<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár alig kellett néhány forinttal többet fizetnünk a nagybevásárlásért, mint szeptemberben, egy év távlatában jókora drágulást mértünk a Privátbankár Árkosár-felmérésében. Jó hír viszont, hogy az előző hónaphoz képest csak egy hipermarket emelt az árakon. Ősz van, sütőtökből bőven van választék, nincs viszont könnyű dolga annak, aki zserbót sütne és ehhez venne diót.

Ebben a hónapban a hét elején, egészen pontosan október 5-én vettük nyakunkba három hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, miként alakult 30 élelmiszerből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly októberhez képest.

Mennyivel drágultak a hipermarketek?

Szeptemberhez viszonyítva 0,1 százalékot csökkentek az árak, így lényegében ugyanannyit fizettünk mintakosarunkért, mint az előző hónapban. Az általunk vizsgált három áruháznál a legolcsóbb és a legdrágább között 1231 forint volt a különbség a nagybevásárlásnál.

Éves távlatban viszont az elmúlt hónapok trendje októberben is folytatódott: magasabb árakat mértünk, mint az előző év azonos időszakában, egészen pontosan 6,1 százalékkal drágultak az árak tavaly októberhez képest.

A három hipermarket közül a Tescoban 2 százalékos, az Intersparban 1,3 százalékos havi árcsökkenést mértünk, az Auchanban viszont 3,4  százalékkal magasabb volt a számla vége, mint egy hónappal korábban. Így a legolcsóbb és a legdrágább áruház között a különbség 776 forint volt.

Ha egy éves távlatban nézzük meg az árakat, már komolyabb áremelés látszik. Tavaly októberhez képest mindhárom hipernél nőttek az árak: 6,1 százalékkal került többe a nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt. A legnagyobb drágulás egy év alatt az Auchannál (10,5 százalék) volt, a Tesco és az Interspar egyaránt 4,1 százalékkal emelt árain minkatosarunk szerint. Az élelmiszerkosár átlagára így 18 223 forint volt októberben.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest, azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Persze most is úgy járnánk a legjobban, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbb. Ha ez kivitelezhető lenne, akkor 16771 forintba kerülne a nagybevásárlás és 1451 forintot spórolhatnánk így az átlagárhoz képest.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Havi átlagban 10 százaléknál nagyobb árcsökkenést a banánnál és a sajtnál mértünk. Úgy tűnik, ezzel tényleg vége az akciós sajtok időszakának, bár még így is 21 százalékkal kerül kevesebbe a termék, mint egy évvel ezelőtt. (Hogy miért árulták néhány hétig meglepően áron a sajtot, ennek hátteréről bővebben itt és itt is olvashat).

Egy év távlatában viszont már több termék ára ugrott meg: 44 százalékkal kell többet fizetnünk a krumpliért, de nagyot drágult a rizs, a tea, a szeszes italok, az olaj és a csoki ára is. Jó hír viszont, hogy az almáért 34 százalékkal, a tésztáért pedig 12 százalékkal kell kevesebbet adnunk, mint szeptemberben. Tavaly októberhez képest pedig a tej, a májas és a sajt került kevesebbe.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közli az infláció augusztusi alakulásáról szóló adatait.

Havi legolcsóbbak: tök, só, dió

Ha október, akkor a boltok polcain biztos megjelennek a szezonálisan kapható zöldségek, gyümölcsök. Így két ilyen terméket, a sütőtök és a dió árát külön megnéztük.

Sütőtökből mindhárom hiperben volt választék. A Tescoban például árultak külön bio sütőtököt is, kilóját 249 forintért. Akinek jó a hagyományos "orange" sütőtök, száz forinttal olcsóbban, 149 forintért vehette kilóját. Ennél 10 forinttal, 159 forintért adta az Auchan a sütni való tököt, míg az Intersparban ugyancsak két féle közül lehetett választani: a szeletelt, előre csomagolt tököt 299 forintért, az egészet 169 forintért árulták.

Ugyanakkor nincs könnyű dolga annak, aki diót akar ropogtatni (esetleg törni) az egyre hosszabbra nyúló őszi estéken. Héjas, egészben kapható dióval egyedül a Tescóban találkoztunk, 2299 forintért adták kilóját. Darált, csomagolt, 200 grammos kiszerelésű diót 645-ért lehet kapni (kilója így 3325 forint). A Tesco saját márkás, ugyancsak  200 grammos termékét 849 forintért kínálta. A pucolt, egész diót 400 grammos kiszerelésben lehetett kapni, 2099 forintért. Az Intersparban egész, előre csomagolt formában volt dió, 899 forintért a 200 grammos (egy kiló így 4495 forintra jön ki). Az Auchanban is hasonlót tapasztaltunk: itt már a kilós ár 4995 forintra jött ki a 200 grammos kiszerelésnél.

Harmadik terméknek a sót választottuk. Ennek oka, hogy a Néhih nemrég lesújtó eredményt tett közzé: jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú termékeket vizsgáltak, 45 termékből 40-nél találtak valamilyen problémát. Erről itt olvashat részleteket >>>

Legolcsóbb sót az Auchanban lehet kapni: 68 forintért egy kilót, a Tescóban a saját márkás sót 69 forintért kínálják, míg az Intersparban a legolcsóbb, jódozott só kilója 99 forint volt.


Vásárló Különleges ékszerkollekciók
Márkázott tartalom | 2023. január 25. 10:23
  Évről évre különleges ékszerkollekciók jönnek divatba. Jellemzően ezeket a márkákat híres emberekkel, celebekkel reklámozzák, így hamar igen népszerűek lesznek.
Vásárló Üzleti öltözködés – Tényleg ennyire bonyolult?
Márkázott tartalom | 2023. január 22. 10:44
Öltöny vagy ing farmerrel? Magassarkú vagy sportcipő? Az üzleti dresszkódok sűrű eredjében nem nehéz eltévedni. A különféle ruhadarabok mellett a karórák, a zoknik, a retikülök és a márkás szemüvegek pedig csak tovább bonyolítják a helyzetet. Azonban néhány egyszerű szabály megtanulása sokkal könnyebbé teheti a dolgunkat.
Vásárló Mire figyeljünk egy sportfogadási portálnál?
Márkázott tartalom | 2023. január 20. 12:24
A sportfogadás szinte egyidős a versenyszerű sportok megjelenésével. Sok mindenben fogadhatunk, akár egy szívességet is vállalhatunk vereség esetén, de a legtöbben pénzben játszanak. Ma már nem kell elsétálni a legközelebbi lottózóba, hanem könnyedén, egy internetes weboldal megnyitásával el is kezdhetjük a játékot.
Vásárló Milyen előnyei vannak a saját cég indításának?
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 13:31
Milyen kérdésekre kell választ keresnünk?
Vásárló A GVH-nak is szúrja a szemét, ami a hazai élelmiszerüzletekben megy
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:06
Éppen ezért vizsgálják az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.
Vásárló Mire jó a probiotikum?
Márkázott tartalom | 2023. január 16. 11:04
Sokat olvashatunk a probiotikumokról, és azok jótékony hatásairól. Azonban a legtöbben még mindig legfeljebb az antibiotikum kúra mellé alkalmazzák őket, vagy éppen akkor sem. 
Vásárló Az úti cél: Anglia
Márkázott tartalom | 2023. január 15. 12:43
Ahol a teát tejjel isszák, a villanykapcsolók fordítva működnek, és az autók a bal oldalon közlekednek, ez a különc és különleges Anglia, ahol a fürdőszobában két külön csapból folyik a hideg és a meleg víz.
Vásárló Közigazgatási és jogi állások Egerben
Márkázott tartalom | 2023. január 13. 11:57
Köztisztviselőnek nevezzük azt a személyt, aki a közigazgatásban dolgozik hivatalnokként, az állam vagy az önkormányzat kötelékében áll, és a közhatalmat gyakorolja. Egerben és környékén is vannak köztisztviselői munkák, lássuk milyenek!
Vásárló Ügyvédkereső – 5 tipp, hogy megtalálja a megfelelő szakembert!
Márkázott tartalom | 2023. január 12. 16:00
Jogi kérdésekben a megoldás megtalálása egy bonyolult folyamat, hiszen jogi ismereteink lehetnek hiányosak, elavultak, tévesek. Még ha úgy is gondoljuk, hogy képesek vagyunk eligazodni a Magyar jogban, sosem árt a lépéseinkhez jogi tanácsadást, véleményt kérni egy szakembertől, jogásztól, ügyvédtől. A megfelelő szakember megtalálásában sokat segít egy ügyvédkereső szolgáltatás.
Vásárló Nagyon rosszul indul az év - újabb durva élelmiszerár-emelkedéssel
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. január 12. 05:31
Ez az év is úgy kezdődik, ahogy az előző abbamaradt: masszív élelmiszerár-emelkedéssel. Januárban is több mint 41 százalékos drágulást mért a Privátbankár Árkosár-felmérése, ami ráadásul a tavalyi masszív áremelkedésre rakódik rá - már majdnem 36 ezer forint egy átlagos családi nagybevásárlás. Duplázott a kenyér és a krumpli – de megpróbáltunk olcsó homárt is találni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG