Hirdetés

Még több magyar dolgozik Németországban, de tömegesen beindultak a menekültek is

Eidenpenz József, 2018. július 10., 18:30

A külföldről érkező munkaerő létszáma a legutóbbi adatok szerint is tovább emelkedett Németországban, a legtöbben még mindig a kelet-európai EU-államokból jönnek. A magyarok növekedése lelassult, ám brutálisan nőtt a menekültek száma a munkaerő-piacon, több mint 50 százalékkal.

Passau, Németország (fotó: Wikimedia Commons)
Passau, Németország (fotó: Wikimedia Commons)

A legújabb, főleg áprilisi adatokon nyugvó jelentés szerint 335 ezerrel nőtt a külföldi munkaerő létszáma Németországban, ez 13 százalékos emelkedés. A különböző szociális juttatásokra jogosult külföldiek száma pedig 155 ezerrel, 11 százalékkal nőtt – írja a német munkaügyi és bevándorlási szervezet (BA) új negyedéves jelentése.

A munkanélküliségről frissebb adatok vannak, júniusban még 20 ezer fővel csökkent is az állástalanok száma. Ez azonban szezonális is lehet, nyáron általában Németországban is nő a foglalkoztatás. (Az összes németországi dolgozó száma 1,9 százalékkal, 704 ezerrel emelkedett, a munkanélkülieké 197 ezerrel, 8 százalékkal csökkent.)

Hirdetés

Az úgynevezett új EU-tagokból érkezettek száma is hasonló dinamikát mutat, itt is 13 százalék, 163 ezer az emelkedés áprilistól áprilisig. A magyaroké a mellékelt táblázat szerint szerényebben nőtt, 7-8 százalékkal, 110 ezerre. A januári adat még 107 ezer volt. (Teljes és részmunkaidősök együtt.) Bár minden hónapra kiterjedő idősort nem találtunk, ez a 110 ezer nagy valószínűséggel újabb rekord.

Brutális 52 százalék

Az úgynevezett GIPS-országokból (a dél-európai EU-tagokból) érkezők csak lassan jövögetnek, 3,6 százalékkal nőtt a számuk, ez csak 21 ezer főt jelent. A nem-európai, úgynevezett menekültországokból viszont 101 ezren kerültek a német munkaerő-piacra, ez 52 százalékos emelkedés.

A munkanélküli menekültek nincsenek sokan, de sok menekült eleve a segélyezettek számát gyarapítja. Ők 22 százalékkal, 174 ezerrel lettek többen.

 

(Felülről lefelé: külföldi foglalkoztatottak, segélyezettek és munkanélküliek száma.)

Az úgynevezett szabad munkavállalás keretében érkező munkavállalók – főleg a volt szocialista országokból érkezettek – dolgozóinak száma 2010 óta kevesebb, mint 400 ezerről 1,46 millióra emelkedett.

Több a magyar, mint látszik

Ebből ugyan csak 110 ezer a magyar, de a munkanélküliekkel, diákokkal és más hozzátartozókkal együtt a kint élők száma valójában valahol 200 ezer felett lehet. A hivatalos statisztika szerint másfél éve, 2017 elején volt ugyanis 180 ezer, de azóta minden jel arra mutat, hogy a növekedés töretlen. (Lásd itt: A lábunkkal szavazunk – Németország, Svédország tényleg rossz hely lett?)


Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiszivárgott egy javaslat: bekeményítenek a menekültek ellen

Kiszivárgott egy javaslat: bekeményítenek a menekültek ellen

Elég jelentős változtatásokra készülnek Németországban, legalábbis a Bild am Sonntag értesülései szerint. A szövetségi belügyminisztérium még nem nyilvános javaslatcsomagjára hivatkozva azt írták, hogy a kitoloncolások számának növelése érdekében egy sor szigorításra lehet számítani a közeljövőben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39328.39+0.66%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?