BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 6. 18:10

Globálisan, országosan, a fővárosi hipermarketekben - mindenhol átlag fölötti mértékben emelkednek az árak. Ami közvetlen környezetünket illeti: a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése ismét jelentős, 4 százalékot meghaladó élelmiszerár-emelkedést mért éves összehasonlításban. A krumpli mellett a kenyérnél és a lisztnél is kétszámjegyű áremelkedést mértünk.

Májusban nagyot ugrottak az árak a hazai hipermarketekben, júniusban pedig még nagyobbat - így összegezhetnénk röviden az elmúlt időszak élelmiszerár-változásait a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésének legfrissebb eredményei alapján. Minden vizsgált hipermarketben emelkedtek az árak tavalyhoz képest: az Auchan és az Interspar több mint 6 százalékkal drágább, mint tavaly, a Tesco 1,3 százalékot emelt a nagybevásárlás ellenértékén egy év alatt.

Az előző hónaphoz képest viszont csak az Interspar emelt érdemben az árakon, ők viszont elég sokat - 9 százalékot meghaladó mértékben. A Tesco kosara csak 1 forinttal drágább, mint tavaly, az Auchan pedig még 1 százalékkal olcsóbb is lett, mint májusban. A havi átlagos áremelkedés 2,7 százalékos lett.

Összességében 20 854 forint lett a három áruház átlaga - ez történelmi csúcsot jelent, 12 éve futó sorozatunkban még sosem volt ilyen magas a havi nagybevásárlás átlagára. Nem találtunk olyan hipermarketet, ahol 20 ezer forint alatt letudhattuk volna a vásárlást, sőt: 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunkat az egyik áruházban bőven 21 ezer forint fölött szerezhettük volna be, ami szintén történelmi csúcsot jelent.

19 ezer forint alatti árat akkor érhettünk volna el, ha mindent ott veszünk meg, ahol a legolcsóbban adják. A 18 776 forintos minimális érték 7-15 százalékos spórolást jelenthetne ahhoz képest, ha csak egy áruházban szerzünk be mindent.

Az éves áremelkedés, azaz saját élelmiszerár-indexünk aktuális értéke 4,7 százalék lett:

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az abszolút áremelkedés-rekorder továbbra is a zöldségosztályon található, a krumpli 143 százalékkal drágább, mint tavaly júniusban - a rossz hír az, hogy az előző hónaphoz képest is emelkedett 40 százalékot az ár, pedig mostanra inkább a burgonyaárak csökkenésére lehetett számítani.

Tavaly júniushoz képest 20 százalék fölötti mértékben drágult a kenyér, a liszt és a sajt, de a tojás ára is emelkedett 10 százalékkal. Az éves árcsökkenést az alma vezeti, harmadával olcsóbb most, mint tavaly. 10 százalékot meghaladó árcsökkenést mértünk a tejnél, a kávénál, a teánál, a margarinnál és egyes üdítőknél.

Az előző hónaphoz képest - a krumplin kívül - a banán ára is nagyot emelkedett (+22 százalék); 10 százalékot meghaladó áremelkedést mértünk emellett a tojásnál és a pezsgőnél is. Komolyabb árcsökkenést havi szinten csak a száraztésztánál mértünk (-10%).

Globális áremelkedésbe csöppentünk

Nem csak a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése és a KSH hivatalos fogyasztóiár-felmérése mutatott ki az utóbbi időben átlagon felüli élelmiszerár-emelkedést: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már az ötödik egymást követő hónapban emelkedő világpiaci élelmiszerárakrúl adott ki jelentést. Globálisan májusban jelentősen drágultak a tejtermékek, a gabona- és a húsfélék ára pedig enyhén nőtt, miközben a cukor és a növényi olajok ára csökkent. A részletekről itt írtunk >>

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is kiválasztottunk 3 élelmiszert, és megnéztük, márkára és minőségre való tekintet nélkül hol lehet a legolcsóbban beszerezni őket.

Szezon előtt a legolcsóbb őszibarackot a Tescóban találtuk - 499 forint volt kilója, a képet árnyalja, hogy továbbra sem tudjuk, honnan, melyik országból származik - ahogy arról a múlt hónapban is írtunk, a vásárlók számára gyakran hozzáférhetetlen helyen tüntetik fel ezt az információt, egyelőre nem változott ez a gyakorlat. Az Intersparról és az Auchanról tudjuk, hogy spanyol barackot árulnak - előbbi 899, utóbbi 729 forintért. Idén egyébként a tavalyinál jobb áron vehetünk majd barackot a várakozások szerint - de nem azért, mert olyan jó lesz a termés, hanem azért, mert tavaly olyan drágán adták.

