5p
Nincs könnyű helyzetben, aki egészségesen akar étkezni: helyenként egészen extrém árakat találunk a boltok zöldségosztályain. Havi árkörképünk elkészítésekor alaposabban is körüljártuk a hipermarketekben ezt a részleget - a krumpli ára például korábban még csak meg sem közelítette a mostani szintet. Ráadásul horvát, francia és egyiptomi burgonyával kell beérnünk, magyart még alig találni.

Májustól olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség - közölte nemrég a FruitVeb szakmaközi szervezet.  A boltokban ugyanis szokatlanul magas árakkal találkozhatunk a zöldség-gyümölcs osztályon; a KSH legutóbbi felmérése szerint az élelmiszerek 5,2 százalékos éves drágulásán belül a kertben megtermelt áruféleségek több mint 20 százalékkal lettek drágábbak. (Rossz hír, hogy a kormány nem gondolkozik azon, hogy az egészséges táplálkozáshoz egyébként elengedhetetlen zöldségek, gyümölcsök áfáját kedvezményes kategóriába sorolja - részletek >> )

Mennyibe kerülnek a zöldségek a hipermarketekben?

A Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének eredményei itt olvashatóak; az adatgyűjtéskor alaposabban is körüljártuk a hipermarketek zöldségosztályait. Azt találtuk: egyelőre még várat magára az árcsökkenés. Bár már többfajta zöldségből elérhető a magyar termelésű is, az árcsökkenés inkább a következő hetekben várható.

A krumpli továbbra is extrém áron forog felmérésünk szerint: egy év alatt közel duplájára drágult (+91%) a hipermarketekben. A legalacsonyabb kilónkénti árat az Intersparban találtuk, 265-ért horvát, 279-ért francia származású burgonyát árultak itt. A Tescóban is a horvát krumpli volt a legolcsóbb, 299 forint - állítólag itt volt akcióban 279-ért magyar krumpli is, de annak már csak az árcímkéjét találtuk meg. 449-ért egyébként egyiptomi burgonyát is árultak. Az Auchanban a legolcsóbb krumpli kilója 360 forint volt (ötkilós kiszerelésben), ennyiért francia másodosztályú járt.

A (kapható legolcsóbb) krumpli kilónkénti átlagára így 300 forint fölé emelkedett a hipermarketekben. Ahogy grafikonunkon látszik, ezt a szintet még csak meg sem közelítette soha az elmúlt 12 évben az átlagár:

TV paprikát 999 forintért találtunk a Tescóban, ráadásul magyart - ennyiért az Interspar jordániai lecsópaprikát kínált, magyar TV-t 1299-ért adtak. Az Auchanban 85 forint a magyar paprika darabja, a lecsópaprikát 1299-ért adták kilónként.

Paradicsomot kilónként 549-ért árult a Tesco (magyar), 699-ért az Auchan (szintén magyar). Az Interspar ennyiért hollandot ad, 899-ért mérik a hazai kilóját.

Répát 239-ért adnak a legolcsóbban (Interspar: magyar, Tesco: holland), az Auchan 349-ért adja kilóját (magyar).

Kígyóuborkát mindenhol találtunk magyart, az Auchanban és az Intersparban 199-ért, a Tescóban 219-ért adták darabját.

A spárga is nagyon drága: a Tesco és az Interspar 899-ért adta a félkilós csomagot. Az Auchanban viszont ehhez képest jó akciót találtunk, itt félkilós kiszerelésben 759 volt a legolcsóbb spárga. Mindhárom áruház magyar zöldséget kínált.

Az újhagyma csomója az Auchanban 189 forint volt, az Intersparban 249 forint volt, mindkettő magyar. A Tesco 199 forintért árulta az újhagymát, a származás helyéről viszont fogalmunk sincs - alább meg is emlékeznénk a Tesco bosszantó gyakorlatáról.

Az árak táblázatba foglalva (összehasonlításképp beírtuk a budapesti, Fehérvári úti vásárcsarnok árait is a piaconline.hu tájékoztatása alapján):

2019.05.07 Auchan Tesco Interspar Hiperek átlaga Fehérvári úti vásárcsarnok
krumpli 360 Ft/kg, francia II. oszt. 299 Ft/kg horvát 265 (horvát, 279 francia, 399 magyar) 308 Ft/kg 248-780 Ft/kg
spárga 759 Ft/500g magyar 899 Ft/500g 899 Ft/500g 852 Ft/kg n.a.
TV paprika 85 Ft/db magyar (magyar lecsópaprika: 1299 Ft/kg) 999 Ft/kg magyar 1299 Ft/kg magyar (jordániai lecsópaprika: 999 Ft / kg) 1149 Ft/kg 680-2200 Ft/kg
paradicsom 699 Ft/kg magyar 549 Ft/kg magyar 699 Ft/kg holland (899 Ft/kg magyar) 649 Ft/kg 680-3000 Ft/kg
répa 349 Ft/kg magyar 239 Ft/kg holland 239 Ft/kg magyar 276 Ft/kg 298-600 Ft/kg
kígyóuborka 199 Ft/db magyar, II. oszt. 219 Ft/db magyar 199 Ft/db magyar 206 Ft/db n.a.
újhagyma 189 Ft/csomó, magyar 199 Ft/csomó, ??? 249 Ft/csomó, magyar 212 Ft/csomó n.a.

Honnan tudjuk, hogy magyar vagy külföldi?

A polccímkén a Tescóban csak az árat tüntetik fel, a származási országot nem - egy másik címkén azt ajánlják, hogy nézzük meg a csomagolást (lédig, csomagolás nélküli termékek esetében ilyen persze nincs), vagy a rekeszek oldalán lévő címkét, vagy kérdezzük az eladókat. Nekünk az eladó nem tudott segíteni, a rekeszek oldalán lévő címkét pedig bizonyos esetekben nagyon macerás megtalálni és leolvasni:

...más esetekben pedig fizikai képtelenség, legfeljebb úgy képzelhető el, ha a tárolókból kiemeljük a zöldséggel telepakolt rekeszt és körbeforgatjuk. Erre a mutatványra biztosan nem képes minden vásárló:

Megkérdeztük az ott pakolászó eladót is, de természetesen ő sem tudta, honnan származik mondjuk a paprika vagy a paradicsom, a rekesz oldalán lévő címkét javasolta megkeresni.

Az Európai Unióban, így hazánkban is kizárólag úgy forgalmazható zöldség és gyümölcs, hogy a csomagoláson, vagy a pultra kitett áru mellett (alatt, fölött) a kötelező adatok (köztük a származási ország) fel vannak tüntetve. A Tesco megoldása biztos megfelel a jogszabálynak, de biztosan nem jó gyakorlat a vásárlók szempontjából, javasoljuk ennek átgondolását.

A többi meglátogatott hipermarketben egyébként a vásárlók számára is értelmezhető megoldást válaszottak. Az Intersparban a polccímkén is feltüntetik a származási helyet:

Az Auchanban a leglátványosabb a megoldás, külön címkén, zászlókkal is jelzik, honnan származik a zöldség vagy a gyümölcs (és nem csak akkor, ha magyar):

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG