Hirdetés

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Eidenpenz József, 2018. december 15., 17:45

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma szezonálisan csökkent novemberben, de egy év alatt így is nőtt. Mostanában azonban valamivel kisebb mértékű a bővülés, mint korábban. A főbb küldő országokból továbbra is érkeznek, a tömeg nem áll le. De osztrák állampolgárból is több dolgozik.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma novemberben 270 fővel csökkent, 90 154 főre, ami azonban beleillik a szokásos szezonális képbe. Amely szerint nyáron és télen nő, ősszel és tavasszal csökken a foglalkoztatás a turizmusra erősen építő szomszédos gazdaságban. Tavaly ilyenkor is több mint 400 fővel csökkent a magyarok létszáma.

Ha év/év alapon, azaz november és november között vizsgáljuk, akkor még mindig 6300 fős növekedést tapasztalunk. Ez picivel több, mint az októberi és szeptemberi 6100 fős emelkedés, de a korábbi években inkább 7000-8000 fő közötti számokat láttunk. Így megkockáztathatjuk a kijelentést, hogy a magyarok kiáramlása az osztrák munkaerő-piacra kissé lassul, miközben a növekvő trend alapvetően érintetlen.

Hirdetés

Ilyenkor egyébként gyakori, hogy valamelyik olvasó kommentjében felveti, “bezzeg a feketemunkások”, azokról miért nem írunk, a hivatalos számoknál a valódiak sokkal magasabbak kell legyenek. Mi is ismerünk olyat, aki Ausztriába jár bármiféle papír nélkül takarítani vagy bébiszittelni, de nem tudjuk a számukat még becsülni sem. Erről sajnos nincsen adat, vélhetően további több tízezer magyarról lehet szó.

Az osztrák munkaerő-piac egyébként köszöni szépen, jól van, novembertől novemberig 77 ezer új állás jött létre. Ebből 52 ezret töltöttek be külföldi állampolgárok, tehát a helyieknek is jutott. Havi szinten azonban itt is van visszaesés, 7400 fővel kevesebb dolgozik, ebből 5800 fő külföldi.

Amint a második grafikonon is látszik, a mezőnyt a németek továbbra is vezetik, több mint százezren dolgoznak Ausztriában. Egy év alatt azonban csak 4100 fővel nőtt a számuk, kevesebbel, mint a magyaroké. Várható, hogy pár éven belül utolérjük őket, ha minden így folytatódik.

A román állampolgárok nemrég hagyták le a törököket, a szerbek kevesen vannak ugyan, de szorgosan jövögetnek. Az összes volt jugoszláv utódállamból jövők száma egyébként 182 ezer, egy év alatt 8200 fővel nőtt.

Azon kevés csoport egyike, amelyek egy hónap alatt is több dolgozót tudtak adni, az “ázsiaiaké”, akik vélhetően nagyrészt menekültek. Októberről novemberre 320, egy év alatt 8600 fővel nőtt a létszámuk, és most 48 ezer. Afrikából és Amerikából is egyre többen vannak, de még nem kiugró számban, 13, illetve 9 ezer körül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41931.67-0.06%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?