BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2015. december 14. 19:01

Vannak olyan portálok az interneten, amelyek álhírek terjesztéséből élnek. Ezek ellen leginkább úgy védekezhetünk, ha a borzasztó érdekesnek látszó híreknek egy minimális Google-kereséssel utánanézünk. Érdemes, mert így legalább nem terheljük felesleges hülyeségekkel az ismerőseinket sem.

 

Hallotta? Miközben az európai merényletekkel mindenki foglalkozik, az Afrikában megölt áldozatokkal senki – írták nemrég egy híroldalnak látszó weboldalon. Ebből is láthatja, hogy a sajtónak nem szabad semmit elhinni. Igaz? Nem igaz.

 

A hírt közlő oldal maga is hazudott, de legalábbis füllentett, vagy csúsztatott: az afrikai áldozatokról igenis beszámolt a sajtó, de még valamikor tavasszal, az a merénylet ugyanis már régen történt, nem mostanában. Sajnos egy egész sor olyan híroldal van, amely egészen egyszerűen hazudik (ferdít, csúsztat), azért, hogy nézettséget szerezzen, kattintsanak rá.

Göbbels és Sztálin

Egy régi bevált módszer, ha féligazságokat terjesztenek: Az említett afrikai merénylet valóban bekövetkezett, a mellékelt fotó is lehetett valódi, csakhogy nem akkor volt, amikor híresztelték, és nem úgy reagált rá a sajtó, ahogy állították. A féligazságok, igazságok és hazugságok ügyes keverésével sajnos könnyű megtéveszteni az embereket, ezt például a sztálinista, hitlerista propaganda-gépezetek is gyakran alkalmazták korábban.

De hogyan tudjuk megállapítani, hogy egy internetes oldal hazudik-e, vagy sem? Sokszor pár kattintás elegendő. A kérdéses cikk címét, esetleg más fontosabb mondatát kijelölve, a Google-ba bemásolva általában kiderül, hogy mióta kering az adott hír az interneten.

Évekig keringő maszlagok

Előfordul, hogy 5-10 évig is fennmarad és tovább terjed ugyanaz a hülyeség, vagy egy hasonló, egy új variációja. A megtévesztett felhasználók ráadásul megosztják a közösségi oldalakon, vagy e-mailen adják tovább egymásnak. (Ezt általában hoaxnak, átverésnek hívják.)

Például: ha ezt a hírt továbbküldöd húsz embernek, nyersz egy mobiltelefont. HIV-vírussal fertőzött tűket rejtenek el a mozik ülésén. A hasonló átverések felderítésére azonban vannak külön oldalak is, az említett Google-keresésen kívül (amelyről itt adtunk néhány praktikus tanácsot) érdemes például az Urbanlegends.hu oldalt is felkeresni.

Nézzünk utána

Általában elmondható, hogy ami túl szép, vagy túl hihetetlen, az nem igaz. Pár megosztásért ingyen telefont kapni? Nem igaz. A Microsoft nem szokott vírusfigyelmeztetéseket küldeni, a Facebook pedig ingyenes, és az is marad, ezt már sokszor elmondták. Sokszor tényleg csak pár kattintás utánanézni, ne sajnáljuk a fáradtságot, sok kellemetlenségtől megmenthetjük magunkat és kedves ismerőseinket.

Vigyázni kell azokkal a cikkekkel is, amelyeket csak akkor tudsz elolvasni, ha megosztod – szinte biztosan valami átverés. Ne vegyél zsákbamacskát, és főleg ne zúdíts olyasmit az ismerőseid fejére, amit nem is olvastál. A józan paraszti ész sokszor elég is.

Nem mindegy a forrás

Ha nagyon nem találunk valamit, kétségeink maradtak, kérdezzük meg valamelyik internetes fórumon. Az olvasótársak többnyire segítenek, ha pedig nem ma osztjuk meg az érdekesnek látszó cikket, hanem egy nappal később, amíg a válasz megérkezik, nem fog történni semmi baj.

Sok hírnél az is árulkodó, hogy honnét származik. Bár a hazai sajtó sokszor politikailag is motivált, az ismertebb híroldalak már régen tönkrementek volna, ha álhíreket közölnének. Az új, ismeretlen oldalakat először figyeljük egy darabig, vagy próbáljuk meg leinformálni, mielőtt hinnénk neki.

Mi van az impresszumban?

Az „üzemelteti a Szabó és Szabó Kft.” az impresszumban – vagy pláne, ha nincs is impresszum – nem túl bizalomgerjesztő. Az is árulkodó, hogy a korábban álhírekből élő oldalak többsége ma már nem működik, néhány hónap alatt rendszerint eltűnnek, bár sajnos mindig feltűnnek újak.

A legjobb védekezés: gondolkozni, és guglizni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Újraindítja nemzetközi vonatait a MÁV
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 08:53
Visszatért az utazási kedv, bár egyelőre a korábbi évekhez képest kevesebb utasra számít a vasúttársaság.
Vásárló Év végére visszarázódhat a kiskereskedelem
Valkai Nikoletta | 2020. június 18. 14:46
Döntött a kormány az idősek vásárlási sávjának eltörléséről, bár a maszk marad, de mostantól 9 és 12 óra között ismét már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletekben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lassú visszarendeződésre számít. Ha nem lesz a koronavírus-járványnak erős második hulláma, a hazai kiskereskedelem megúszhatja a visszaesést.
Vásárló Mégis retteghetnek a katás vállalkozások?
Privátbankár.hu | 2020. június 18. 08:25
Újra leporolták a terveket, jöhet a szigorítás 2021-től.
Vásárló Egyre meredekebben nő a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma
MTI | 2020. június 16. 08:32
A trend már 851 ezer ember kezelését érinti.
Vásárló BKK: hétfőtől újra fel lehet szállni a járművekre az első ajtónál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 12. 19:11
Jegyet továbbra sem lehet venni a járművezetőnél, valamint a maszk is kötelező marad.
Vásárló Aromák különböző vizekhez
Márkázott tartalom | 2020. június 10. 14:12
Horgászatnál a víz hőmérséklete sok mindent befolyásol, többek között az ideálisan használható aroma jellegét is. 
Vásárló A belföldi turizmus már újraindult, méghozzá elég lendületesen
MTI | 2020. június 10. 13:05
A koronavírus miatt idén sokan inkább itthon oldják meg a nyaralást.
Vásárló Milyen következményei lehetnek a foghiánynak?
Márkázott tartalom | 2020. június 9. 12:35
Akár a nem megfelelő szájhigiénia, akár egy baleset következtében történik, egy fog elvesztése sosem kellemes élmény. A foghiány nem csak esztétikailag hagy kívánnivalót maga után, de fájdalommal is járhat.
Vásárló Laposodik a görbe a hipermarketekben: ennyibe kerül most egy nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. június 8. 19:52
Azt továbbra sem mondhatjuk, hogy olcsón meg lehet úszni a családi nagybevásárlást, de ahogy a járványgörbe, úgy az élelmiszerár-emelkedés görbéje is laposodni látszik júniusban - ez derül ki a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének eredményeiből. Az éves áremelkedés alacsonyabb, mint az elmúlt hónapokban, havi szinten pedig egy kis árcsökkenést is mértünk.
Vásárló Hol a legjobb a vízminőség a strandokon?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 8. 19:22
Az Európai Unió fürdőhelyein továbbra is magas szintű a vízminőség, 95 százalékban felel meg az előírásoknak - közölte az Európai Bizottság.
hírlevél