Külföldi vendégmunkások, diákok, szakképzetlen, kisegítő családtagok szolgálhatják ki a hazai nyaralóhelyeken a turistákat idén, mivel súlyos a munkaerőhiány az idegenforgalmi főszezon előtt - írja az MTI a Magyar Időkre hivatkozva.
Inkább külföld - jobb a fizetés
Több helyen azért nem nyitottak még ki a panziók, büfék, éttermek, mert nehezen találnak alkalmazottakat. Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Anglia, Skócia, a Benelux államok - ezekbe az országokba vándorolnak legtöbben a hazai vendéglátásból.
"Átlagosan száz-százötvenezer forinttal keresnek többet tőlünk nyugatabbra a szakácsok, a külföldi hotelek, vendéglátóhelyek elcsábítják a magyar szakembereket" - mondta a lapnak Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke.
A szakképzést elősegítő Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatai az utánpótlást biztosítják, de ezek a tanfolyamok idén már nem oldják meg a munkaerőhiányt, ráadásul szükséges lenne előírni, hogy a tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig csak itthon dolgozhassanak a friss vendéglátósok.