1p
A diplomás kezdő munkavállalók bére bruttó 240 és 260 ezer forint között van, de csak ott, ahol a cégek külön figyelmet fordítanak külön a pályakezdők bérezésére; ilyenből pedig kevés van – derül ki a Hay Group 2012-es jövedelemszint-felméréséből. A cégek mindössze 7,5% állítja, külön bérpolitikát alkalmazna erre a csoportra. A mérnökök és az informatikusok kapják a legtöbb kezdő fizetést.

Az idei évben több területen is kiemelt figyelemmel követte az ország a pályakezdők sorsát. A felsőoktatásban kevesebb államilag támogatott hely van a most útjukra indulóknak, míg az egyetem végén a pályakezdők foglalkoztatását új programmal támogatja a kormány - felmerült például a differenciált minimálbér gondolata is. A Hay Group tapasztalatai szerint a cégek ritkán figyelnek tudatosan erre a rétegre, amikor megfelelő kezdőcsomagot kell kínálni nekik. Még a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetén is ritka a kitüntetett szerep.

Nincs külön figyelem, ezért nem szenvednek hátrányt

Kapnak-e munkát a fiatalok?
A 15–24 éves foglalkoztatottak egyébként is alacsony létszáma 207 ezerre csökkent az idei második negyedévben, a fog­lal­koz­tatási rátájuk pedig 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál - derül ki a KSH ma publikált adataiból.
Ennél is aggasztóbb adat, hogy a  munkanélküliek 17%-a a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves kor­osz­tály­ból ke­rült ki.

Nem magyar jelenségről van szó, a fiatalok munkához juttatása Európa-szerte nagy gond, a 27 tagállamban a 25 éven alattiak között az állástalanok száma egy év alatt több mint 220 ezerrel nőtt. Részletek >>>

Bár szinte a cégek mindegyike alkalmaz egyetemről vagy főiskoláról frissen kikerült fiatalokat, a bérezésüket az általános vállalati politikához illesztik és külön tervet ritkán alkalmaznak rájuk.

A felmérésben részt vevő cégek csak 7,5 százaléka állította, hogy más béren veszi fel a pályakezdőket, mint más jelölteket. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a frissen végzettek nem szenvednek hátrányt a fizetésükben. Másrészt viszont így közvetlenül versenyeznek az egy-két éves tapasztalattal rendelkezőkkel, a cégek pedig ugyanazért az összegért nem a tapasztalatlan pályakezdőket választják.

A kezdők bére

Azon cégeknél, akik külön pályakezdői béreket kínálnak, a medián belépő bér bruttó 240 ezer forint  (nettó 155 558 forint) az alapképzést végzetteknek és 260 ezer forint (167 749) a mester diplomával rendelkezőknek. Az adatokból tehát kiderül, nem jelentős a bértöbblet azon fiatalok számára, akik két évvel többet töltenek az iskolapadban. Összehasonlításképpen: nemzetgazdasági szinten a nettó átlagkereset Magyarországon 142 700 forint havonta.

Meddig kap pályakezdő borítékot valaki?

Ha az első egy-két évet kitöltik, akkor gyorsrajtot vesz a pályakezdő diplomások bére. Az első béremelés során átlag 10 százalékkal kapnak többet addigi fizetésüknél, amely a normál éves vállalati béremelés több mint kétszerese. Jellemzően egy év után a cégek viszont már nem pályakezdőként tekintenek rájuk.

Budapesti és informatikus? Biztos jól keres

A Hay Group külön elemzést készít a budapesti pályakezdőkre is, ahol a legtöbb cég versenyez a munkaerőpiacra belépőkért. Az adatok szerint a fővárosi fiatalok jelentős előnnyel indulnak az országos szinthez képest; a kezdőbér esetükben 280 ezer forintra rúg, ami nettó 180 ezer forintnak felel meg (ez nemcsak azokra a cégekre vonatkozik, ahol külön figyelnek a pályakezdők bérezésére).
Ez a jelenség magyarázható az átlagos országos trenddel, valamint, hogy a jóval országos átlag felett fizető ágazatok a főváros és környékén tömörülnek. Emellett a fővárosban található a szolgáltatóközpontok (SSC) zöme, amelyek nagy mennyiségű pályakezdőt alkalmaznak viszonylag magas béren.

Ha az egyes szakmákat vesszük górcső alá, a képzeletbeli rangsor legelején a mérnökök és az informatikai szakemberek állnak 300 ezer forintot is meghaladó kezdőfizetéssel. A legalacsonyabb belépőbérrel a marketingesek és az értékesítésben dolgozók számolhatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG