„Nagy öröm számunkra, hogy ebben a rendkívüli, kihívásokkal teli időszakban egy olyan fejlesztésről számolhatunk be az Unicum Barista bemutatásával, amely a Zwack Unicum életében és a likőrgyártás, illetve a kávézás hazai történetében egyaránt fontos mérföldkőnek minősül. Hosszú utat tettünk meg az elmúlt években, mire eljutottunk egy olyan különleges ital megalkotásáig, amely minden elemében híven tükrözi e két terület itthoni hagyományait” – mondta el Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke.
A keserűlikőr-fogyasztás és a kávézás egyaránt évszázados múltra tekint vissza számos európai országban, így Magyarországon is. Ezt a két hagyományt egyesíti innovatív módon az Unicum Barista, amelynek fő alkotóelemei az Unicum és az arabica kávé. Az ital tölgyfahordós érleléssel nyeri el végleges karakterét.
A kávézásnak nagy hagyománya van a Zwack család életében, rendkívül fontos szerepet tölt be. A legjobb beszélgetések mindig egy jó kávé mellett zajlottak; Zwack Sándor is így kapta meg édesapjától az Unicum mai napig titkos receptjét. Olaszországban, Bolgheriben pedig saját kávézójuk üzemel, melyet Zwack Péter a lányának, Izabellának adott tovább.
A kávé és az Unicum egyesítése először 2018-ban, a berlini Bar Convent nevű szakkiállításon történt meg hivatalosan, ahol hidegen, nitrogén hozzáadásával vegyítették a kávét és az Unicumot. Az ötletet az olasz café corretto ital adta, amelynél a csésze alján megmaradt kávéra, vagy egy kifejezetten erre a célra lefőzött erős eszpresszóra öntenek egy kis keserű likőrt. Az Unicum és a kávé kombinációja annyira tetszett a kiállításon résztvevőknek, hogy nem sokkal utána el is kezdődött az Unicum Barista termékfejlesztési folyamata.
A már meglévő gyógynövény szakértelem mellett szükség volt valakire a fejlesztés során, aki igazán ért a kávéhoz. Tóth Sándor tapasztalt barista, aki előkelő helyezést ért el több nemzetközi versenyen is, a specialty kávé világában jól ismert szereplő. A kávénál mindig azt a harmóniát keresi, amikor minden íz, ami jellemző lehet egy kávéra, egyensúlyban van – nem túl keserű, nem túl savanyú, vagy édes. Több mint 30 féle kávékeverék kipróbálása utána sikerült rátalálni arra az egyre, ami a legjobban passzol az Unicumhoz. Végeredményül az Unicum Barista egy komplex, de kiegyensúlyozott ital lett. Az Unicum jellegzetes íze meghatározó benne, a kávé pedig a háttérből dominál.
(x)