Hirdetés

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

Eidenpenz József, 2017. november 22., 06:06

Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

(Pixabay)
(Pixabay)

Az utóbbi, októbertől októberig eltelt egy évben szépen, 78 ezer fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott dolgozók száma, és minden tizedik, 7860 személy magyar állampolgár volt – derült ki az osztrák társadalombiztosítottak szövetsége, a Hauptverband adataiból. Ezzel a magyarok száma nőtt leginkább egy év alatt, még ha az összes volt jugoszláv utódállamot együtt számoljuk, akkor is csak 7580 fő volt a déli szomszédok létszámának növekedése. A román állampolgárok száma 6554 fővel nőtt.

Egy hónap alatt már teljesen más a kép, az országban 11 ezerrel kevesebben dolgoztak, és ebből 4184 fő volt magyar, 1893 román, mintegy 1800 ex-jugoszláv (főleg szlovén, horvát és bosznia-hercegovinai). Ennek a csökkenésnek azonban a turizmus, mezőgazdaság, az építőipar szezonalitása lehet az oka, minden évben ez történik. Télen és nyáron viszont rendszerint dőlnek a rekordok, felfut a foglalkoztatás. Alpesi szomszédainknál már majdnem minden ötödik munkavállaló külföldi állampolgár.

Hirdetés

Koalíciós tárgyalások

Az Ázsiából érkezettek, köztük menekültek, például a szírek, afgánok, irakiak, irániak, pakisztániak, egy év alatt 6064 fővel tudtak többen elhelyezkedni. (A statisztikában ők nincsenek megkülönböztetve országok szerint.) Az afrikai állampolgárságú alkalmazottak 1303 fővel lettek többen egy év alatt.

Ausztriában a nemrég tartott választások után folynak a koalíciós tárgyalások a nyertes jobbközép ÖVP és a szélsőjobboldali FPÖ között. Az ÖVP vezetője, Sebastian Kurz és az FPÖ-vezér, Heinz-Christian Strache a Kurier szerint a múlt héten, a tárgyalások harmadik hetében is csak részeredményekről tudtak beszámolni, mint a biztonsági terület. (A rendőrségtől nagy tömegben nyugdíjba vonulók pótlásáról és egy terrorizmus-ellenes központ létrehozásáról, például.)

Szigorúbb állampolgárság, kevesebb segély

A fő törésvonalak egyike változatlanul a bevándorlás. Szigorítanák az állampolgárság megszerzését, hat év helyett a menekültek csak tíz év tartózkodás után nyújthatnák be kérelmüket. Erősítenék a kiutasítások rendszerét, maximálnák a menekülteknek járó segélyeket is. (Korlátoznák számukra a “Mindestsicherung” nevű minimális segély összegét.)

A munkacélú bevándorlást is korlátoznák, például felülvizsgálnák a hiányszakmák listáját, amely az EU-n kívülről érkezett dolgozók egy részének munkavállalását könnyíti meg. Várható, hogy az EU-n belülről érkező dolgozók helyzete is romlik majd, Sebastian Kurz kampányígéretének megfelelően azt mondta: ne a nekik legmegfelelőbb szociális rendszert, hanem a legmegfelelőbb munkaügyi és adórendszert válasszák ki a dolgozók az EU-n belül.

Korábban arról volt szó, hogy segélyeket csak azoknak fizetnének ki, akik legalább öt évig Ausztriában tartózkodtak. Hogy ennek az ígéretnek mi lesz a sorsa, még nem világos, egyelőre nem számoltak be megyegyezésről.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX0.000%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?