Hirdetés

A királynő meztelen – Merkel kancellárságának szégyenteli vége

Káncz Csaba, 2019. november 06., 09:45

A német nagykoalíció négy éves mandátumának feléhez érkezett, de az őszi kelet-német tartományi megaláztatások után fogalma sincs, hogy merre tovább. Berlin a nyílt politikai viták és a Willkommenskultur kudarcának nyílt beismerése helyett a belügyi szervek megerősítésére helyezi a hangsúlyt. Káncz Csaba jegyzete.

 German Chancellor Angela Merkel waits for Prime Minister of the Democratic Republic of Ethiopia, Abiy Ahmed Ali (unseen), at the Chancellery in Berlin, Germany, 30 October 2018. Abiy Ahmed Ali visits the German capital to discuss bilateral issues between the two countries.  EPA/HAYOUNG JEON
Angela Merkel. EPA/HAYOUNG JEON

Harminc évvel a Berlini Fal leomlása után az egykori NDK és NSZK politikailag újra külön úton jár, az ország pártstruktúrája pedig olyan szinten széttöredezett, hogy két nagyobb párt koalíciója már nem lenne elegendő egy kormánytöbbség létrehozására.

A német nagykoalíció négy éves mandátumának feléhez érkezett, de az őszi kelet-német tartományi megaláztatások után fogalma sincs, hogy merre tovább. Teljesen nyilvánvaló, hogy a 2015-ös Willkommenskulturral Merkel kancellár destabilizálta saját hazájának politikai centrumát, de ezt Berlinben egyelőre csak suttogva lehet kimondani.

Hirdetés

A királynő meztelen

Ehhez képest a kancellár teljes hallgatásba borult az elmúlt hetekben, nem kommentálta még a türingiai bukást sem - inkább Indiába utazott, hogy onnan hívja hazájába a szakembereket. Márpedig a német politikának ki kellene tárgyalnia Merkel kancellárságának eddig eltelt tizennégy évét, amely egyes eredmények mellett európai megosztottságot, a német szélsőjobb megerősödését, a CDU néppártiságának végét, a schröderi reformokkal beindult negatív szociális folyamatok megoldatlanságát jelentette.

A dolgok elkenése és elhallgatása viszont nem fog megoldást adni a kiszabadult démonok kezelésére. A közel-keleti és afrikai bevándorlás iránt továbbra is megértő álláspontot képviselő politikusok ugyanis már rendszeresen kapják a halálos fenyegetéseket. Ezeket bizony nem lehet félvállról venni, hiszen júniusban már lelőttek egy vezető hesseni politikust.

Felületi kezelést alkalmaznak

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Berlin azonban a nyílt politikai vita és a kudarc beismerése helyett a belügyi szervek megerősítésére helyezi a hangsúlyt.  A Belügyminisztérium költségvetése jövőre 720 millió euróval 15.3 milliárd euróra ugrik.  A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) állománya 2013-hez képest csaknem ötven százalékkal (!) nőtt meg.

A szélsőjobb és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelem jegyében a kormányzat egy hete új intézkedéseket jelentett be. Ezek keretében szigorítják a fegyverviselési engedélyek kiadását, megerősítik a politikusok személyes védelmét, a közösségi médiában megjelenő bűncselekményre utaló tartalmat, illetve gyűlöletbeszédet pedig a szolgáltatóknak kötelező lesz jelenteniük – egyben továbbítaniuk kell a hatóságok felé a felhasználó IP címét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal, valamint a liberális párt is. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?