi 18, utóbbi 23 százalékkal drágult, de 20 százalék feletti (+26) áremelkedést mértünk a szeszes italoknál. 10 százaléknál magasabb árcsökkenés három terméknél (tejnél, a párizsinál és a túró rudinál) volt megfigyelhető. Ennél kisebb mértékben csökkent a tojás, a sajt, a pezsgő és az ásványvíz ára.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Havi legolcsóbbak

Kevesebb, mint három hét és itt a karácsony, amikor az evésé, a süteményeké és az édességeké a főszerep.  Mindenesetre a boltokban már most tombol a karácsonyi hangulat - igaz, december elsején még csak a Tescóban szólt a Stille Nacht. És ha karácsony, akkor a szaloncukor, a gesztenye és a mák kihagyhatatlan szereplői az ünnepnek.

Kimért szaloncukorból az Auchanban volt a legnagyobb a kínálat: 11-féle szaloncukor közül választhattunk, 748 forintos kilónkénti áron. A Tescóban 6 ízesítés közül lehetett választani 999 forintos áron és ugyanennyiért láttunk az Intesparban is kimért szaloncukrot.

Aki édességre vágyik, de nem tud várni karácsonyig, gesztenyepürét is mindenhol lehet kapni. Ajánlott óvatosnak lenni, hiszen püré és püré között is óriási a különbség, ezért az ár mellett tanácsos megnézni a csomagoláson a termék gesztenye tartalmát is.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közli az infláció novemberi alakulásáról szóló adatait.

Az Auchanban ottjártunkkor a legolcsóbb, Tuti Tipp gesztenyéből nem találtunk egy darabot sem, így tulajdonképpen a második helyezett nyert: a sajátmárkás ugyanannyiba került, mint a Tescóban: 239 forint lehetett kapni a legolcsóbb gesztenyepürét. (Mindkettő termék esetében 72 százalék volt a gesztenyetartalom.) Az Intersparban ennél 10 forinttal drágábban, 249 forintért lehetett gesztenyepürét vásárolni. (Ennél csak 34 százalék volt a gesztenyetartalom.)

A karácsonyi ételek harmadik kihagyhatatlan szereplője a mák. A legolcsóbbat az Intersparban találtuk, 1436 forintos kilónkénti áron. A Tescóban egy hajszállal drágábbért, 1476-ért láttunk, míg az Auchanban 1875 forintos kilónkénti áron lehetett mákot venni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG