TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A rezsi és az élelmiszer viszi el a pénzünk nagy részét - derült ki egy friss kutatásból, amely azt vizsgálta, miből áll az eltérő családmodellek háztartásainak éves fogyasztása, és milyen módszerekkel tudnának az emberek spórolni. A magyarok több mint fele úgy gondolja, nincsenek felesleges kiadásai, így nincs lehetősége az előgondoskodásra sem.

A legtöbb pénz a lakásra megy el

A Groupama Garancia Biztosító (GfK Hungária által készített) kutatása három csoportot vett górcső alá: a két felnőttből álló modellt (ahol legalább az egyik fél 65 évesnél idősebb), a két felnőttből és két gyermekből álló családot, és  az egyszemélyes háztartást.

A kétszemélyes családok, háztartásonként évente átlagosan 1 906 858 forintból gazdálkodnak. Az éves költségük 52 százalékát (majdnem egymillió forintot) az élelmiszerek és alkoholmentes italok, valamint a lakásfenntartási kiadások teszik ki (25, illetve 27 százalék arányban).

Az egészségügy és a közlekedés külön-külön 170-180 ezer forintot, a kultúra és szórakozás közel 136 ezer forintot, míg a hírközlés (amelyben megjelenik a távközlésre fordított kiadás és a médiafogyasztás) nem sokkal csekélyebb, összesen 110 ezer forint költséget jelent számukra évente.

Lényegesen kevesebbet szánnak lakberendezésre, ruházatra, szeszes italra és dohányárura, valamint vendéglátásra a megkérdezett kétszemélyes háztartások.

Akik kevesebbet tudnak költeni a kultúrára

A kétgyermekes, kétszülős háztartások éves összfogyasztása 2 769 620 forint. A háztartás fenntartásához szükséges élelmiszerekre és háztartási energiára ugyanannyit szánnak, hozzávetőlegesen összesen 1 220 000 forintot. A többi költségük a teljes fogyasztásuk kisebb arányát teszi ki: 387 ezer forintot áldoznak közlekedésre, 236 ezer forintot kultúrára és szórakozásra, 177 ezret hírközlésre, 154 ezer forintot vendéglátásra, szálláshely igénybevételére, 143 ezret pedig ruházkodásra költenek.

A listát esetükben a lakberendezés, az egészségügy, a szeszes italok és dohányáruk zárják, utolsó helyen pedig az oktatás (csupán 1%) áll.

Akik egyedül élnek

Az egyszemélyes háztartások évente 1 340 201 forintból tartják fenn magukat. Az arányokat tekintve ők is jövedelmük 52 százalékát költik lakásfenntartásra, illetve élelmiszerek beszerzésére – bár esetükben a kétfős modelltől eltérően – 31 és 21 százalékban oszlanak meg a költségek.

Évente 110 ezer forintot közlekedésre, és közel ekkora összeget kultúrára és szórakozásra költenek. 89 ezer forintjuk megy el egészségügyi termékekre és szolgáltatásokra, 80 ezer forintot adnak ki hírközlésre. Egy kissé eltérő rangsorolással ugyanazok a termékek zárják a sort, mint ahogy az a kétszemélyes háztartásokra jellemző.

A rezsi és az élelmiszer viszi el pénzünk nagy részét

A kutatás négy különböző korosztály költési szokásait is elemezte. Elsőként a harminc évnél fiatalabbak kiadásait vizsgálta meg. Az éves kiadásuk 715 071 forint.

A költségeik legnagyobb részét a lakásfenntartás teszi ki 205 ezer forinttal, majd utána következnek az élelmiszerek 143 ezer forinttal, a harmadik legtöbbet jelentő kiadás pedig a közlekedésre elköltött 74 ezer forint. Kultúrára és szórakozásra 64 ezer forint, hírközlésre pedig 45 ezer forint jut évente. 
Ennél kevesebbet fordítanak vendéglátásra, ruházkodásra, káros szenvedélyekre, egészségügyre, lakberendezésre és oktatásra.

A 30+-osok

Alig különböznek a 30-39 éves korosztály kiadásai a náluk fiatalabbakétól. Bár az ő éves kiadásuk 757 863 forint, a költési arányokat tekintve majdnem ugyanaz a sorrend, de ők élelmiszerre évente 158 ezret, míg közlekedésre 100 ezret szánnak.

A 40+-osok

A 40-49 évesek 694 282 forintot, az 50-59 éves korcsoport pedig 844 405 forintot költ el fejenként évente. Az ő költségeinek aránya is rendkívül hasonló, eltérésként pár ezer forintnyi többlet csak az élelmiszereknél mutatkozik.

Havonta több mint 20 ezer forintot spórolhatnánk

A magyar lakosság több mint fele, 56 százaléka érzi úgy, hogy elég komoly megszorításokkal él, azaz egyáltalán nincsenek felesleges kiadásai. 24 százalék, azaz a népesség közel negyede gondolja úgy, hogy ha lemondana felesleges kiadásairól, akkor el tudna kezdeni rendszeresen megtakarítani akár egy jelentősebb összeget. A megkérdezettek 19 százaléka, a lakosság ötöde véli úgy, hogy felesleges kiadásai lemondása nélkül is képes takarékoskodni.

