Hirdetés
Hirdetés

Amerika tovább büntet: újabb szankciókat hoztak

2018. január 05., 07:38

Az iráni atomprogramban részt vevő vállalatokkal szemben rendeltek el intézkedéseket.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter szerint a szankciókkal sújtott öt iráni vállalat részt vesz a perzsa ballisztikusrakéta-programban. Kommünikéjében az amerikai pénzügyminiszter úgy vélekedett, hogy miközben az iráni nép szenved, az Iszlám Forradalmi Gárda külföldi aktivistákat, terrorcsoportokat és emberi jogi visszaéléseket támogat.

Tiltólistán három ember

Mnuchin hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is határozottan szembehelyezkedik az iráni rendszer ártalmas tevékenységével, és továbbra is szankciókkal sújtja az emberi jogi visszaéléseket, valamint elkövetőiket. A szankciókkal sújtott vállalatok és vezetőik külföldön lévő vagyonát és érdekeltségeit zárolják, amerikai személyeknek és vállalatoknak pedig megtiltják az üzleti kapcsolatokat velük.

Hirdetés

A szankciókkal egyidejűleg a tárca illetékes hivatala három olyan - afgán, tunéziai és jemeni - embert arra a különleges listára helyezett, amelyen az amerikai kormányzat a terroristákat vagy a terrorizmust támogatókat tartja nyilván.

Küszöbön egy iráni-izraeli háború kitörése?

Bár a Nyugat általában, a washingtoni neokonzervatívok pedig különösképpen szeretnék az iráni megmozdulásokat rezsimellenes felkelésként láttatni, a tüntetések valójában szociális indíttatásúak olyan problémák ellen, amelyek a Föld déli féltekéjén országok tucatjait jellemzik. Az amerikai titkosszolgálatok zöld lámpát adhattak Izraelnek ahhoz, hogy merényletet hajtsanak végre egy vezető iráni tábornok ellen. Az esetleges merényletet Teherán teljes joggal tekinthetné háborús cselekménynek, amely hadüzenettel járna. Káncz Csaba jegyzete >>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Történelmi megegyezés a tengerről – több gáz jut Európába?

Történelmi megegyezés a tengerről – több gáz jut Európába?

A Kaszpi-tenger alatt 48 milliárd hordó kőolaj és 8,2 ezermilliárd köbméter földgáz található, tehát a határok meghúzása nem tét nélküli Európa számára sem. A türkmének tervezett „Transzkaszpi Vezetéke” (TCP) komoly ellenérzéseket vált ki Moszkvában és Teheránban, hiszen az növelné a versenyt az európai piacokon.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?