4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kurdok elárulása hideglelést okozott az USA szövetségeseinél szerte a világban, hiszen az eset bizonyítja, hogy Trump belpolitikai megfontolásokból bármikor cserbanhagyhatja őket. Orbán Erdogan-barát vonalvezetése újabb ütközőpont a válságba süllyedt Fidesz-EPP és Fidesz-CDU kapcsolatok számára. Káncz Csaba jegyzete.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Trump elnök több fronton is harcol politikai ellenfeleivel Washingtonban és az elnökválasztási kampányt megkezdve a külpolitikai síkon éppen a kurdok voltak kéznél. Ők lettek azon áldozati bárányok, akik bizonyítani hivatottak az amerikai kisember számára, hogy az elnök komolyan gondolja a „végtelen háború” befejezését a világban – amely Trump egyik legfontosabb választási ígérete volt három éve.

Döbbenet az amerikai szövetségesek körében

Trump bázisa tehát elégedetten nyugtázza, hogy nagy port felverve 1000 amerikai katonát kivonnak Észak-Szíriából. Azt a Fehér Ház már nem köti az orrukra, hogy tavasz óta 14 ezer katonát dobott át Washington a Közel-Keletre. Idén márciusig pedig több drónbevetést (2243-at) hajtott végre a Trump-kormányzat a világban, mint Obama két teljes elnöki ciklusa alatt (1878-at). S noha Trump elrendelte, hogy az Afrikában szolgáló erők száma 10 százalékkal csökkenjen 2022-ig, az Afrika Parancsnokság alatt szolgáló erők létszáma 6 ezerről 7500 főre nőtt 2017 és 2018 között.

De a kurdok elárulása hideglelést okozott az USA szövetségeseinél szerte a világban. Az eset több kormányzat számára is bizonyítja, hogy a szíriai kurdok hiába harcoltak az életük feláldozásával az Iszlám Állam ellen Washington oldalán, Trump belpolitikai megfontolásokból egy pillanat alatt a martalócok elé vetheti őket. Fontos kiemelni, hogy a Fehér Ház lépése nemcsak a Közel-Keleten okozott riadalmat.

Ázsiában megszólaltak a vészcsengők, Dél-Koreában, de még Japánban és Ausztráliában is. Szöul számára az árulásról szóló hír nagyon érzékeny időpontban érkezett, hiszen ők éppen most tárgyalnak a Fehér Házzal arról, hogy mennyit is kellene fizetniük a 28 500 amerikai katona állomásoztatásáért. Jelenleg Dél-Korea hozzávetőleg 1 milliárd dollárt fizet évente, de a Fehér Ház ötszörös (!) emelést akar elérni.

Más malomban őröl Orbán és Salvini

Az EU valós súlyát a globális biztonságpolitikai arénában eközben jól mutatja, hogy a múlt heti két-napos Európai Csúcson szóba sem került a szíriai etnikai tisztogatás. Ehelyett hat és fél órán keresztül tárgyaltak Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megnyitásáról, amelyet végül Franciaország, Hollandia és Dánia ellenkezése miatt elvetettek. Ez utóbbi országok nemcsak a „bővítési fáradtság” miatt döntöttek így, hanem Lengyelország és Magyarország súlyos jogállami problémái miatt is. Észak-Macedónia miniszterelnöke szombaton előrehozott választást javasolt a nyugat-európai pofon után.

Eközben a hazai diplomácia sorozatosan küld olyan jelzéseket az euroatlanti partnereknek, hogy Orbán számára az eurázsiai despoták érdekei jóval előbbre valók. A miniszterelnöknek külön kellemetlen hír, hogy már nagy olasz szövetségese, Matteo Salvini is élesen bírálja a török etnikai tisztogatást. De nemcsak Salvini, hanem az Európai Néppárt (EPP) is vehemensen elítéli a török agressziót – így Orbán Erdogan-barát külpolitikai vonalvezetése újabb ütközőpontnak bizonyul a már amúgy is válságban lévő Fidesz-EPP kapcsolatok számára.

A CDU frakciója pedig az elmúlt órákban már Magyarország EU-s kizárásával fenyegetett Orbán Erdogánt támogató politikája miatt. Johann Wadephul, a CDU frakcióvezető-helyettese kifejtette, Magyarországnak el kell döntenie, hogy az EU teljes jogú tagja akar-e lenni – és nem csak a pénzügyi átutalásokat felvenni – de akkor olyan hozzájárulást kell tennie, hogy az megerősítse az EU-t. Wadephul szerint Magyarországnak most már világosan pozicionálnia kell magát és egy teamben játszania – vagy úgy döntenie, hogy elhagyja az EU-t.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG