Hirdetés
Hirdetés

Az EU-pártiaknak gesztusokat tett, az EU-szkeptikusoknak beszólt von der Leyen

Wéber Balázs, 2019. július 16., 13:09

A Zöldek, a liberálisok és a szociáldemokraták irányába nyitott, az EU-szkeptikusoktól viszont elhatárolódott Ursula von der Leyen ma délelőtt az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa beszédében ambiciózus környezetvédelmi célokat, minimálbért és a jogállam betartatását szolgáló új mechanizmust ígért. Von der Leyennek megválasztásához a szociáldemokrata és a liberális képviselők voksaira is szüksége van.

Strasbourg, 2019. július 16. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa beszédet mond az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Ursula von der Leyen ma délelőtt az EP plenáris ülésén. MTI/Koszticsák Szilárd

Európa olyan, mint egy hosszú házasság: a szerelem már nem lesz nagyobb, viszont elmélyül – jelentette ki Ursula von der Leyen édesapját idézve Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott programbeszédében. Az EP-képviselők ma szavaznak majd arról, hogy  – az Európai Tanács akaratának megfelelően – a német védelmi miniszter legyen-e az Európai Bizottság új elnöke.

Ursula von der Leyen, aki három különböző nyelven (franciául, németül és angolul) tartotta beszédét, kifejtette: Európa ma számos kihívás előtt áll, a klímaváltozástól kezdve a demográfiai változásokon át az autoriter rezsimek fokozódó népszerűségéig. Szerinte az a megoldás, ha Európa újra „felfedezi az egységét.”

Hirdetés

Ambíciózus klímacélok

A klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatban elmondta: szeretné megalkotni a kontinens első klímavédelmi törvényét, és 2030-ig 50-55 százalékkal csökkenteni kívánja a széndioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Elnökségem első 100 napjában kidolgoznék egy zöld dealt Európa számára

- jelentette ki Ursula von der Leyen.

Minimálbért ígér

A német védelmi miniszter azonban nem csak zöldebb, hanem igazságosabb Európát is ígért, ami egybevág a zöldpárti és a szociáldemokrata képviselők elképzeléseivel is.

Azt mondta: nagyobb társadalmi egyenlőségre van szükség, jobban meg kell például adóztatni a nagy technológiai óriásokat. Szerinte elfogadhatatlan, hogy miközben ezek a cégek profitálnak az európai oktatási rendszerből, alig fizetnek adót.

Von der Leyen beszélt arról is, hogy egész Európában be kellene vezetni a minimálbért:

Minden teljes munkaidőben dolgozó embernek garantálni kell a minimálbért, amelyből meg is tud élni.

Szerinte az eddiginél jobban kell segíteni a munkanélkülieket, különösen a fiatalokat, és gondoskodni kell arról is, hogy minden gyermek hozzáférhessen egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz.

Új mechanizmus a jogállam érdekében

Az Európai Tanács által jelölt pollitikus kiemelte azt is, hogy az uniós jogok betartása tekintetében nem hajlandó kompromisszumokra. Ez az ígéret szintén egybevág a szociáldemokrata, a zöldpárti és a liberális képviselők követeléseivel, miszerint az Európai Bizottságnak az eddiginél határozottabban kell fellépnie a jogállamot szerintük megsértő tagállamokkal szemben (ebben a tekintetben  főleg Magyarországot és Lengyelországot szokták emlegetni).

Az EU elmélyítését pártoló, föderalista politikus új, uniós szintű mechanizmus bevezetését is támogatja a jogállamiság érdekében, amelyet az Európai Bizottság felügyelne. Erről további részleteket nem árult el.

Pártolja a legális bevándorlást

Megemlítette azt is, hogy az EU-nak kötelessége életeket menteni a Földközi-tengeren – utalva az Afrikából csónakokon és hajókon Európába érkező emberekre –, és lehetőséget kell biztosítania a legális bevándorlásra. Új migrációs paktumra, közös menekültügyi rendszerre és empátiára van szükség, hangoztatta.

Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy fel kell lépni az embercsempészek ellen, meg kell erősíteni a külső határok védelmét, és csökkenteni kell az illegális migrációt.

A külpolitikával kapcsolatban kiemelte: az együttműködést a NATO-val sarokkőnek tekinti, transzatlanti irányba elkötelezett, a Brexitről született brit döntést pedig sajnálja ugyan, de elfogadja. Elképzelhetőnek nevezte, hogy indokolt esetben ismét kitolják a brit kilépés dátumát.

Éljen sokáig Európa!

– mondta végül három nyelven von der Leyen, akit korábban Orbán Viktor kormányfő is támogatásáról biztosított.  

Akik (talán) megszavazzák...

Manfred Weber néppárti frakcióvezető – a pártcsalád korábbi csúcsjelöltje – felszólalásában azt ígérte, hogy a Néppárt egységesen támogatni fogja von der Leyent. Dacian Ciolos, a liberális frakció vezetője szintén arról beszélt, hogy feltételekkel, de hajlandók megszavazni.

A szociáldemokrata képviselőcsoport viszont csak ma délután fog dönteni erről Iratxe García Pérez frakcióvezető szerint. Szintén nyitva hagyta a támogatás kérdését az EU-szkeptikus, nemzeti-konzervatív pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformisták frakciója.

... és akik nem

Biztosan nem fogják megszavazni von der Leyent a Zöldek, a radikális baloldali Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal, valamint az EU-szkeptikus, radikális jobboldali Identitás és Demokrácia. Utóbbi képviseletében Jörg Meuthen azt mondta: von der Leyen nem alkalmas a feladatra, amit a német védelmi minisztérium élén eltöltött évei is bizonyítanak. Szerinte a német hadseregnél fellélegeztek, amikor kiderült, hogy távozik a posztjáról.

Az elnökjelölt erre azt válaszolta: megkönnyebbült, hogy nem kap majd voksot tőle/tőlük.

Von der Leyenről ma délután hat órakor szavaznak az EP-képviselők. Megválasztásához 374  igen voks szükséges.

Ki az az Ursula von der Leyen? Akkor most Orbán Viktor győzött? Tényleg jó neki, hogy ő lehet Európa főnöke? Jobb lesz-e mint Jean-Claude Juncker? Videókommentárunk a témában:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

Méghozzá annak hatására, hogy a cég hétfőn indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. 51 százalékos üzletrészének megvásárlására, amelynek tulajdonosai az ajánlatot elfogadták.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?