Hirdetés
Hirdetés

Az Iszlám Államnak vége - hazamennek az orosz katonák

2017. december 11., 12:58

A háborúnak vége: elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin.

Egy orosz Mi-28-as helikopter járőrözik a Hmeijm melletti orosz légibázisnál. Fotó: EPA/Szergej Csirikov
Egy orosz Mi-28-as helikopter járőrözik a Hmeijm melletti orosz légibázisnál. Itt tett előre be nem jelentett látogatást december 11-én Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: EPA/Szergej Csirikov

"A védelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek parancsba adom: kezdjék el az orosz csapatkontingens kivonását állandó állomáshelyeire" - mondta Putyin Szíriában, a hmejmími orosz a bázis személyi állománya előtt Putyin egy előre be nem jelentett látogatáson.

Putyin arról beszélt: az orosz fegyveres erők a szíriai hadsereggel közösen a nemzetközi terrorizmus legharcképesebb csoportosulását zúzták szét Szíriában. "Ha a terroristák még egyszer felemelik fejüket, olyan csapásokat mérünk rájuk, amilyeneket még nem láttak" - tette hozzá.

Hirdetés
Hivatalos hétfői programja szerint az orosz vezető a nap folyamán Kairóba, majd Ankarába látogat, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi, illetve Recep Tayyip Erodgan elnökkel tárgyal a szíriai rendezésről. Hmejmímben Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is találkozott.

A szíriai polgárháború 2011-ben kezdődött, az Iszlám Állam először mint terrorcsoport üzemelt, majd elkezdett területeket foglalni. 2014-ben Irak és Szíria közel felét elfoglalta és kalifátussá minősítette magát. Oroszország 2015. szeptember 30-án avatkozott be a szíriai polgárháborúba az Aszad-rendszer oldalán - ugyanabban az évben, mint az Egyesült Államok által támogatott haderők. A háttérről itt írtunk bővebben legutóbb - akkor, amikor Putyin bejelentette a háború végét.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

A szír feszültség növekedésével párhuzamosan hétfőn titkos és rendkívüli látogatásra érkezett Izraelbe az amerikai Központi Parancsnokság parancsnoka. Moszkva feladta reményét, hogy valaha is csatlakozhat a nyugati politikai rendhez, ezért újrafogalmazta stratégiai érdekeit és történelmében először a Közel-Keletre irányul a központi figyelme.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?