2p
Németországban az autósok hosszas keresgélés nélkül megtudhatják, hogy melyik töltőállomáson adják a legolcsóbban az üzemanyagot a környéken egy ár-összehasonlító szolgáltatás segítségével, amelyet csütörtökön indított el a versenyhivatal.

A szolgáltatást akár okostelefonra vagy navigációs rendszerre telepített alkalmazással is lehet használni, és egyelőre 13 ezer töltőállomás árairól lehet vele tájékozódni. A rendszert a decemberig tartó próbaüzem alatt továbbfejlesztik, és végül mind a 14 500 németországi töltőállomás adatait tartalmazza majd.

Segíti a versenyt

A versenyhivatal elnöke, Andreas Mundt szerint a szolgáltatás révén "fegyveregyenlőség" alakul ki a fogyasztók és az üzemanyag-forgalmazók között. Fogyasztóvédők becslése szerint az autósok évente átlagosan 60 eurót takaríthatnak meg az ár-összehasonlító alkalmazással.

A szolgáltatást a versenyhivatal új szervezeti egysége, az úgynevezett üzemanyagpiac-átláthatósági hatóság működteti. A kutak üzemeltetői az árváltozásokat öt percen belül kötelesek jelenteni a hivatalnak, amely a beérkező adatok alapján folyamatosan frissíti a rendszert.

Oligopol piac

A németországi töltőállomásokon az üzemanyagárak rendszerint naponta többször változnak, és mindig azokban az időszakokban emelkednek, amikor a legtöbben tankolnak. A napon belüli árkülönbség elérheti a 30 centet. Fogyasztóvédők és a nagy hálózatokhoz nem tartozó, független töltőállomások üzemeltetői régóta vádolják a piacot uraló nagy cégeket azzal, hogy visszaélnek erőfölényükkel és a világpiaci folyamatokkal nem indokolható árképzési gyakorlatot folytatnak.

A versenyhatóság egy 2011-es vizsgálatában megállapította, hogy az üzemanyagpiac oligopollá vált, a töltőállomás-hálózatokat üzemeltető multinacionális óriásvállalatok óramű pontossággal igazítják egymáshoz áraikat, és nincs számottevő verseny közöttük.

Ennek a fogyasztók számára kedvezőtlen helyzetnek a megváltoztatása céljával hozták létre a piaci átláthatóság felett őrködő hivatalt, és vezették be az árváltozás-bejelentési kötelezettséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem könnyű szerencsejáték-függővé válni, de érdemes vigyázni
Natív tartalom | 2024. október 17. 12:44
A következő tényezők nagyban befolyásolják, hogy kiből lesz szerencsejáték-függő: gyenge társas kapcsolatok, a család megtartó erejének hiánya, az alacsony önértékelés és a magány érzése mind közrejátszhatnak abban, ha valaki szerencsejáték-függővé válik – derül ki egy friss kutatásból.
Vásárló Dohányzás: itt az új trónkövetelő
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:55
Volt idő, amikor a dohányzás egyszerű dolog volt, ám az e-cigik megjelenésével ennek régen vége szakadt. A dohánygyártók mindig találnak új módokat.
Vásárló Holnaptól olcsóbb lesz az egyik üzemanyag, itt vannak a számok
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 10:03
Érdemes figyelni.
Vásárló Infláció? Az micsoda?
Kenessei András | 2024. október 14. 15:01
Folyamatos és állandó a pénzromlás. Nem csak nálunk. Az egész világon. Jegyzet.
Vásárló Hátborzongató hírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. október 14. 11:14
Jön a drágulás a benzinkutakon.
Vásárló Főszerepet kap a Temu: 393 billió forintos tételről van szó
Privátbankár.hu | 2024. október 13. 17:27
Két év csökkenése után várhatóan újra nőni fog az online kereskedelem értéke Európában, ám az infláció visszaesése mellett ez részben a kínai filléres platformok megjelenésének köszönhető.
Vásárló IKEA-s bevásárlást tervez? Újabb vevőcsalógató lépésekre számíthat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. október 13. 16:14
Az IKEA csökkentette árait az elmúlt időszakban, hogy lendületet adjon eladásainak, ám elmúlt üzleti éve ennek ellenére halványan alakult. A választ további vevőcsalogató lépésekben látják.
Vásárló Már sejthető, milyen újdonság várható a jövőben a Tescótól
Buksza blog | 2024. október 13. 12:29
Az Egyesült Királyságban a Bajnokok Ligájának döntője előtt adott ízelítőt a Tesco abból, mekkora reklámkampánnyal érheti el az áruházlánc vevőit egy cég, ha él az ezzel kapcsolatos új lehetőségekkel.
Vásárló Felújítás vagy újjáépítés: melyik éri meg jobban?
Márkázott tartalom | 2024. október 10. 10:22
Egy ház lebontása és újjáépítése enyhén szólva is ijesztő. De csak azért, mert nagyon nagy munkának tűnik, még nem biztos, hogy jobban megéri részleges felújításba kezdeni a teljes átépítés helyett. 
Vásárló Hogyan úszhatod meg az autómosást a legköltséghatékonyabban?
Márkázott tartalom | 2024. október 9. 11:23
Minden autótulajdonosnak nagy fejtörést okoz az autó mosása, vagyis inkább annak a hogyanja és legfőképpen a helyszíne. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG