A dolog szépséghibája, hogy a most nyilvánosságra hozott vizsgálatok többségét még áprilisban tartották, csak Pest megyében volt ellenőrzés a múlt hónapban. Fejér, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében az ellenőrök a kisebb pékségektől kezdve a nagyobb áruházláncok által üzemeltetett pékségeket és különböző élelmiszer-előállítókat is vizsgálták.
Az ellenőrzésnél nézték, hogy egészségre nem veszélyesek-e a pékáruk, illetve minőségük megfelelő-e. A mintákat több mint félezer laboratóriumi vizsgálat során elemezték. A termékekben nem mutattak ki komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő tényezőt, de a jelölésnél 10 termék esetében hiányosságokat tártak fel a szakemberek.
A kenyereket meg is kóstolták és ezen a teszten a rozs- és rozsos kenyerek szerepeltek a legjobban: a beérkezett minták kétharmadát a kiváló, vagy legalább a jó kategóriába sorolták. Az összes megvizsgált kenyér 60 százaléka kiváló, vagy jó minősítést kapott, ugyanakkor 10 százalék nem volt megfelelő minőségű.
A 74 termékből 20 esetében indítottak hatósági eljárást. Hat esetben a gyártót figyelmeztették, a többiekre viszont élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, mert a termék nem felelt meg a minőségi előírásoknak. A bírságok várható összege egymillió forint körül lesz.