5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
Megkezdődhet az átalakulás a GDP-hez 52,5 százalékban hozzájáruló kkv-szektorban.
(Fotó: depositphotos.com)

Számos területen, köztük az adózásban, ezen belül az adminisztrációban lenne szükség változtatásokra, hogy a magyar kkv-k hatékonyabbá váljanak - derül ki a K&H vezető elemzője, Németh Dávid és Kökény Roland, a K&H kkv szegmensmarketing vezetője győri kis- és középvállalkozások hazai helyzetét bemutató előadásából. Szintén előrelépést jelenthet a magyar gazdaság és a kkv-knak, ha az innováció terén fejlődnek, például a bevált nemzetközi innovációkat veszik át és alkalmazzák.

Markánsabb szerep kell

Németh Dávid elmondta, hogy lassulásra lehet számítani a magyar gazdaságban: az idén várható 4,8 százalékos GDP-növekedés 2020-ban 3,5 százalékra mérséklődhet, ezzel párhuzamosan a beruházások idei 20 százalék körüli növekedése számottevően lassulhat. A visszafogottabb gazdasági és beruházási teljesítmény az uniós források kisebb szerepével, az építőipari fejlesztések lassulásával, a bizonytalan nemzetközi környezettel magyarázható. Ez a lassulás érinti a kis- és középvállalkozásokat is, amelyeknek komoly átalakulásra lesz szükségük a jövőben, hogy markánsabb szerepet játszhassanak a növekedésben.

Mindenképpen javítani kell a magyar gazdaság, ezen belül a GDP-hez több mint 52,5 százalékkal hozzájáruló kkv-k termelékenységén, hatékonyságán. Németh Dávid szerint csökkenő népességi mutatóknál nem lehet elsődleges cél a munkahelyteremtés, a termelékenységet inkább beruházásokkal, korszerű berendezések segítségével vagy éppen az adminisztráció mérséklésével lehet növelni. Példaként említette, hogy Magyarországon az adóadminisztráció 277 órát visz el áltagosan egy-egy cég életéből, ami nagyon magas érték nemzetközi szinten. A régiós országok közül Romániában 163 órát foglalkoznak ezzel a cégek, Szlovákiában 192 órát, az európai rangsort vezető Észtországban, Luxemburgban, Írországban pedig 63-82 óra ugyanez az érték. Az adóadminisztráció csökkentése nyomán megtakarítható időt a cégek a működésükre, a termelékenység és a hatékonyság fokozására fordíthatnák.

„Sokszor elhangzik, hogy az innováció lehet a magyar kkv-k kitörési pontja, ám tudni kell, hogy ezen a téren lépcsőzetesen lehet haladni. Magyarország jelenleg a mérsékelt innovátorok közé tartozik az európai mezőnyben és messze van az úgynevezett erős és vezető innovátoroktól. Előbbiek táborába tartozik például Ausztria, utóbbiba pedig Finnország, Dánia és Svédország” - mondta a szakember.

Segíthet az innováció a munkaerőhiánynál is

Magyarország nem lesz egyik pillanatról a másikra vezető innovátor. A magyar kkv-k számára az lehet az egyik megoldás, hogy külföldön már működő innovációkat találnak és azokat kezdik el alkalmazni, amivel növelhetik a hatékonyságukat. Ráadásul a külföldön bevált innovációk segítségével a munkaerőhiányt is kezelhetik.

Németh Dávid hozzátette, a kkv-szektorban az átalakulás azt jelentené, hogy nem az álláshelyek számának a növelése lenne az elsődleges cél, hanem a korszerű technológiák, gépek, know how-k alkalmazása és az ehhez szükséges szakembergárda kialakítása. Áldozatokkal is jár majd a beruházásokra, innovációra épülő váltás a kkv-szektorban. „Lesznek, olyan vállalkozások, amelyek sikeresen lépnek ebbe az irányba, de lesznek, akik nem tudják ezt megoldani, ezáltal lelassulnak, veszítenek a versenyképességükből, visszaszorulnak az adott piacon vagy akár megszűnnek” - mondta Németh Dávid. Hozzátette, a külföldön bevált innovációk átvételéhez forrásra van szükség, de ennek a finanszírozására nyitottak a bankok, hiszen gyorsabb és biztosabb megtérülést biztosítanak.

Ezzel összhangban Kökény Roland, a K&H kkv szegmensmarketing vezetője kiemelte:

„A gazdasági szervezetek tavaly év végén regisztrált száma 38 ezerrel nőtt, az adatok alapján az önálló vállalkozások bővülnek leginkább, és elsősorban a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) vállalkozási forma a népszerű. Az 520 ezer cég mintegy 1,8 millió embernek ad munkát, és a GDP több mint felét adja. Ezzel együtt azonban azt is látni kell, hogy a digitális technológiák integrálását még mindig sok esetben inkább problémaként, semmint lehetőségként élik meg a vállalkozások. Ezt támasztja alá, hogy uniós szinten Magyarországon a legalacsonyabb, csupán 14 százalék az információkat elektronikus formában megosztó vállalkozások aránya, miközben a digitális technológiák alkalmazását mutató DESI index (Digitális Gazdaság és Társadalom Index) alapján is jelentősen el vagyunk maradva az EU átlagtól. Úgy látjuk ezért, hogy a szektor versenyképességének növeléséhez a jövőben elengedhetetlenek lesznek az újító ötletek és a jövőorientált, új digitális technológiák integrálása”.

A K&H szakértői szerint nincs olyan recept, amely minden országban megoldást jelent a kkv-k növekedésére, ha lenne, mindenki azt követné. Mindenesetre a termelékenység növelését célzó átalakulásra mindenképp szükség van. Ennek eredményeként akár a magyar kkv-k egy része első körben a régiós cégekkel, de akár nagy nemzetközi cégekkel is megmérettetheti magát.

A kormány nemrég stratégiát is kidolgozott a kkv-szektornak. Erről bővebben itt írtunk.

Címkék: KKV K&H Bank Kkv
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG