Hirdetés
Hirdetés

A gazdák és a kőművesek hozták össze - így áll az ország gazdasága

2013. június 06., 09:39

Nem változtatott a korábbi becslésén a KSH, az első negyedévben 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,3%-kal csökkent a hazai gazdaság teljesítménye. A korábbinál jobb adatokat a mezőgazdaság tíz százalék feletti növekedése és az építőipar fellendülése hozta össze.

Bár az előző évhez képest 0,9 százalékkal esett vissza a GDP, 2012 utolsó negyedévéhez képest viszont 0,7%-kal nőtt. Ezek az adatok a korábbiakhoz képest lényegesen kedvezőbbek lettel.

Forrás: Privátbankár/KSH
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye szerint az év első három hónapjában a mezőgazdaság hazai teljesítménye az előző évi alacsony bázist követően 12,3%-kal növekedett.

Kevesebb műszaki cikket vásároltunk

Az ipar hozzáadott értéke 3,2, ezen belül a feldolgozóipar 2,5%-kal csökkent. Főleg a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása területén volt a legnagyobb a visszaesés, melyet elsősorban a híradástechnikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése okozott.

Az elmúlt negyedévekhez hasonlóan jelentős termelésbővülés volt a járműgyártás terén, melynek hajtóereje kizárólag az exportértékesítés volt. Az építőipar teljesítménye 4,2%-kal nőtt, ezen belül az épületek és az egyéb építmények építése egyaránt növekedett.

A szolgáltatóipar vegyes képet mutat

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. A kereskedelmen belül a kiskereskedelem forgalma mérséklődött. Ugyanakkor a szálláshelyek forgalma és a vendéglátás növekedett. Ezeknek az ágazatoknak a hozzáadott értéke viszont összességében 1,1 százalékkal csökkentek

A szállítás, raktározás 0,4%-kal nőtt elsősorban bázishatás eredményeként. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke lényegében stagnált.

Többet kockáztattunk, csökkent a biztosítások száma

A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 1,3%-kal csökkent. A vállalati és a lakossági hitelezésben ez a negyedév sem hozott áttörést, a bankok új hitelkihelyezése érdemben nem tudott emelkedni. A biztosítási tevékenység hozzáadott értékének visszaesését mind az élet-, mind a nem-életbiztosítási szerződések számának folytatódó csökkenése okozta.

A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 4%-kal, a közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,5%-kal csökkent. A művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás hozzáadott értéke 0,6%-kal nőtt.

Kevesebbet költöttünk

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2013 első negyedévében 1,2%-kal csökkent. A háztartások fogyasztása 0,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől. A háztartások kevesebbet költöttek közlekedésre és egyéb szolgáltatásokra. Élelmiszerekre és a lakhatásra viszont annyit ment el, mint korábban. Szabadidőre és kulturális célokra viszont többet költöttek az emberek. A magyarok külföldi fogyasztása jobban csökkent, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 3,6%-kal, míg a közösségi fogyasztás 2,6%-kal visszaesett. Ezen folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,4%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Szinte minden területen visszaestek a beruházások

A bruttó állóeszköz-felhalmozás visszaesése – a korábbi negyedévihez hasonló ütemű – 5,6%-os volt. Az építési beruházások továbbra is jelentős mértékben elmaradtak az egy évvel korábbitól, miközben a gép- és berendezés-beruházások emelkedtek.

Az ágazatokat tekintve a feldolgozóipar beruházásai – több mint két és fél évnyi emelkedés után – jelentősen csökkentek. A nagy súlyt képviselő ipari alágak közül a bázishatás miatt a járműgyártásban és a gyógyszeriparban jelentősen visszaestek a beruházások. Az ingatlanügyletek ágakban meredek esés, míg a kereskedelem, a mezőgazdaság és a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágban kisebb mértékű visszaesés figyelhető meg. Jelentős növekedés mutatkozott a víz- és hulladékgazdálkodás és a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén.

Hirdetés

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény belépőkkel nyit Boris Johnson

Kemény belépőkkel nyit Boris Johnson

A határellenőrzés szigorítása, az egészségügy fejlesztése, több pénz az elhanyagolt régióknak – sajtóértesülések szerint ezek lesznek az új Johnson-kormány prioritásai a Brexit végrehajtása mellett. A parlamenti képviselők beiktatása már holnap megkezdődik. Johnson kormányzása ugyanakkor rögtön médiacsatával indul: a miniszterek bojkottálták a BBC egyik műsorát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?