„A felesleges kiadások elhagyásával havonta akár több, mint 20 ezer forint megspórolható lenne. Az emberek fejében az a téves kép él, hogy minimum havi 30 ezer forintot kell félretenniük azért, hogy anyagi biztonságban töltsék nyugdíjas éveiket. Pedig ha már fiatalon elkezdjük az előgondoskodást, ez az összeg sokkal kisebb is lehet”- mondta Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója.

De hogyan?

A válaszadók szerint a legtöbbet a kis összegű kiadásokon az élelmiszerboltokban és természetesen az otthoni háztartási energiával való takarékoskodással lehet félretenni.

Következőként arányosan a dohányárukon lehet spórolni (elsősorban a leszokással), az öltözködésre szánt pluszköltségekkel, kocsi helyett tömegközlekedés használatával, megfontoltabb telefonálási szokásokkal.

A szerencsejátékra, márkás holmikra, szeszesitalok vásárlására, szórakozásra, szépítkezésre fordított kiadások mérséklésével tovább kímélhetjük pénztárcánkat. A megkérdezettek szerint pusztán tudatosabb vásárlással, fogyasztási szokásokkal havonta 20 271 forint megspórolható lenne.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Palkovics ingyen pénzt ígért a családi házak napelemeihez
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 25. 14:10
Magyar és európai uniós forrásból 30-40 százalékos támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére - közölte az innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen.
Vásárló Kaliforniában betiltják a dízel, a benzines és a hibrid autók forgalmazását
MTI | 2020. szeptember 24. 06:53
Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását - már a rendeletet is aláírta a kormányzó erről.
Vásárló Vásárolj Windows 10-et mindössze 3000 forintért a Keysoff.com Őszi vásárán
PR | 2020. szeptember 22. 10:00
Ennél nagyobb már nem is lehetne. A Keysoff.com rendkívül keresetté vált, mivel az Őszi vásáruk visszatért, amely segítségével akár 45%-ot is lefaraghattok a Microsoft szoftvereinek árából. Tehát mi másra várnál? Frissíts most a legfrissebb Windowsra, vagy vásárold meg bármelyik Microsoft terméket ma, és spórolj nagyot, miközben garantáltan eredeti licenc kulcsot vásárolsz a Keysoff.comtól.
Vásárló Hasznos tippek a laptop akkumulátor élettartamának meghosszabbításához
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 17. 12:27
A laptop akkumulátor várható élettartamának alakulása sok-sok kérdést vet fel felhasználóként. Nem árt például tudni, hogy mikor kell töltőre tenni a készüléket, meddig érdemes meríteni az aksit, illetve hány százalékig célszerű azt újból tölteni. A cikkben minden ezzel kapcsolatos kérdést megválaszoltunk.
Vásárló Még drágább lehet a kenyerünk: újabb áremelés készül
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 15. 08:44
Biztosra ígérik a lisztáremelést erre a hónapra - kevés és gyenge minőségű búza termett Magyarországon. Ez a kenyér árát is tovább emelheti, pedig már így is 10-15 százalékot drágult tavalyhoz képest.
Vásárló Magyar fejlesztésű tüdővitamin-készítmény került a gyógyszertárak polcaira
Fizetett tartalom | 2020. szeptember 14. 17:18
Az Air7 hatóanyagainak összetételét a tüdő igényeinek kielégítésére állították össze. A tüdő vitaminjának megalkotását a pandémia hívta életre, hiszen a SARS-CoV-2 légzőszervi vírusról beszélünk. A táplálékkiegészítő nem gyógyír a betegségre, azonban abban egyetértés van az orvostársadalomban, hogy egészséges tüdővel jobb eséllyel indulunk a vírus ellen.
Vásárló A zenei ízlés és a személyiség
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 14. 15:29
A zenei ízlés maximálisan szubjektív dolog, így igen nehéz meghatározni, hogy mi is a jó, és milyen személyiségre utal bizonyos stílusok hallgatása. Mégis, ez nagyon sokat elárul arról a személyről, aki a zenét hallgatja. Lássuk, hogy mit tudhatunk a különböző stílusokról!
Vásárló Az ittas vezetés még mindig óriási probléma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 11:25
Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás. Hazánkban ez az arány jóval alacsonyabb, azonban még mindig sok az ittasan okozott baleset, ráadásul több évnyi javulást követően az idei év első nyolc hónapjában romlott a helyzet. A ma kezdődő és idén az online térben zajló Biztonság Hetének, a MABISZ és az ORFK-OBB közös kezdeményezésének is a központi témája az ittas vezetés veszélye.
Vásárló A babakonyha örök
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 10. 13:42
Érezted már azt, hogy szívesen lennél ma kisgyerek? Hiszen olyan izgalmas és sokszínű választék várja a babakonyha-kiegészítőkre áhítozó gyerkőcöket. Ha szerencséd van, és a te kicsikéd is szereti ezt a különleges világot, akkor újraélheted gyermekkorod kedvenc játékait.
Vásárló Tolltartó helyett laptop – hogyan zavar be az iskolakezdés költségeibe a koronavírus?
Valkai Nikoletta | 2020. szeptember 10. 06:06
Minden nyár végén pénzügyileg igen megterhelő tud lenni a szülőknek az iskolakezdéssel járó kiadások fedezése. Különösen úgy, hogy ezúttal nem látni, mikor kell esetleg ismét átállni digitális oktatásra, ami miatt sok családi költségvetésbe most egy új számítógép vagy tablet árát is be kellett kalkulálni.
hírlevél