3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az ünnepek alatt sokan utaznak el, különösen fontossá válhat a betörés elleni védelem. Tudta, hogy drága riasztóberendezés nélkül is sokat javíthat a biztonságon? A jól megerősített ajtók, ablakok a betörők jelentős hányadát visszatartják. Ezzel kapcsolatos tanácsokat gyűjtöttünk német lapok és szakértők cikkeiből.
MTI Fotó: Nagy Lajos

1. Hogy miért éri meg a biztonságot növelni, abból is látszik, hogy a legtöbb betörést alkalmi elkövetők kísérlik meg, akiknek nincsenek komoly szerszámaik. Hogy ne érjék tetten őket, öt perc felesleges próbálkozás után rendszerint inkább kereket oldanak – írja a Zuhause.de. Egyes adatok szerint a betörések 40 százaléka meghiúsul a biztonságos védelem miatt. Ezért érdemes főleg az ablakokat és az ajtókat jól védeni, jól kiválasztani.

2. Földszinti ablakokra, teraszajtókra szinte benyomhatatlan, vasalt, zárható kilincsű ablakokat, ajtókat javasolnak (RC-2 szabvány), biztonsági üveggel vagy fóliával. Az ablakokat ne hagyjuk még bukóra se nyitva soha, mert az is olyan, mintha nyitva lennének. (Focus.de)

3. A megfelelő ajtók éppoly fontosak, a több ponton az ajtókeretbe, sőt inkább a falba illeszkedő, kifeszítés-gátló csapoktól a megfelelő zárig, hevederzárig. (Die Welt)

4. Legyen a ház körül külső világítás, a legjobb az olyan mozgásérzékelős lámpa, amely kutyára, macskára nem kapcsol be, csak az emberekre. (Focus.de)

5. Az sem mindegy, milyen az a külső világítás, legyen biztonságos magasságban, legalább három méteren, legyen erős, és világítsa meg alaposan a ház frontját (Die Welt)

6. Mindig zárjuk kettőre az ajtót, akkor is, ha csak rövid időre megyünk el. (Zuhause.de)

7. A ház körül heverő objektumok, mint létra, szemetes konténer, futónövény-álvázat, könnyen elérhető esőcsatorna nagyon megkönnyíthetik a betörők dolgát. (Zuhause.de)

8. Vannak módszerek arra, hogy azt a látszatot keltsük, otthon vagyunk, mint a világítást fel-le kapcsoló, rolókat nyitó-csukó vagy házi zajokat keltő időzítők. (Die Welt)

9. Vigyázzunk, a normál ablakok és ajtók bezárásán kívül se hagyjunk egyéb gyenge pontokat, mint pinceablak, garázsajtó, padlásablak, ezeket is jól zárjuk, ha lehet reteszeljük el belülről. (Zuhause.de)

10. Legyünk jóban a szomszédokkal vagy közel lakó rokonokkal, barátokkal. Egyrészt rendszeresen beszéljük meg, nem láttunk-e gyanús alakokat a környéken, vagy apró jeleket (például kőbe, téglába karcolt vonalakat), amelyeket néha a betörők hagynak egymásnak jelzésként. Kerüljük a túlcsorduló postaládát, amely elárulja, hogy nem vagyunk otthon. A napilapot is lemondhatjuk időlegesen. (Zuhasuse.de)

11. Arra az esetre, ha a betörés mégis megtörténik, sok helyen azt javasolják, hogy fényképezzük le értéktárgyainkat, és őrizzük meg a számlákat, blokkokat. Ez megkönnyíti a biztosítóval való elszámolást – persze csak ha van biztosításunk.

12. Ha a betörő akkor jönne, amikor otthon vagyunk, nagyon rossz rémülten feküdni az ágyunkban, miközben a telefon a lakás másik végében van. Mindig legyen vagy egy vezetékes, vagy egy mobiltelefon az ágyunk mellett – javasolta a rendőrség a Focus Online-nak.

13. Nem jó ötlet viszont a betörőnek ellenszegülni, mivel az mindig fel van fegyverkezve, ha másképp nem, egy csavarhúzóval – írják ugyanott.

Azt egyébként sehol sem, mondták, hogy a riasztóberendezések teljesen feleslegesek lennének és teljesen kiválthatók lennének más eszközökkel. Nyilván azok tovább növelik a biztonságot, főleg, ha még a rendőrségre is be vannak kötve.

(Források: Focus Online, Zuhause.de, Die Welt Online)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG