1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Magyarországról importált, marhahúsként megjelölt lóhúst találtak Angliában - közölte a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal.

Az FSA bejelentése szerint száz kilogrammnyi hússzállítmányról van szó, amelyből Liverpoolban és a közeli Prestonban 40 kilogrammnyit már eladtak. Az FSA közölte, hogy a fennmaradó mennyiséget lefoglalta, az esetről pedig értesítette az Európai Bizottságot és a magyar hatóságokat.

A brit hatóság szakértői vizsgálják azt is, hogy a kockára vágott marhahúsként árult magyar lóhús nem tartalmazza-e a fenilbutazon nevű állatgyógyszert. A szer szakértői vélemények szerint az emberi szervezetbe jutva nagyon ritka esetben súlyos vérképzőszervi megbetegedést okozhat, ezért az e gyógyszerrel kezelt állatok húsának forgalmazása szigorúan tilos Nagy-Britanniában.

Az FSA tájékoztatása szerint a marhahúsként forgalomba hozott lóhúst a Hungarian Food Ltd. nevű, prestoni székhelyű vállalkozás importálta, és a készítményt a cég saját prestoni piaci árusítóhelyén, illetve egy Taste of Hungary (Magyarország ízei) nevű liverpooli boltban kezdték értékesíteni, egy kilogrammos kiszerelésben.

Fábián Attila, a családi vállalkozásként tavaly februárban alapított liverpooli bolt tulajdonosa elmondta: még tavaly vásárolt 20 kilogrammnyit a fagyasztott hússzállítmányból a Hungarian Food Ltd.-től, amellyel vállalkozása akkoriban még üzleti kapcsoltban volt. Fábián Attila közölte: szerinte az ő vállalkozását és a neki beszállító prestoni céget is becsapták, mivel egyikük sem tudott arról, hogy a Magyarországról érkező, marhahúsként megjelölt szállítmány valójában lóhúst tartalmazott. Elmondta azt is: boltjában még három kilogrammnyi volt a fagyasztott húsból, amikor a brit szakhatóság emberei megjelentek nála, hogy lefoglalják a készítményt.

Arra a kérdésre, hogy a brit élelmiszerbiztonsági hatóság illetékesei kilátásba helyeztek-e valamilyen szankciót, Fábián Attila kijelentette: nem számít hatósági ellenlépésekre, mivel cége jóhiszeműen vásárolta a beszállítótól a terméket, amelynek csomagolásán egyértelműen szerepelt a marhahús megjelölés.

És a magyar reakció

Mokran Ildikó, a húst Magyarországról vásárló, prestoni központú nagykereskedő cég, a Hungarian Food Ltd. illetékes igazgatója megerősítette, hogy nekik is marhahúsként adták el a szállítmányt, ők sem tudtak arról, hogy a húskészítménnyel probléma lehet. Nem kívánta megnevezni azt a magyarországi nagykereskedelmi céget, amelytől ők vették a húst, mondván: lehetséges, hogy a magyar beszállító partnernek sem volt tudomása a készítmény lóhústartalmáról.

Mokran Ildikó azt mondta, hogy a brit hatósági közléssel ellentétben nem 40 kilogramm került forgalomba a teljes szállítmányból, hanem csak az a 20 kilogrammnyi rész, amelyet a liverpooli bolt vett meg tőlük. A Hungarian Food Ltd. menedzsere elmondta azt is, hogy a brit hatóságok a múlt hónapban vittek el vizsgálatra bizonyos mennyiséget a szállítmányból, és március 20-án közölték vele, hogy a vizsgálati eredmény lóhústartalomra utal. Mokran Ildikó elmondta: cége ezek után maga vonta ki a forgalmazásból a szállítmányt, amelyet meg fog semmisíteni.

Az egyre nagyobbra duzzadó - és immár nemzetközivé vált - lóhúsbotrány januárban pattant ki, amikor az ír élelmiszerbiztonsági hatóság (FSAI) bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben.

Lehet, hogy a maffia?

A vizsgálatba bevont Tesco-termékek között találtak olyan marhahúsosként árult hamburgerfélét, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott. Az ügy nemrég újabb fordulatot vett, miután az FSA bejelentette, hogy a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt árucikkeiben is nagy mennyiségű lóhúst talált.

Az FSA tesztjei alapján a Findus marhahúsos lasagne-készítményei zömmel - egyes esetekben 100 százalékban - lóhúst tartalmaztak. A brit sajtóban az utóbbi hetekben olyan értesülések is megjelentek, hogy a botrány mögött kelet-európai szervezett bűnözői csoportok állhatnak.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hogyan védhetjük az izületeinket az ülő munka adta nehézségektől?
Márkázott tartalom | 2024. április 29. 19:45
Az ülő munka legalább olyan szinten terhelheti az ízületeket, mintha kemény fizikai munkát végeznénk. Gyakran pedig 40 óránál is többet töltünk a számítógép előtt ülve, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védjük az ízületeinket. Mit tehetünk egészségünk érdekében? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG