4p
A brit kormány gyakorlatilag a szemünk láttára esik molekuláira. A miniszterek botrányai erősítik az érzést, hogy geopolitikai értelemben az Egyesült Királyság jelenleg tehetetlenül hánykolódik az Atlanti óceánon. A londoni lapok nem teszik fel a kérdést, hogy vajon a kormányfő háta mögött operáló brit fejlesztési miniszternek formálisan is volt-e kapcsolata az izraeli hírszerzéssel?
A botrányba keveredett ex-miniszter a Downing Street-en. EPA/NEIL HALL

Ahogyan egy hónappal ezelőtt kifejtettük, a brit miniszterelnök már nem tartja ellenőrzése alatt saját pártját, sem saját kormányát, de jórészt már saját országa fejleményei fölött is elvesztette a kontrollt. Az utóbbi hetek fejleményei csak megerősítették ezt a helyzetértékelést, a brit kormány gyakorlatilag a szemünk láttára, lassított üzemmódban esik molekuláira. Ez lehetne akár nevetséges is, ha nem lenne az Egyesült Királyság jövője szempontjából egyre aggasztóbb.

A Wall Street-i nagybankok - köztük a JPMorgan Chase, a Goldman Sachs és az HSBC - ugyanis az elmúlt órákban közölték az amerikai kereskedelmi miniszterrel, hogy a Brexit tárgyalások lassúsága és az instabil brit kormányzás miatt munkahelyek ezreit fogják rövidesen Londonból áttelepíteni, miután túl nagy kockázatot jelentene európai leányaik számára, ha azok kiesnének az EU közös piacából.

Elképesztő botrányok rázzák meg Londont

A kormányt és az országot az elmúlt hetekben és napokban elképesztő botrányok rázzák meg. Kezdődött azzal, hogy Sir Michael Fallon, Nagy-Britannia védelmi minisztere a napokban lemondott posztjáról, miután először egy brit újságírónő, majd Fallon kollégája, a képviselőház elnöke, Andrea Leadsom vádolta meg múltbeli szexuális zaklatással. Aztán jött Boris Johnson külügyminiszter, akinek ostaba és felkészületlen megjegyzése miatt Teheránban most újra vádat emeltek egy iráni-brit nő ellen.

Káncz Csaba

De mindez gyerekes csínyeknek tűnhetnek ahhoz képest, ami ezután következett. Kiderült ugyanis, hogy több titkos (!) találkozót követően brit adófizetői segélypénzzel szerette volna segíteni az izraeli hadsereget Priti Patel, a tegnap este lemondott brit nemzetközi fejlesztésért felelős miniszter.

Mindezt azután, hogy főnökeinek tudta nélkül augusztusi nyaralása idején találkozott az izraeli miniszterelnökkel, az izraeli külügyminisztérium egyik igazgatójával és az izraeli közbiztonsági információs és stratégiai ügyek miniszterével.

Az is kiderült, hogy Patel meglátogatott egy izraeli katonai kórházat a megszállt Golán Fennsíkon, amellyel szintén súlyosan megsértette a brit diplomáciai protokollt. London ugyanis hivatalosan nem ismeri el Izrael állandó jelenlétét a Golán-fennsíkon, amit még Szíriától csatoltak el.

Geopolitikai sodródás

Ezek az esetek újonnan rámutatnak arra, hogy Theresa May miniszterelnök kezéből már kiesett az irányítás, újonnan felvetve a kérdést, hogy kormánya kihúzza-e a Brexit tárgyalások végéig? A botrányos esetek tovább destabilizálják kisebbségi kormányzatát és Londonban már azt találgatják, milyen hamar kényszerül May a lemondásra.

Johnson és Pattel botrányai egyben erősítik az érzést, hogy geopolitikai értelemben az Egyesült Királyság jelenleg tehetetlenül hánykolódik az Atlanti óceánon. Ezek az égbekiáltó külpolitikai hibák ráadásul akkor történnek, amikor a London számára hagyományosan kiemelten fontos Közel-Kelet sodródik egy szaúdi-izraeli-iráni konfliktus felé.

Érdekes módon a brit lapok nem teszik fel direktben a kérdést, hogy vajon a brit fejlesztési miniszternek formálisan is volt-e kapcsolata az izraeli hírszerzéssel, vagy csak lányos eltökéltségében dolgozott a brit kormányfő háta mögött a világ egyik legveszélyesebb térségében?

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG