5p
Bár alig kellett néhány forinttal többet fizetnünk a nagybevásárlásért, mint szeptemberben, egy év távlatában jókora drágulást mértünk a Privátbankár Árkosár-felmérésében. Jó hír viszont, hogy az előző hónaphoz képest csak egy hipermarket emelt az árakon. Ősz van, sütőtökből bőven van választék, nincs viszont könnyű dolga annak, aki zserbót sütne és ehhez venne diót.

Ebben a hónapban a hét elején, egészen pontosan október 5-én vettük nyakunkba három hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, miként alakult 30 élelmiszerből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly októberhez képest.

Mennyivel drágultak a hipermarketek?

Szeptemberhez viszonyítva 0,1 százalékot csökkentek az árak, így lényegében ugyanannyit fizettünk mintakosarunkért, mint az előző hónapban. Az általunk vizsgált három áruháznál a legolcsóbb és a legdrágább között 1231 forint volt a különbség a nagybevásárlásnál.

Éves távlatban viszont az elmúlt hónapok trendje októberben is folytatódott: magasabb árakat mértünk, mint az előző év azonos időszakában, egészen pontosan 6,1 százalékkal drágultak az árak tavaly októberhez képest.

A három hipermarket közül a Tescoban 2 százalékos, az Intersparban 1,3 százalékos havi árcsökkenést mértünk, az Auchanban viszont 3,4  százalékkal magasabb volt a számla vége, mint egy hónappal korábban. Így a legolcsóbb és a legdrágább áruház között a különbség 776 forint volt.

Ha egy éves távlatban nézzük meg az árakat, már komolyabb áremelés látszik. Tavaly októberhez képest mindhárom hipernél nőttek az árak: 6,1 százalékkal került többe a nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt. A legnagyobb drágulás egy év alatt az Auchannál (10,5 százalék) volt, a Tesco és az Interspar egyaránt 4,1 százalékkal emelt árain minkatosarunk szerint. Az élelmiszerkosár átlagára így 18 223 forint volt októberben.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest, azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Persze most is úgy járnánk a legjobban, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbb. Ha ez kivitelezhető lenne, akkor 16771 forintba kerülne a nagybevásárlás és 1451 forintot spórolhatnánk így az átlagárhoz képest.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Havi átlagban 10 százaléknál nagyobb árcsökkenést a banánnál és a sajtnál mértünk. Úgy tűnik, ezzel tényleg vége az akciós sajtok időszakának, bár még így is 21 százalékkal kerül kevesebbe a termék, mint egy évvel ezelőtt. (Hogy miért árulták néhány hétig meglepően áron a sajtot, ennek hátteréről bővebben itt és itt is olvashat).

Egy év távlatában viszont már több termék ára ugrott meg: 44 százalékkal kell többet fizetnünk a krumpliért, de nagyot drágult a rizs, a tea, a szeszes italok, az olaj és a csoki ára is. Jó hír viszont, hogy az almáért 34 százalékkal, a tésztáért pedig 12 százalékkal kell kevesebbet adnunk, mint szeptemberben. Tavaly októberhez képest pedig a tej, a májas és a sajt került kevesebbe.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közli az infláció augusztusi alakulásáról szóló adatait.

Havi legolcsóbbak: tök, só, dió

Ha október, akkor a boltok polcain biztos megjelennek a szezonálisan kapható zöldségek, gyümölcsök. Így két ilyen terméket, a sütőtök és a dió árát külön megnéztük.

Sütőtökből mindhárom hiperben volt választék. A Tescoban például árultak külön bio sütőtököt is, kilóját 249 forintért. Akinek jó a hagyományos "orange" sütőtök, száz forinttal olcsóbban, 149 forintért vehette kilóját. Ennél 10 forinttal, 159 forintért adta az Auchan a sütni való tököt, míg az Intersparban ugyancsak két féle közül lehetett választani: a szeletelt, előre csomagolt tököt 299 forintért, az egészet 169 forintért árulták.

Ugyanakkor nincs könnyű dolga annak, aki diót akar ropogtatni (esetleg törni) az egyre hosszabbra nyúló őszi estéken. Héjas, egészben kapható dióval egyedül a Tescóban találkoztunk, 2299 forintért adták kilóját. Darált, csomagolt, 200 grammos kiszerelésű diót 645-ért lehet kapni (kilója így 3325 forint). A Tesco saját márkás, ugyancsak  200 grammos termékét 849 forintért kínálta. A pucolt, egész diót 400 grammos kiszerelésben lehetett kapni, 2099 forintért. Az Intersparban egész, előre csomagolt formában volt dió, 899 forintért a 200 grammos (egy kiló így 4495 forintra jön ki). Az Auchanban is hasonlót tapasztaltunk: itt már a kilós ár 4995 forintra jött ki a 200 grammos kiszerelésnél.

Harmadik terméknek a sót választottuk. Ennek oka, hogy a Néhih nemrég lesújtó eredményt tett közzé: jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú termékeket vizsgáltak, 45 termékből 40-nél találtak valamilyen problémát. Erről itt olvashat részleteket >>>

Legolcsóbb sót az Auchanban lehet kapni: 68 forintért egy kilót, a Tescóban a saját márkás sót 69 forintért kínálják, míg az Intersparban a legolcsóbb, jódozott só kilója 99 forint volt.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG