Hirdetés
Hirdetés

Örökre a mama nyakán – a most érettségizőknek esélyük sincs elköltözni?

2018. május 10., 20:01

Ha így folytatódik az albérletárak emelkedése, jó eséllyel a fiatalok többsége kényszerül mamahotelben maradni. Budapesten egy év alatt 10 százalékkal drágultak az albérletek, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Budapesten nincs olyan kerület, ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forintnál olcsóbb lenne, a fővárosi bérleti díjak átlaga pedig 149 ezer forint. Mi lesz így a fiatalokkal?

Ahogy arról mi is írtunk, május első hetében megkezdődtek az érettségi vizsgák és az idén több mint 100 ezren készülnek a felsőoktatási felvételire. Ezek az események lényegében elindítják a következő tanévet megelőző albérletszezont, amely a tavalyinál magasabb átlagos bérleti díjaknál jár, ezt közölte az ingatlan.com a Privátbankár.hu-val. Márpedig jelenleg egy diáknak sincs könnyű dolga: Budapesten nincs 100 ezer forint alatt lakás, Debrecenben 88 ezer forintos, Szegeden 85 ezres, Pécsen 95 ezres, Miskolcon pedig 70 ezer forintos szintnél jár az albérletek átlagára.

Hirdetés

Mély zseb vagy mamahotel?

Budapesten május elején a kínálati piacon 149 ezer forint volt a 140 négyzetméternél kisebb alapterületű kiadó lakások átlagos bérleti díja, ami durván 10 százalékos emelkedésnek felel meg tavalyhoz képest. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ráadásul a fővároson belül is nagyon jelentős szórás van a bérleti díjakban, és az is látszik, hogy nincs olyan kerület, ahol 100 ezer forintnál olcsóbb lenne az átlagos bérleti díj.

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad? >>>

A legolcsóbbak a XVII. és a XXI. kerületek, előbbiben átlagosan 100 ezer, utóbbiban 110 ezer forintért kínáltak kiadásra egy lakást a tulajdonosok. Ráadásul a legtöbb vidéki nagy egyetemvárosban is drágábbak lettek az albérletek, dacára annak, hogy bővült a kínálat. Debrecenben 10 százalékkal 88 ezer forintra, Szegeden 9 százalékkal 85 ezer forintra, Pécsen 22 százalékkal 95 ezer forintra nőttek az átlagos bérleti díjak a teljes piacon, Miskolcon azonban visszafogottabb volt az emelkedés, tavaly májushoz képest 3 százalékkal 70 ezer forintra nőtt a bérleti díj.

A kisebb olcsóbb? Felejtsd el!

A főiskolára és egyetemre aspirálók körében népszerű garzonlakások ezúttal is főszerepet kapnak az albérletszezonban. Balogh László elmondta: bár a garzonok átlagos havi bérleti díja alacsonyabb, ugyanakkor négyzetméterre vetítve jóval magasabbak az adott városra jellemző albérletdíjaknál. Budapesten a garzonlakások átlagos havi díja 110 ezer forint, míg Debrecenben 75 ezer forintért, Pécsen 78 ezer forintért, Szegeden és Miskolcon pedig átlagosan 58 ezer, illetve 50 ezer forintért várják a bérlőket a garzonok tulajdonosai.

Balogh László szerint Budapesten és a nagyobb egyetemvárosokban továbbra is igaz, hogy a külső kerületekben alacsonyabbak a bérleti díjak, így az érintett diákoknak azokban is érdemes körülnézniük. Lehet, hogy emiatt több időt vesz igénybe az iskolába való beérés, de az alacsonyabb bérleti díj ezt kompenzálhatja. Szintén megoldás lehet a diákoknak, ha többen összeállnak és egy akár 3-5 szobás, nagyobb alapterületű lakást bérelnek a egyetemi évekre és közösen fizetik a bérleti díjat és a rezsit. Ezzel ugyanis töredékére csökkenhet az egy főre jutó lakhatási költség.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Zuhan az egész világ: a magyar tőzsde lett a menedék

Zuhan az egész világ: a magyar tőzsde lett a menedék

Pénteken nagyot estek az amerikai tőzsdék, ma követi őket Ázsia és Európa is, de itthon szinte meg sem rezdülnek az árfolyamok, egyedül a Richter gyengélkedik. Esnek a kriptodevizák is, és az olajárat is alig hatotta meg a kitermelés-csökkentés.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?