A világ legnagyobb élelmiszer- és italgyártó vállalatai átlagosan kevésbé egészséges termékeket értékesítenek a világ kisebb jövedelmű országaiban, mint a jómódúakban – idézte az Access to Nutrition Initiative (ATNI) táplálkozástudományi nonprofit szervezet vizsgálati eredményét a Reuters.
A vizsgálat nem kisebb vállalatokat ültetett a szégyenpadra, mint a Nestlé, a Pepsico vagy az Unilever. Az ANTI ausztrál és új-zélandi minták alapján készített egy indexet, amely szerint harminc olyan nagyvállalat van, amely ezzel a tisztátalan viselkedéssel vádolható. A Health Star Rating rendszerben egytől ötig osztályozzák a termékeket.
Az 5-ös érdemjegyet a legegészségesebbek kapják, 3,5-es osztályzat alatt egészségtelennek minősülnek az élelmiszerek és az italok. Az alacsony jövedelmű országok esetén a nagy cégek termékeinek átlagos osztályzata 1,8 lett, míg a jómódúaknál 2,3. Az ATNI értékelése szerint ez elég nagy különbség ahhoz, hogy megállapíthassuk a szegényebb országok diszkriminációját.
A civil szervezet fontosnak tartja megállapítását, mert az elhízás, amelyben nagy szerepet játszanak a rossz minőségű élelmiszerek jelentős világprobléma. Becslések szerint több mint egymilliárd ember küzd ezzel a gonddal a világon. A Világbank számai szerint az elhízott vagy túlsúlyos emberek 70 százaléka alacsony vagy közepes jövedelmű országokban él.
A Pepsico nem kívánta kommentálni a Reutersnek az ATNI jelentését. A Nestlé és a Danone sajtóosztálya csak annyit mondott, hogy tudnak a termékeik szerepéről az emberek elhízásában, és mindent megtesznek a fogyasztóik edukálása érdekében ebben a témában.