7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lakásépítések felfutásában Magyarország a legerősebb az egész EU-ban - de alapvetően igaz, hogy pozitív képet mutatnak a térség építőipari viszonyai. Dél-Kelet Európa egyértelműen robosztus bővülést mutat, amely támogatja a magasépítési szektort, míg Kelet-Európa vegyesebb képet mutat már. Többen már túlfűtöttségről beszélnek, az elvándorló munkaerő pedig komoly problémát okoz a kivitelezéseknél.
Dél-Kelet Európa erős gazdasági növekedést mutat, amely támogatja a magasépítési szektort. Mivel a régió lakáspiacának egy része rekord eredményeket produkál, megjelentek az első túlfűtöttségre utaló hangok. A területről sokan Nyugat-Európába mennek a jobb megélhetés reményében, építőiparban jelentkező munkaerőhiány így egy olyan tényező, amely aggodalomra ad okot a jövőben. Az uniós alapok felhasználásának gyorsulásával a mélyépítés várhatóan pozitívan járul majd hozzá a növekedéshez az előrejelzési időszakban – derült ki az EECFA elemzéséből.
Forrás: EECFA

Bulgária

Idén várhatóan 8,8 százalékos növekedést fog elérni az építési volumen, különösen a lakásépítésnél figyelhető meg bővülés, amely a jobb foglalkoztatás, a magasabb reáljövedelmek, valamint a lakosság nagyvárosokban történő koncentrációjának köszönhető. A folyamatos gazdasági bővülés ráadásul növelni fogja a nem-lakáscélú magasépítési projektekbe történő beruházásokat. Az EU-s alapok jobb felhasználása miatt a mélyépítési szegmens aktív eleme lesz a következő évek növekedésének: összességében így 2019-re és 2020-ra további 7,1%-os és 6,0%-os növekedés prognosztizálható a teljes bolgár építési piacra.

Horvátország

Különösen jól teljesítő ágazatok közé tartozik a hotelépítés, az oktatás és az egészségügy, valamint bizonyos mélyépítési alágazatok, különösen a vasútépítés. az építési teljesítmény kielégítő sebességgel bővül: 2018-ban 11,6 százalékkal, 2019-ben és 2020-ban 6,2 illetve 4,0 százalékkal. 2021-ben, vagy rögtön utána, a növekedés valószínűleg számos fontos ágazatban csökkenni fog, mivel a horvát felzárkózási szakasz fokozatosan véget ér – ennek feltételei azonban egyelőre nem egyértelműek.

Románia

Már van, ahol irreális lakásárakra figyelmeztetnek

Az IMF szerint az indokoltnál magasabbak a lakásárak egyes német városokban, közöttük is főleg négy nagyobban, ugyanakkor az ország egészében ez nem feltétlenül van így. Mindezt a javuló jövedelmek is hajtják, a gazdasági növekedés ugyanakkor várhatóan lassulni fog, pár év múlva a jelenleginek lehet, hogy csak a fele lesz. Részletek >>>

Folytatódik a lakás- és nem-lakásépítési szegmenseinek kiváló teljesítménye, a mélyépítés gyenge teljesítménye ellenére a teljes építési piac várható növekedése 2018-ban 7,1 százalék lesz. Az EU által társfinanszírozott projektek megvalósulása miatt várható, hogy a mélyépítés enyhén javulni fog, és a teljes építési teljesítmény 2019-ben 6 százalékkal fog bővülni. 2020-ra a lakásépítés bővülése lassulni, a mélyépítés stabilizálódni látszik, így a teljes építés növekedését ebben az évben csupán 2,7 százalékos lehet – írja az EECFA.

Szerbia

Az országban már harmadik éve bővülési pályán van az építőipar és minden mutató további növekedést jelez előre. A makrogazdasági folyamatok kedvezőek, ráadásul rekordszinten vannak a külföldi befektetések. A magasépítés folyamatos fellendülést mutat, melyet a kormány új, nagy infrastrukturális projektekkel fog még  növelni – a következő években szinte minden alágazat kiveszi a részét. A legnagyobb projektek a lakásépítésben, a kiskereskedelmi és irodaépítési szegmensekben vannak.

Szlovénia

Az EECFA idén 8,7 százalékos bővüléssel számol, amely a mélyépítés és a nem-lakásépítés erős bővülésének köszönhető: ezekben a szektorokban az ország kedvezőbb gazdasági helyzete miatt nőtt az új építési projektek finanszírozása. Az új lakásépítés lassabb tempóban növekszik, a mint a már meglévő lakások utáni kereslet, ami gyors áremelkedést eredményezett a használt lakások piacán. Az olcsó és egyre elérhetőbb hitelek miatt az új lakások iránti kereslet tovább fog nőni, mely 2019-ben és 2020-ban bővülést fog eredményezni a lakásépítési szegmensben.

Forrás: EECFA

Oroszország

Az orosz építőiparban a 2020-ig tartó negatív kilátások oka a nagyprojektek befejeződése, az alacsony vásárlóerő, valamint az építőipari vállalatokat érintő új szabályozások. 2017-ben az építési piac 0,6 százalékkal csökkent, a várakozások alapján pedig idén 0,7 százalékkal bővül, míg a következő években csökken majd az ágazat aktivitása. A lakásépítés az orosz építési piac második legnagyobb szegmense a mélyépítés után, az építőipar motorja lehetne – ezt azonban visszafogják a vállalkozások költségeit növelő jogszabályok, a lakosság gyenge fogyasztása és az alacsony jelzálogkamatok hatásának kimerülése.

Törökország

Felújítsam vagy ne? A lakáseladás legnagyobb dilemmája most még nehezebb ügy

Az eladó lakások 44 százalékát kínálták jó állapotúként a tulajdonosok az elmúlt 10 évben, minden ötödik lakást közepes vagy felújítandó lakásként árulnak Magyarországon. Örök kérdés, hogy vajon érdemes-e felújítani a lakást, mielőtt megpróbáljuk eladni, vagy ilyenkor már fölösleges költeni rá a pénzt? A szakértő szerint bár egy eladás előtti felújítás megtérülhet, az építőipari drágulás miatt ez egyre többe kerül.

Tavaly rekordmennyiségben adtak ki építési és használatba vételi engedélyt, főként lakóépületekre. Az építés alatt álló nagy épületállomány miatt a befejezett épületek száma 3,4 százalékkal nőtt, de ugyanezen negyedévben ezek teljes alapterülete 0,5 százalékkal csökkent. Bár a legtöbb régióban a lakások reál ára csökkent, és az építési költségek nőttek, a teljes magasépítési piacon a közeljövőben így csak kis mértékű visszaesést várunk. A szíriai katonai beavatkozás költségvetési többletterhei, valamint a török líra leértékelődésének következtében visszafogottabb pályára állt a mélyépítés.

Ukrajna

Az ukrán gazdaságban kifejezetten jó kilátásai vannak az építőiparnak, amely a gazdaság vezető ágazata már második éve. A lakásépítés bővül, de a kínálat jelentősen meghaladja a keresletet, és a lakosság reáljövedelme is alacsony. Ennek ellenére az új lakások iránti kereslet továbbra is fennáll. Az ukrán gazdasághoz hasonlóan a kereskedelmi ingatlanok szegmense eddig kissé lassabban bővült. Az állami finanszírozásnak, a helyi költségvetésnek és a nemzetközi forrásoknak köszönhetően a mélyépítés továbbra is jelentős növekedést érhet el.

Magyarország

Ahogy arról korábban már írtunk, a magyar piacon látványos a lakásépítések felfutása, az idei év első negyedében, a 2015-ös átlaghoz képest 3,25-szörösére nőtt a kiadott engedélyek száma, ezzel Magyarország messze vezeti a 27 európai országot tartalmazó rangsort. A látványos felfutást a 2016-ban bevezetett 5 százalékos lakásáfa, az önerős építésnél 5 millió forintig visszaigényelhető áfa, valamint az új lakások esetében megnövelt CSOK összegek okozzák elsősorban.

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint azonban kiszámíthatatlan a piaci működés a következő években, részben a véges építőipari kapacitások miatt. Hozzátette: az utóbbi pár negyedévben már stagnál a kiadott lakásépítési engedélyek száma pedig a kereslet egyelőre élénk, s lépést tart a bővülő új kínálattal. A KSH adatai alapján májusban 15,1 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 8,8, az egyéb építményeké 23,7 százalékkal.

Nem csoda, hogy nincsen bővülés az  új szerződéseknél: Varga Mihály pénzügyminiszter néhány hete azt mondta: nem tervezi a kormány az 5 százalékos újlakás áfa meghosszabbítását 2019 vége után. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Vége a jó világnak: őrült roham indul az új lakásokért

Komoly bajba kerültek a vevők és az építőipar egésze, a kormány ugyanis nem tervezi meghosszabbítani az alacsony áfát az újlakásokra. Aki 2019 végéig nem jut lakáshoz, már lényegesen nagyobb adót fizet, ez pedig keresleti és kínálati oldalról is komoly versenyt eredményez. A pénzintézetek próbálnak okoskodni, miként lehet minél nagyobb összeget a határidő előtt kifizetni, ennek azonban komoly veszélyei lehetnek. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG