Volt, aki próbálkozott már az "első magyar gyorsétteremlánc" megalapításával, a Gusto Burger csúnyán elbukott, két év után be is zártak, ma már hűlt helyük a Váci utcában, ahol a lánc egyetlen tagja működött. Pedig még sört is árultak...
Holnap nyitnak
A BITE bakery café első budapesti üzlete holnap nyílik a Nyugati téren, a cég mögött a 30 éve működő magyar Thermotechnika csoport leányvállalata, a Crown Foods Kft. valamint az állami Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) áll.
Az éttermi hálózat olyan újszerű termékkel kíván megjelenni a magyar piacon, amely friss, minőségi élelmiszerével kiválóan illeszkedik a hazai fogyasztók elvárásaihoz és ízlésvilágához. A termékeket egy pékséghez hasonlóan az alapanyok összekeverésétől a készre sütésig a helyszínen végzik. Ez a kategória tőlünk nyugatra, illetve a tengerentúlon egyre elterjedtebb. Friss alapanyagból készülő kelt tésztából, forró, ropogós és omlós perecet és tekercseket kínál majd különböző ízvilágban és kiegészítőkkel. A frissen sütött tradicionális perecformához mártogató szószok széles választékát kínálják majd. Ezzel a gyorséttermi piacon egy teljesen új kultúrát honosítana meg a cég.
50 munkahelyet hoznak létre
A cég mögött álló Thermotechnika 30 éves múltra tekint vissza, vendéglátóipari berendezések és hűtők gyártására, forgalmazására és szervizelésére szakosodva nőtt regionális középvállalattá. Az új hálózat elindítását másfél éve készítik elő. A projektbe beszáll az állam is, az SZTA 49 millióval támogatja meg az elképzelést.
Az eddigi befektetéseken túl 13 millió forint értékben emelünk tőkét, amelyet az SZTA befektetése két ütemben egészít ki – mondta el Kiss János a Thermotechnika cégcsoport tulajdonosa.
A társaság számos hasonló amerikai és külföldi márka tapasztalatait is figyelembe vette, illetve átfogó piackutatást végzett több magyar bevásárlóközpontban, alaposan megvizsgálva a gyorséttermi fogyasztói szokásokat. Nyolc hónapi előkészítés és fejlesztés eredményeként született meg a BITE bakery café márka. Az első üzletnyitást követően a társaság egy fővárosi üzlethálózat kiépítését tervezi, amellyel mintegy 50 főt foglalkoztathat.
A cégcsoport menedzsmentje az elmúlt évtizedekben sikeresen épített fel és irányított magyar kiskereskedelmi hálózatokat, éttermi láncokat. Egy jó minőségű magyar élelmiszer megjelenése a gyorséttermek kínálatában egyszerű és innovatív ötlet, amely épít a cég tapasztalataira, kapacitásaira, emellett ésszerű mértékű beruházással megvalósítható és a tervek szerint már néhány éven belül üzleti megtérülést képes biztosítani – összegezte Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Elkapják a fesztiválszezont
A BITE bakery café üzletek kizárólag nagy forgalmú helyeken, kerülnek kialakításra. Az üzlethálózat megjelenését a cégcsoport - amely a hazai sörforgalmazó cégek legnagyobb hazai beszállítója - gasztronómiai rendezvényeken való megjelenése (sörfesztiválok, zenei fesztiválok) is segíti.
A társaság a tervek szerint a következő 5 évben 8 saját működtetésű éttermet indít el. Az SZTA befektetésére két ütemben kerülhet sor, összesen 49 millió forintos tőkeemelés révén. Az SZTA ezen összeggel 42,86 százalékos részesedést szerez a cégben. A tervek szerint az eredeti tulajdonos az ötödik év végére az SZTA tőkebefektetését hozamokkal növelve fizeti vissza.
Étterem és bemutatóterem
A BITE bakery café tulajdonosa, a Thermotechnika cégcsoport az első magyarországi magánvállalkozások között alakult, 30 éves múltra tekinthet vissza és mára közel 220 főt foglalkoztat hazánkban, illetve 600-at a régióban. A BITE bakery café éttermekben működő gépek nagy részét a cégcsoport gyártja és szervizeli majd, illetve az éttermeket a cégcsoport saját szakembergárdájával kívánja kialakítani. A megnyíló éttermek egyszersmind a cégcsoport referenciapontjaiként, bemutatóteremként is működnek majd.
A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról. |