BUX
35 321.06
-0.14%
-50.00
OTP
10 840.00
-0.09%
-10.00
MOL
1 796.00
-0.77%
-14.00
RICHTER
6 525.00
+0.23%
+15.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2019. június 6. 18:10

Globálisan, országosan, a fővárosi hipermarketekben - mindenhol átlag fölötti mértékben emelkednek az árak. Ami közvetlen környezetünket illeti: a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése ismét jelentős, 4 százalékot meghaladó élelmiszerár-emelkedést mért éves összehasonlításban. A krumpli mellett a kenyérnél és a lisztnél is kétszámjegyű áremelkedést mértünk.

Májusban nagyot ugrottak az árak a hazai hipermarketekben, júniusban pedig még nagyobbat - így összegezhetnénk röviden az elmúlt időszak élelmiszerár-változásait a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének legfrissebb eredményei alapján. Minden vizsgált hipermarketben emelkedtek az árak tavalyhoz képest: az Auchan és az Interspar több mint 6 százalékkal drágább, mint tavaly, a Tesco 1,3 százalékot emelt a nagybevásárlás ellenértékén egy év alatt.

Az előző hónaphoz képest viszont csak az Interspar emelt érdemben az árakon, ők viszont elég sokat - 9 százalékot meghaladó mértékben. A Tesco kosara csak 1 forinttal drágább, mint tavaly, az Auchan pedig még 1 százalékkal olcsóbb is lett, mint májusban. A havi átlagos áremelkedés 2,7 százalékos lett.

Összességében 20 854 forint lett a három áruház átlaga - ez történelmi csúcsot jelent, 12 éve futó sorozatunkban még sosem volt ilyen magas a havi nagybevásárlás átlagára. Nem találtunk olyan hipermarketet, ahol 20 ezer forint alatt letudhattuk volna a vásárlást, sőt: 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunkat az egyik áruházban bőven 21 ezer forint fölött szerezhettük volna be, ami szintén történelmi csúcsot jelent.

19 ezer forint alatti árat akkor érhettünk volna el, ha mindent ott veszünk meg, ahol a legolcsóbban adják. A 18 776 forintos minimális érték 7-15 százalékos spórolást jelenthetne ahhoz képest, ha csak egy áruházban szerzünk be mindent.

Az éves áremelkedés, azaz saját élelmiszerár-indexünk aktuális értéke 4,7 százalék lett:

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az abszolút áremelkedés-rekorder továbbra is a zöldségosztályon található, a krumpli 143 százalékkal drágább, mint tavaly júniusban - a rossz hír az, hogy az előző hónaphoz képest is emelkedett 40 százalékot az ár, pedig mostanra inkább a burgonyaárak csökkenésére lehetett számítani.

Tavaly júniushoz képest 20 százalék fölötti mértékben drágult a kenyér, a liszt és a sajt, de a tojás ára is emelkedett 10 százalékkal. Az éves árcsökkenést az alma vezeti, harmadával olcsóbb most, mint tavaly. 10 százalékot meghaladó árcsökkenést mértünk a tejnél, a kávénál, a teánál, a margarinnál és egyes üdítőknél.

Az előző hónaphoz képest - a krumplin kívül - a banán ára is nagyot emelkedett (+22 százalék); 10 százalékot meghaladó áremelkedést mértünk emellett a tojásnál és a pezsgőnél is. Komolyabb árcsökkenést havi szinten csak a száraztésztánál mértünk (-10%).

Globális áremelkedésbe csöppentünk

Nem csak a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése és a KSH hivatalos fogyasztóiár-felmérése mutatott ki az utóbbi időben átlagon felüli élelmiszerár-emelkedést: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már az ötödik egymást követő hónapban emelkedő világpiaci élelmiszerárakrúl adott ki jelentést. Globálisan májusban jelentősen drágultak a tejtermékek, a gabona- és a húsfélék ára pedig enyhén nőtt, miközben a cukor és a növényi olajok ára csökkent. A részletekről itt írtunk >>

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is kiválasztottunk 3 élelmiszert, és megnéztük, márkára és minőségre való tekintet nélkül hol lehet a legolcsóbban beszerezni őket.

Szezon előtt a legolcsóbb őszibarackot a Tescóban találtuk - 499 forint volt kilója, a képet árnyalja, hogy továbbra sem tudjuk, honnan, melyik országból származik - ahogy arról a múlt hónapban is írtunk, a vásárlók számára gyakran hozzáférhetetlen helyen tüntetik fel ezt az információt, egyelőre nem változott ez a gyakorlat. Az Intersparról és az Auchanról tudjuk, hogy spanyol barackot árulnak - előbbi 899, utóbbi 729 forintért. Idén egyébként a tavalyinál jobb áron vehetünk majd barackot a várakozások szerint - de nem azért, mert olyan jó lesz a termés, hanem azért, mert tavaly olyan drágán adták.

A nyár első napjaiban megnéztük, hol adnak a legolcsóbban dobozos fagyit. A Tescóban éppen beleszaladtunk egy verhetetlen kiárusításba, a sajátmárkás csokifagyi literes kiszerelésben mindössze 134 forint volt (a nem akciós termékek között 300 forint feletti legalacsonyabb árat találtunk). Az Auchan sajátmárkása literenként 459, a Sparé 466 forintba került.

A grillszezon is dübörög, aki olcsón akar előre pácolt húst szerezni, az csirkeszárnyban gondolkozzon: a Tescóban 699 forintért adták a barbecue ízű pácolt húst, az Auchanban 1198 forint volt kilója. Nem-szárnyas kategóriában kilónként 1099-ért kínált fűszeres tarját a Tesco, 1940-ért pedig oldalast a Spar.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Kétszer annyiba kerül az alma, mint tavaly - a nyugdíjasoknak jobban fáj az élelmiszerár-emelés
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 14:47
Az ATV Start című műsorának vendége volt kedden munkatársunk. Gáspár András a Privátbankár Árkosár-felmérésének legfrissebb eredményeiről illetve az élelmiszerárak emelkedésének hátteréről beszélt.
Vásárló A vizuális memória fejlesztésének fontossága iskolába lépés előtt
Márkázott tartalom | 2020. július 8. 10:12
Ha gyermeked az iskolakezdés küszöbén áll, akkor mindenképp érdemes nagy hangsúlyt fektetni a vizuális memóriájának a fejlesztésére. Mai cikkünkben megtudhatod, hogy miért is olyan fontos ez, illetve néhány játékos ötlettel is szolgálunk.
Vásárló Dinnyére sört? Megint történelmi csúcsra drágult a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. július 7. 18:39
A koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével párhuzamosan az élelmiszerárak tovább nőttek: 1 százalékkal drágább a bevásárlás májushoz képest Árkosár-felmérésünk szerint. Az éves drágulás ennél jóval több, 5 százalék fölé ugrott júliusban. Közel 22 ezer forintra lesz szükségünk ahhoz, hogy letudjunk egy átlagos nagybevásárlást. Megnéztük, hol és mennyibe kerülnek a nyár klasszikus hűsítői.  
Vásárló Praktikus nászajándékötletek
Márkázott tartalom | 2020. július 7. 10:50
Nincs is szebb, mint amikor két fiatal örökre összeköti az életét. Ekkor minden családtag, barát és ismerős együtt sír örömében, és tulajdonképpen mi is átéljük a boldogságukat. Ha voltál már esküvőn, tudod, miről beszélek, valamint azzal is tisztában vagy, milyen sokat jelentenek ilyenkor a különleges ajándékok. Most néhány fergeteges nászajándékötlettel találkozhatsz!
Vásárló Vannak még nőies szettek maszkulin cipővel!
Márkázott tartalom | 2020. július 7. 09:53
Az emberek néha túl sokat aggódnak a kinézetükön, és pont az ezen aggódó egyéneket szeretnénk egy kicsit támogatni. Valójában nem kötelező magassarkút viselnie ahhoz, hogy csajos öltözéke legyen! A maszkulin cipőkről mindenkinek a férfias szettek jutnak eszébe. A következő pár sorban bebizonyítjuk, hogyan lehet ízig-vérig nő egy ilyen lábbeli segítségével is!
Vásárló Élje át újra gyerekkorát, és közlekedjen egyszerűen elektromos rollerrel
Márkázott tartalom | 2020. július 6. 11:11
Gyerekkorából bizonyára Ön is emlékezhet olyan eszközökre, amelyek nem csak közlekedését könnyítették meg, hanem kiváló játékként szolgáltak úgy, mint a bicikli vagy a roller. Ma azonban ezen eszközök számos újításon mentek keresztül, több olyan plusz tulajdonsággal bővültek, amelyek nem csak kényelmesebbé és gyorsabbá, de szórakoztatóbbá is tették az eszközök használatát. Így alakulhatott ki az elektromos roller is.
Vásárló Hatás/ellenhatás – így hatott a koronavírus a közúti balesetekre
Márkázott tartalom | 2020. július 6. 09:43
A vírusterjedés lassításának egyik mellékhatása az volt, hogy hirtelen megugrott azok száma, akik a tömegközlekedés helyett inkább saját autóba ültek. Így egyszerre lett több és kevesebb autó is utakon: ameddig eleinte sokkal komolyabban vettek az emberek mindent, és tényleg csak nagyon fontos estekben hagyták el otthonaikat, addig most, a járványintézkedések lazulásával jóval többen ülnek autóba, gondolván arra, hogy így elkerülhetik a nagyobb tömegeket. Bár a közúti balesetek száma csökkenőben, mégsem dőlhetünk nyugodtan hátra…
Vásárló A Walsh Whiskey Distillery üstökösszerű felemelkedése
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 11:16
A Walsh Whiskey Distillery munkásságához olyan remekművek köthetők, mint például a Writers Tears vagy a The Irishman whisky. Egyértelmű tehát, hogy egy nem akármilyen tudásbázissal működő, iskolapéldaként szintén említhető cégtörténetről van szó. A cikkben ezt a cégtörténetet foglaljuk össze röviden, külön kitérve a Walsh Whiskey Distillery fontosabb mérföldköveire.
Vásárló Balaton? Ugyan! Irány Indonézia!
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 09:58
Előző korból itt ragadt vendéglátósok, borzalmas lángos, elszállt strandbelépők és mindehhez indokolatlan tömeg? Tényleg erre vágysz idén nyáron? Persze, hogy nem! Indonézia fehér homokos partokkal, apró szigetekkel, pálmafákkal és fantasztikus élővilággal vár.
Vásárló Ismerkedj meg a biztonságos, kényelmes és sokoldalú  puzzle tatamival!
Márkázott tartalom | 2020. július 4. 11:21
Japán és népe közismert a hagyománytisztelő felfogásáról, amely megmutatkozik még a mai életvitelükben is. Számos olyan tradicionális viselet, étel és lakberendezési tárgy maradt fent, amely egyediségének hála továbbterjedt a nyugati országokba, és ezzel eljutott hazánkba is. Ugyan a japán szellemiség átéléséhez ki kell utazni személyesen a szigetországba, mivel csak úgy lehet megismerni a japán kultúra igazi arcát. 
Friss
hírlevél