<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Bár az online vásárlók aránya Magyarországon alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, de egyre jobban terjed: már a fogyasztók mintegy harmada számít aktív internetes vásárlónak. Az online vásárlásnak tagadhatatlan előnyei vannak, de tudatosságot igényel a vásárlóktól, mert könnyen átverhetik őket.

A MasterCard adatai szerint az európai fogyasztók 60%-a már az interneten is keresi a januári leárazások miatt kedvezőbb áron elérhető termékeket, hiszen az internetes vásárlás kényelmes alternatívája az ilyenkor zsúfolt üzleteknek, bevásárlóközpontoknak.

7 tipp a biztonságos online vásárláshoz 1.    Keressük azokat a weboldalakat, amelyek https://-sel kezdődnek (‘s’ jelentése „secure”, azaz biztonságos), és amelyek címe után egy lakat ikon is található. Ez garantálja, hogy a személyes adatokat az oldal biztonságosan kezeli.
2.    Vásároljunk megfontoltan. Hagyatkozzunk a családok és barátok, valamint kereskedelmi szervezetek ajánlásaira és visszajelzéseire az online kereskedővel kapcsolatban. Ne vásároljunk drága termékeket vagy szolgáltatásokat olyan vállalattól, amelyet nem ismerünk.
3.    A készpénzfelvételnél, ill. vásárlásnál használt PIN kódot soha ne adjuk meg internetes vásárlás esetén!
4.    Olvassuk el a cég adatvédelmi politikáját.
5.    Őrizzük meg, ha szükséges, nyomtassuk ki az internetes vásárlás visszaigazolását, adatait. Figyeljük, hogy a megrendelt árucikk valóban megérkezik-e a jelzett határidőn belül, ha nem, lépjünk kapcsolatba az internetes kereskedővel.
6.    Ellenőrizzük a banki kimutatásainkat, amelyekben szerepelnek az online tranzakciók is, így láthatjuk, ha minden rendben volt a vásárlás során.
7.    Igényeljünk SMS-szolgáltatást bankunktól, hogy a számlán történt változásokról azonnal értesüljünk.

Bár az online vásárlók aránya Magyarországon alacsonyabb – a fogyasztók mintegy harmada számít aktív internetes vásárlónak, - a kedvezmények és árleszállítások egyre több embert csábítanak a virtuális üzletekbe – mondja Pataky Piroska, a MasterCard Europe innovatív területekért felelős marketing és kommunikációs vezetője.

Több előnye is van az online vásárlásnak

A folyamat hátterében egyértelműen az áll, hogy a webes vásárlás kézzelfogható előnyöket kínál. A kedvezmények és a sok esetben elérhető ingyenes házhozszállítás mellett például külföldi üzletekből is bármikor rendelhetünk.

Az Európai Bizottság egy felmérése szerint  az Unióban elérhető összes internetes áruház választéka tizenhatszor nagyobb, mint az egyes országokban üzemelő fizikai üzletek kínálata. Kezdjük a keresést az üzlet nemzetközi oldalán. Innen a vállalat irányít majd minket arra az oldalra, amelyen online vásárolhatunk Magyarországról is - teszi hozzá a MasterCard szakembere, - a virtuális üzletek kínálatában válogatva azonban fontos, hogy figyeljünk a biztonságra is.

Óvatosnak kell lenni, érdemes tájékozódni!

Mindig ellenőrizzük a webáruházat, hogy megtudjuk, régóta működő, megbízható kereskedőről van-e szó. Az ellenőrzésben segítségünkre lehetnek az online áruház jogi adatai. Itt megtaláljuk a cég elérhetőségeit, kereskedelmi kamarai azonosítóját, adószámát, a fizetésre és szállításra vonatkozó információkat, általános szerződési feltételeket, a garanciára és a visszatérítésre vonatkozó tudnivalókat. Keressük a honlapon található biztonsági jelzéseket is, például a nagy kártyacégek biztonsági logóját vagy egyéb titkosítást, pl. SSL-kódot.

 


A mobil eszközök, táblagépek és okostelefonok elterjedése további előnyöket tartogat az internetes vásárlók számára. Egy árleszállítást látva ugyanis azonnal ellenőrizni tudjuk más üzletek árait attól függetlenül, hogy éppen otthon, a munkahelyünkön vagy az üzletben vagyunk. Jellemző, hogy a fogyasztók először megnézik a termékeket az üzletben, majd összehasonlítva az árakat, a kedvezménytől függően rendelik meg és fizetik ki bankkártyával az interneten. Ezt támasztja alá a comScore  által az okostelefon tulajdonosok körében végzett felmérés is, amely szerint Angliában majdnem minden második felhasználó (44%) vásárolt már valamilyen mobileszköz segítségével legalább egy alkalommal az interneten, amíg éppen egy üzletben tartózkodott.

 

Figyelni kell a megbízható internet kapcsolatra is!

Az internetes vásárlás nagy előnye, hogy nincs helyhez kötve – mondja Szetnics László, a MasterCard Europe innovatív fizetési szolgáltatásokért felelős regionális vezetője, - ezáltal szabadságot ad a fogyasztóknak. Azonban fontos, hogy bárhol is vagyunk, figyeljünk arra, hogy kerüljük a nyilvános internetes kávézókat, hotspotokat, és saját eszközünkről (számítógép, táblagép vagy mobiltelefon), megbízható kapcsolatot használva intézzük a bankkártyás fizetést.

További előnyöket tartogat az internetes vásárlónak a közösségi média, ezért érdemes figyelni az olyan népszerű csatornákat, mint a Pinterest, Fancy vagy a Twitter, ha értesülni szeretnénk a legjobb akciókról. Jellemző ugyanis, hogy a felhasználók gyakran kérik ki barátaik véleményét közvetlenül vásárlás előtt, vagy akár közben, egy próbafülkében készített fotóval vagy a termék linkjét tartalmazó poszttal, amelyet azonnal megosztanak a közösségi oldalakon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vár a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
PR | 2022. szeptember 26. 18:11
Mindegy, hogy sokat futsz, vagy keveset, állj rajthoz Te is a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamelyik távján. Október második hétvégéjén több tízezer futó társaságában élvezheted Te is a közös mozgás örömét.
Vásárló Már csak a megfelelő fotó hiányzik az önéletrajzodból?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 24. 11:37
Önéletrajzot írni nem egyszerű. Akkor sem, ha van már munkatapasztalatod, és akkor sem, ha pályakezdőként, friss diplomásként készülsz betörni a munkaerőpiacra. Ha ez utóbbi a helyzet, és gyakornoki vagy normál állást keresel, akkor bizony nem sok mindent tudsz beleírni az önéletrajzodba.
Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG