4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Egyesült Államoknak már sikerült több gépet eladni Norvégiától Ausztráliáig ebből a sok sebből vérző, de aranyárban mért vadászgépből. Az orosz honlap szerint a Pentagon egyszerűen nem meri felhasználni az F-35-ös vadászgépet gépet az orosz légelhárítás ellen – csak Izrael merte, legalábbis addig, amíg meg érkeznek az Sz-300-asok.
Egy F-35A vadászgép.

Az F-35-ös ötödik generációs vadászgép a világ legdrágábban kifejlesztett fegyverrendszere, 1996 óta eddig mintegy 1 ezermilliárd dollárt ölt a projektbe a Lockheed Martin és a Pentagon, de az a mai napig súlyos gondokkal küzd. Az eredetileg tervezettnél végül jóval nagyobb lett az F-35-ös csökkentett radarképe, azaz vesztett a lopakodó képességéből. Ugyanakkor csak nagyon kevés fegyverzetet és hasznos terhet (rakétát, bombát) tud magával vinni, miközben az aerodinamikai képességei meglehetősen gyengék - gyengébbek, mint az F16-osé.  A lopakodó képesség pedig ma már messze nem olyan hatékony előny, mint amilyennek még az 1980-as évek elején számított. A földi légvédelmi radaroknak ugyanis ma már az alacsonyabb frekvenciákon dolgozó antennarendszerek is a részei, amelyek a lopakodó gépek bemérését szolgálják.

Egy zsákutca anatómiája

A múlt héten aztán a világ szégyenére Dél-Karolinában egy teljesen rutin művelet során lezuhant egy F-35-ös, az anyagi kár 100 millió dollár! Miután az Egyesült Államoknak már sikerült több gépet eladni Norvégiától Ausztráliáig ebből a sok sebből vérző, de aranyárban mért vadászgépből, most bizonyára újra magyarázni kell a bizonyítványt a szövetséges légierőknél.

Az izraeli légierő parancsnoka idén májusban jelentette be, hogy az F-35-ös teljesítette a világon az első éles harctéri bevetését. Az izraeli hadsereg nem árult el részleteket, csak annyit közöltek, hogy kétszer repültek az F-35-össel, két különböző harctéren. A légierő mindenesetre másfél héttel azután tette a bejelentést, hogy Tel Aviv iráni állásokat bombázott le Szíriában.

Begurult oroszok

Az F-35-ös tehát teljesítette küldetését a világ egyik legforróbb geopolitikai frontvonalán, ahol a Kelet-Mediterrán térségben a szír partok mentén jelenleg 10 orosz hadihajó és két tengeralattjáról cirkál, miközben a hivatalos amerikai álláspont szerint az Asszád rezsimet meg kell dönteni és az iráni csapatokat ki kell seprűzni Szíriából. Irán szerint viszont ők Damaszkusz meghívására, a nemzetközi jognak megfelelve harcolnak Szíriában, ellentétben azzal a mintegy 2200 amerikai katonával, akik ott állomásoznak.

A régiós feszültség csak tovább fokozódott két hete, amikor Oroszország ellenséges provokációval vádolta meg Izraelt, miután Szíria partjainál lelőttek egy Iljusin-20-as orosz rádióelektronikai felderítő gépet. A Kreml szerint az izraeliek az orosz gépet használták fedezéknek, amit így a szír légvédelem egyik Sz-200-as rakétarendszere baráti tűzben talált el. Moszkva 2013-ban az izraeli fél kérésére állította le az Sz-300-as rendszer Szíriába szállítását, de a feldühödött oroszok most leszállítják a rendszer modernizált, új változatát. Emellett a Kreml bejelentette, hogy a Földközi-tenger medencéje fölött el fogja fojtani a szíriai területen objektumokat támadó légierő műholdas navigációját, a repülőgépek fedélzeti rádiólokátorait és kommunikációs rendszerét.

Káncz Csaba

Kigúnyolt F-35-ös

De Moszkva vasárnap még ennél is tovább ment és közvetlenül kesztyűt dobott Tel-Aviv és Washington arcába. Az angol nyelvű orosz biztonságpolitikai honlap, a Strategic Culture szerint, ha az izraeliek felelőtlen módon megpróbálják kiiktatni az Sz-300-as rendszert Szíriában, akkor Moszkva kíméletlenül le fogja lőni az F-35-ös gépeiket. Ezzel pedig az amerikai katonai-ipari komplexum jóvátehetetlen arcvesztést szenvedne el. A szerző szerint ez megmagyarázza azt, hogy Izrael (és valószínűleg az USA) miért gyakorolt óriási politikai nyomást az elmúlt 5 évben Moszkvára: ne szállítsa le az Sz-300-ast Szíriának és Iránnak.

Az orosz honlap gúnyosan jegyzi meg, hogy az F-35-ös haditengerészeti változata még el sem készült és a Közel-Keleten még egyetlen amerikai anyahajón sem található F-35-ös – mint ahogy egyetlen szárazföldi amerikai bázison sem! A szerző szerint a Pentagon egyszerűen nem meri felhasználni a gépet az orosz légelhárítás ellen – csak Izrael merte, legalábbis addig, amíg meg érkeznek az Sz-300-asok. Márpedig Moszkva csaknem öt évtizede, 1969-ben fejlesztette ki az Sz-300-ast és már Sz-500-as hadrendbe állítása is küszöbön áll. A szerző szerint az orosz légvédelem a szír légtér védelmével most bebizonyítja a kínai, indiai, szaúdi és katari vásárlóknak, hogy a világ legütőképesebb légvédelmi rendszerét veszik meg.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG