Hirdetés

Még több magyar dolgozik Németországban, de tömegesen beindultak a menekültek is

Eidenpenz József, 2018. július 10., 18:30

A külföldről érkező munkaerő létszáma a legutóbbi adatok szerint is tovább emelkedett Németországban, a legtöbben még mindig a kelet-európai EU-államokból jönnek. A magyarok növekedése lelassult, ám brutálisan nőtt a menekültek száma a munkaerő-piacon, több mint 50 százalékkal.

Passau, Németország (fotó: Wikimedia Commons)
Passau, Németország (fotó: Wikimedia Commons)

A legújabb, főleg áprilisi adatokon nyugvó jelentés szerint 335 ezerrel nőtt a külföldi munkaerő létszáma Németországban, ez 13 százalékos emelkedés. A különböző szociális juttatásokra jogosult külföldiek száma pedig 155 ezerrel, 11 százalékkal nőtt – írja a német munkaügyi és bevándorlási szervezet (BA) új negyedéves jelentése.

A munkanélküliségről frissebb adatok vannak, júniusban még 20 ezer fővel csökkent is az állástalanok száma. Ez azonban szezonális is lehet, nyáron általában Németországban is nő a foglalkoztatás. (Az összes németországi dolgozó száma 1,9 százalékkal, 704 ezerrel emelkedett, a munkanélkülieké 197 ezerrel, 8 százalékkal csökkent.)

Hirdetés

Az úgynevezett új EU-tagokból érkezettek száma is hasonló dinamikát mutat, itt is 13 százalék, 163 ezer az emelkedés áprilistól áprilisig. A magyaroké a mellékelt táblázat szerint szerényebben nőtt, 7-8 százalékkal, 110 ezerre. A januári adat még 107 ezer volt. (Teljes és részmunkaidősök együtt.) Bár minden hónapra kiterjedő idősort nem találtunk, ez a 110 ezer nagy valószínűséggel újabb rekord.

Brutális 52 százalék

Az úgynevezett GIPS-országokból (a dél-európai EU-tagokból) érkezők csak lassan jövögetnek, 3,6 százalékkal nőtt a számuk, ez csak 21 ezer főt jelent. A nem-európai, úgynevezett menekültországokból viszont 101 ezren kerültek a német munkaerő-piacra, ez 52 százalékos emelkedés.

A munkanélküli menekültek nincsenek sokan, de sok menekült eleve a segélyezettek számát gyarapítja. Ők 22 százalékkal, 174 ezerrel lettek többen.

 

(Felülről lefelé: külföldi foglalkoztatottak, segélyezettek és munkanélküliek száma.)

Az úgynevezett szabad munkavállalás keretében érkező munkavállalók – főleg a volt szocialista országokból érkezettek – dolgozóinak száma 2010 óta kevesebb, mint 400 ezerről 1,46 millióra emelkedett.

Több a magyar, mint látszik

Ebből ugyan csak 110 ezer a magyar, de a munkanélküliekkel, diákokkal és más hozzátartozókkal együtt a kint élők száma valójában valahol 200 ezer felett lehet. A hivatalos statisztika szerint másfél éve, 2017 elején volt ugyanis 180 ezer, de azóta minden jel arra mutat, hogy a növekedés töretlen. (Lásd itt: A lábunkkal szavazunk – Németország, Svédország tényleg rossz hely lett?)


Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40653.39+1.18%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?