A németek kilenc százaléka, hétmillió ember egyáltalán nem eszik húst, többen, mint bármely más európai országban. Valóban meghosszabbítják ezzel az életüket? – tették fel a kérdést tudósok a Handelsblatt.com szerint. A németországi Heidelberg Rákkutató Centrum és a kaliforniai Loma-Linda Egyetem tanulmányai szerint valóban tovább élnek az átlagnál.
A vegetáriánusok körében a szív- és érrendszeri betegségek rizikója harmadával kisebb, lényegesen jobbak a vérkép-értékeik és alacsonyabb a testtömeg-indexük az átlagosnál. Ráadásul ha valaki csak legalább hetente egyszer eszik húst, máris 30-40 százalékkal nagyobb az esélye a cukorbetegségre, mint a vegásoknak.
Ám a vegetáriánusok hosszabb élettartamának csak az egyik oka az, hogy nem esznek húst. A statisztikák szerint ugyanis ők ritkábban is dohányoznak, kevesebb alkoholt isznak és többet mozognak. Ezek a tényezők pedig ugyanolyan fontos szerepet töltenek be a várható élettartamban, mint az egészséges táplálkozás – írja a lap.