A nyár első napjaiban megnéztük, hol adnak a legolcsóbban dobozos fagyit. A Tescóban éppen beleszaladtunk egy verhetetlen kiárusításba, a sajátmárkás csokifagyi literes kiszerelésben mindössze 134 forint volt (a nem akciós termékek között 300 forint feletti legalacsonyabb árat találtunk). Az Auchan sajátmárkása literenként 459, a Sparé 466 forintba került.

A grillszezon is dübörög, aki olcsón akar előre pácolt húst szerezni, az csirkeszárnyban gondolkozzon: a Tescóban 699 forintért adták a barbecue ízű pácolt húst, az Auchanban 1198 forint volt kilója. Nem-szárnyas kategóriában kilónként 1099-ért kínált fűszeres tarját a Tesco, 1940-ért pedig oldalast a Spar.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Drágulnak az üzemanyagok - mire lehet számítani a kutakon?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 11:43
Aki tankolni akart, jobban jár, ha még szerdáig elintézi.
Vásárló Durván elszálltak az élelmiszerárak: 10 százalék fölé került az éves áremelkedés
Gáspár András | 2020. augusztus 10. 06:04
Bár a kosarunkat szinte forintra ugyanannyiért tölthetjük meg most, mint egy hónappal ezelőtt, a kép csalóka: két és fél éve nem mértünk akkora éves áremelkedést a hazai hipermarketekben, mint most augusztusban. A három vizsgált hazai hipermarket mindegyikében legalább 10 százalékkal emelkedett a Privátbankár Árkosár ellenértéke; a vizsgált termékek felénél két, az alma esetében három (!) számjegyű az áremelkedés.
Vásárló Az utazási irodák menteni akarják a menthetőt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 19:15
A koronavírus miatti globális leállás legnagyobb vesztesei között természetesen ott találjuk az utazási irodákat. Mit tehet egy iparág, amely a határok átlépéséből él, egy olyan időszakban, amikor az összes ország bezárt? Megpróbálja valahogy kihúzni, amíg tisztul a kép, és újra zöld jelzést kapnak az útlevelek, addig pedig – tulajdonképpen érthető módon – hallgat.  
Vásárló Lehetséges külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 12:45
Bár a vírusválság megakasztotta a szabad mozgást a világban, még mindig sokan gondolkoznak külföldi munkavállaláson. De lehet-e külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Vásárló Nyáron is táplálkozhatsz egészségesen
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 10:17
Végre itt az igazi nyár, amikor szinte az ember nem is kíván semmilyen nehéz és bonyolult ételt. Ez annak is köszönhető, hogy a testünk a meleg miatt nem kíván semmi olyat, amit nehezen lehet emészteni. Éppen ezért a legjobb, ha inkább a zöldségekre és hasonló finomságokra koncentrálunk a fokozott folyadékpótlás mellett.
Vásárló 5 hasznos tipp mikrohullámú sütő vásárlásához
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 2. 10:22
A mikrohullámú sütő minden konyha egyik leggyakrabban használt praktikus eszköze, sokan mégsem fordítanak elegendő figyelmet a kiválasztására, pedig az egyes típusok között igen jelentős különbségek lehetnek.
Vásárló Így rendeltünk online a járvány alatt
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 1. 11:44
A GKI Digital mérései szerint a koronavírus okozta járványhelyzet miatt március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon, így az aktív online vásárló felnőtt lakosság száma elérte a 3,35 millió főt. De nem csak a digitális világhoz köthető vállalatok tudtak nőni a vírusválság idején.
Vásárló Ezért bizonyulhat okos döntésnek a hővisszanyerős szellőztető rendszer használata
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 1. 10:27
Miként lehet hatékonyan és szemmel láthatóan csökkenteni a fűtési rendszer működése közben akaratlanul is fellépő hőveszteséget? Erre a kérdésre ad egyértelmű választ a hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása.
Vásárló Kerékpáros computer, amely segít az előtted álló célok elérésében
Márkázott tartalom | 2020. július 31. 10:44
A kerékpározás sokaknál több, mint szabadidős kikapcsolódást jelentő tevékenység. Vannak, akik versenyszinten foglalkoznak a sportággal, és céljuk a győzelem elérése, méghozzá teljesítményük folyamatos monitorozása és fokozása mellett.
Vásárló Kreatív és ötletes megoldások dekorációs világítások által
Márkázott tartalom | 2020. július 31. 10:36
A dekorációs világítás alkalmazása ma már nemcsak az előkelő rendezvényhelyszínek és luxusotthonok kiváltsága, hiszen a modern fényforrásoknak hála könnyedén az otthonunkba költöztethetjük a korszerű világítástechnika remekműveit.
hírlevél