Hirdetés
Hirdetés

A szakadék szélén: ha megbukik a kormány, a bankok isszák meg a levét

Kollár Dóri, 2017. december 01., 16:30

Nem lennénk most szívesen a britek helyében, egyre keményebb kutyaszorítóba kerülnek. A kilépési tárgyalások sem állnak úgy ahogy kéne, a citybeli nagybankok pedig már egy új veszély miatt aggódnak - a jelenlegi kormány bénázása komoly mumust teremtett a pénzügyi szolgáltatók számára.

EPA/ANDY RAIN
EPA/ANDY RAIN

Vészesen közeledik a Brexit dátuma, és nem elég, hogy a tárgyalások ritka rosszul állnak és Theresa May kezéből egyre jobban kezd kicsúszni a gyeplő, még a szenvedő kormány alternatívájától is tartani kell – írja a Reuters. Ahogy az korábbi videónkban elhangzott, a jelenlegi brit kormány elleni egyre növekvő utálat a munkáspárti Jeremy Corbyn támogatottságát növelte meredeken, azaz egy esetleges kormányváltás esetén is lenne miért aggódni a népes citybeli pénzügyi birodalomban.

Nem csak a Brexittől kell tartani

A Morgan Stanley egy múlt hónapi jelentésében arról írt, hogy a Brexitnél is nagyobb fenyegetést jelent a befektetők egy részének számára, hogyha a Labour hatalomra kerül, ugyanis Corbynnak nagy tervei vannak a gazdaság átalakítására, amelyet szerinte a nagybankok manipulálnak.

A 68 éves ellenzéki politikus most Twitteren reagált a Morgan Stanley felvetéseire, és ez alapján nem sok jót ígér a brit pénzügyi szektornak, hogyha esetlegesen összejönne a kormányváltás. Mint írja, az olyan pénzügyi óriások, mint a Morgan Stanley nem irányíthatják az Egyesült Királyságot, de mégis azt hiszik, hogy igen. Ezért ha fenyegetésnek tartanak minket, nagyon is jól teszik – tényleg fenyegetjük a rossz és kudarcot vallott rendszert, amely a kiváltságok keveseknek kedvez.

Hirdetés

Van miért aggódni

A Morgan Stanley ugyanebben az előrejelzésében arról is ír, hogy legkésőbb 2018 utolsó negyedében választások jöhetnek a szigetországban, azaz alig néhány hónappal a 2019 márciusára tervezett brit kilépés előtt komoly hatalomátvétel jöhet.

A bank elemzői ennek már most hasonló jelentőséget tulajdonítanak, mint Margaret Thatcher egykori győzelmének és a privatizációk elindulásának az országban. Ugyan a Morgan Stanley szerint a Labour radikálisabb elképzeléseit minden valószínűség szerint finomítanák, hogyha sikerülne megnyerniük a választást, így is óriási változásokat hozna a brit politikában a toryk bukása.

A nagybankok ellensége

A YouGov  kutatásai alapján a Morgan Stanley nem véletlenül aggódik Jeremy Corbyn győzelme miatt. Míg nyáron épphogy nyerni tudott Theresa May pártja, a hihetetlenül sikeresen kampányoló Labour egy most tartott választáson már átvenné a hatalmat.

Mindeközben a Goldman Sachs már arról beszél, hogy mégsem kéne kilépni. Részletek a Privátbankáron. >>>

Ráadásul míg a felmérések alapján a munkáspárt tudja tartani a 43% körüli támogatottságot, addig a toryk és Theresa May támogatottsága csökken, és a kispártok új szavazói is elsősorban tőlük kerülnek ki.

A brit köznyelvben gúnyosan csak „Comrade Corbyn”-nak (Corbyn elvtárs) becézett politikus egyebek mellett egyébként jelentősen megemelné a citybeli bankok és befektetési adóit.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?