<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vannak olyan portálok az interneten, amelyek álhírek terjesztéséből élnek. Ezek ellen leginkább úgy védekezhetünk, ha a borzasztó érdekesnek látszó híreknek egy minimális Google-kereséssel utánanézünk. Érdemes, mert így legalább nem terheljük felesleges hülyeségekkel az ismerőseinket sem.

 

Hallotta? Miközben az európai merényletekkel mindenki foglalkozik, az Afrikában megölt áldozatokkal senki – írták nemrég egy híroldalnak látszó weboldalon. Ebből is láthatja, hogy a sajtónak nem szabad semmit elhinni. Igaz? Nem igaz.

 

A hírt közlő oldal maga is hazudott, de legalábbis füllentett, vagy csúsztatott: az afrikai áldozatokról igenis beszámolt a sajtó, de még valamikor tavasszal, az a merénylet ugyanis már régen történt, nem mostanában. Sajnos egy egész sor olyan híroldal van, amely egészen egyszerűen hazudik (ferdít, csúsztat), azért, hogy nézettséget szerezzen, kattintsanak rá.

Göbbels és Sztálin

Egy régi bevált módszer, ha féligazságokat terjesztenek: Az említett afrikai merénylet valóban bekövetkezett, a mellékelt fotó is lehetett valódi, csakhogy nem akkor volt, amikor híresztelték, és nem úgy reagált rá a sajtó, ahogy állították. A féligazságok, igazságok és hazugságok ügyes keverésével sajnos könnyű megtéveszteni az embereket, ezt például a sztálinista, hitlerista propaganda-gépezetek is gyakran alkalmazták korábban.

De hogyan tudjuk megállapítani, hogy egy internetes oldal hazudik-e, vagy sem? Sokszor pár kattintás elegendő. A kérdéses cikk címét, esetleg más fontosabb mondatát kijelölve, a Google-ba bemásolva általában kiderül, hogy mióta kering az adott hír az interneten.

Évekig keringő maszlagok

Előfordul, hogy 5-10 évig is fennmarad és tovább terjed ugyanaz a hülyeség, vagy egy hasonló, egy új variációja. A megtévesztett felhasználók ráadásul megosztják a közösségi oldalakon, vagy e-mailen adják tovább egymásnak. (Ezt általában hoaxnak, átverésnek hívják.)

Például: ha ezt a hírt továbbküldöd húsz embernek, nyersz egy mobiltelefont. HIV-vírussal fertőzött tűket rejtenek el a mozik ülésén. A hasonló átverések felderítésére azonban vannak külön oldalak is, az említett Google-keresésen kívül (amelyről itt adtunk néhány praktikus tanácsot) érdemes például az Urbanlegends.hu oldalt is felkeresni.

Nézzünk utána

Általában elmondható, hogy ami túl szép, vagy túl hihetetlen, az nem igaz. Pár megosztásért ingyen telefont kapni? Nem igaz. A Microsoft nem szokott vírusfigyelmeztetéseket küldeni, a Facebook pedig ingyenes, és az is marad, ezt már sokszor elmondták. Sokszor tényleg csak pár kattintás utánanézni, ne sajnáljuk a fáradtságot, sok kellemetlenségtől megmenthetjük magunkat és kedves ismerőseinket.

Vigyázni kell azokkal a cikkekkel is, amelyeket csak akkor tudsz elolvasni, ha megosztod – szinte biztosan valami átverés. Ne vegyél zsákbamacskát, és főleg ne zúdíts olyasmit az ismerőseid fejére, amit nem is olvastál. A józan paraszti ész sokszor elég is.

Nem mindegy a forrás

Ha nagyon nem találunk valamit, kétségeink maradtak, kérdezzük meg valamelyik internetes fórumon. Az olvasótársak többnyire segítenek, ha pedig nem ma osztjuk meg az érdekesnek látszó cikket, hanem egy nappal később, amíg a válasz megérkezik, nem fog történni semmi baj.

Sok hírnél az is árulkodó, hogy honnét származik. Bár a hazai sajtó sokszor politikailag is motivált, az ismertebb híroldalak már régen tönkrementek volna, ha álhíreket közölnének. Az új, ismeretlen oldalakat először figyeljük egy darabig, vagy próbáljuk meg leinformálni, mielőtt hinnénk neki.

Mi van az impresszumban?

Az „üzemelteti a Szabó és Szabó Kft.” az impresszumban – vagy pláne, ha nincs is impresszum – nem túl bizalomgerjesztő. Az is árulkodó, hogy a korábban álhírekből élő oldalak többsége ma már nem működik, néhány hónap alatt rendszerint eltűnnek, bár sajnos mindig feltűnnek újak.

A legjobb védekezés: gondolkozni, és guglizni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcs Kupa: visszahódította a kupát az Országgyűlés válogatottja
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 14:53
A Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja megszakította a Magyar Újságírók Válogatott három évig tartott győzelmi sorozatát a vasárnapi megrendezett Csúcs Kupa kispályás labdarúgó tornán.
Vásárló Legfontosabb tudnivalók a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartásáról
Márkázott tartalom | 2021. október 14. 08:53
Ez év június 3-án lépett hatályba a 2021. évi XLIII. törvény, melynek legfontosabb célja a társaságok tényleges tulajdonosának nyilvántartása.
Vásárló Komfortos fűtés havidíj nélkül?
Márkázott tartalom | 2021. október 13. 09:58
Ez nem csak remény, hanem a  valóság.
Vásárló A képalapú keresés hatalmas trend
Márkázott tartalom | 2021. október 11. 16:26
Mit tegyünk, ha valamit keresünk az interneten, és csak egy kép vagy fotó áll a rendelkezésünkre? Az online óriáscégek és az e-kereskedelmi vállalatok az elmúlt néhány évben pontosan ezzel foglalkoztak. Hogy állnak jelenleg?
Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Hullik a hajam… de mi köze ennek ahhoz, hogy COVID-os voltam?
Márkázott tartalom | 2021. október 6. 15:35
A hajhullásnak ezer és egy oka lehet. A szakemberek körében régóta ismert tény, hogy a súlyos lefolyású megbetegedéseket követően elkövetkezik egy olyan időszak, amikor azt tapasztalhatják a betegek, hogy erőteljesen hullani kezd a hajuk.
Vásárló Hogyan érdemes black friday alkalmával gyermekjátékokat vásárolni?
Márkázott tartalom | 2021. október 5. 16:46
Igaz még messzinek tűnhet a karácsony viszont aki szülő az tisztában van vele, hogy a black friday alkalmáig érdemes ezeket a játékokat már jó előre kiválasztani, hogy az adott napon már céltudatosan meg tudjuk rendelni pár kattintással. Ez a nap szinte kiszámíthatatlan csak sejteni lehet, hogy november vége.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Tudj meg mindent a PUL anyagokról!
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 15:14
A PUL anyagok manapság egyre népszerűbbek a számos remek tulajdonságuk és széles körű felhasználásuk miatt. De hogy pontosan mit is érdemes tudni erről az anyagról, és honnan származik, azt máris eláruljuk cikkünkben!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos