Hirdetés
Hirdetés

Bizalmatlansági szavazás: ma este végleg elbukhat Theresa May

2018. december 12., 09:15
Cimkék
Theresa May
, Brexit

...vagy éppen meg is menekülhet. Ha az esti szavazást elveszíti, azonnal le kell mondania, ha viszont megnyeri, egy évig nem dobhatják ki. Vajon lesz-e a 315 képviselő között legalább 158 olyan, aki elzavarja?

Theresa May brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezére a választókerületében, Maidenheadben az előrehozott brit parlamenti választások után, 2017. június 9-én hajnalban. (Kép forrása: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau)
Theresa May 2017. június 9-én, az előrehozott választások napján. (Kép forrása: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau)

Bizalmatlansági szavazást kezdeményezett Theresa May miniszterelnök ellen saját pártja, a Konzervatív Párt alsóházi frakciója.

Ma este (magyar idő szerint) 19 és 21 óra között tartják a szavazást, miután a párt képviselőinek több mint 15 százaléka a kezdeményezők oldalára állt. A szavazatokat azonnal összeszámolják, és még az este nyilvánosságra is hozhatják az eredményt.

Hirdetés

Theresa May miniszterelnök ugyan összehozott egy megállapodást az EU-val a britek kilépésének feltételeiről, ám egyre inkább úgy tűnik, azt rajta kívül senki sem fogadja el otthon. Még saját pártja tagjainak háromnegyede is elutasítja az alkut. El is halasztották a parlamenti szavazást a megállapodásról, mert azt úgysem fogadták volna el - helyette európai turnéba kezdett a miniszterelnök, Brüsszel viszont lényegében nem hajlandó változtatni a megállapodáson.

Bukás vagy menekülés?

A bizalmatlansági indítványt a frakció egyszerű többségének, jelenleg 158 tory képviselőnek támogatnia kellene ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is. Ebben az esetben May az utódválasztási versenyben nem indulhatna.

Ha viszont megnyeri a szavazást, egy évig nem indítható ellene újabb bizalmatlansági kezdeményezés a Konzervatív Párton belül.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?